Visma Lön Smart
Lägg till eller redigera uppgifter för anställd
Det är bara stjärnmärkta fält som är obligatoriska att fylla i för att lönearbetet ska fungera, men det är bra att ha ett så komplett anställningsregister som möjligt eftersom du då har alla uppgifter om de anställda samlade på ett ställe.
Om uppgift saknas i obligatoriskt fält visas en notifieringsikon med en siffra för antal fält som saknar uppgifter på respektive flik.
Innan alla obligatoriska uppgifter är inlagda läggs den anställde in som utkast och visas med kursiv stil i listan över anställda. Den anställde räknas som aktiv först när alla obligatoriska fält är ifyllda.
Här beskriver vi hur du lägger till en ny anställd.
- Välj Lön Smart
- Välj fliken Anställda.
- Klicka på Ny anställd om du vill lägga till en anställd eller markera den anställde i listan om du ska redigera uppgifter.
Om du lägger upp en ny anställd får du välja mellan anställninstyperna Komplett eller Förenklad. För anställda med anställningstypen Förenklad behöver du bara ange de grunduppgifter som är nödvändiga för att skapa lönebesked när du lägger upp den anställde i anställningsregistret.
För att underlätta när du ska lägga upp anställda i anställningsregistret kan du kopiera uppgifterna för en anställd. Då skapas en ny anställd och du behöver bara komplettera med uppgifter som är unika för den anställde som ska läggas till i anställningsregistret.
I listan över anställda kan du klicka på ikonen längst ut till höger för att kopiera uppgifterna för en anställd. Om du har markerat en anställd i listan kan du klicka på knappen Åtgärder och välja Kopiera.
Läs om vilka uppgifter som kopieras i avsnittet Vilka uppgifter fylls i automatiskt om jag kopierar anställd?
- Fyll i den anställdes uppgifter på respektive flik.
Om uppgift saknas i obligatoriskt fält visas en notifieringsikon med en siffra för antal fält som saknar uppgifter på respektive flik.
- Välj Spara.
Anställningstypen Komplett används för anställda där arbetsschema, avtal och semester ska hanteras. De flesta beräkningar görs då automatiskt av programmet.
När anställningstypen Komplett är vald kan du inte byta till anställningstypen Förenklad.
Anställningstypen Förenklad kan användas för tillfälligt anställda, säsongsanställda eller vid utbetalning av arvode till någon som inte är anställd i företaget (exempelvis medlem i styrelsen). När denna anställningstyp är vald behöver du bara ange de grunduppgifter som är nödvändiga för att skapa lönebesked. Anställningstypen har ingen koppling till arbetsschema, avtal eller hantering av semester och alla beräkningar samt rapportering av frånvaro och andra avvikelser får göras manuellt.
Anställningstypen Förenklad kan bara väljas när du lägger upp en ny anställd i anställningsregistret. När du har valt Förenklad kan du senare byta till Komplett, men när du väl har bytt till Komplett kan du inte byta tillbaka till Förenklad. Om du vill att vi visar dig hur du gör i programmet klickar du på Guida mig i programmets menyrad och väljer guiden Byt från Förenklad till Komplett anställningstyp. Läs mer om hur du byter anställningstyp i avsnittet Välj eller byt anställningstyp.
Du får förslag på anställningsnummer 001 när du registrerar den första anställde i ett nytt företag, men du kan ändra förslaget nummer. När du lägger in ytterligare anställda kommer anställningsnummer att räknas upp utifrån den nummerserie du valt. Fältet är alfanumeriskt, vilket innebär att du kan använda både bokstäver och siffror.
Du kan byta anställningsnummer på en anställd även efter att du börjat köra löner för personen.
Om den anställde har ett personnummer ska det alltid uppges i fältet Personnummer. Har den anställde inget personnummer kan du istället lägga in samordningsnummer
När personnummer anges för en nyanställd hämtas den anställdes uppgifter hos Skatteverket och fylls automatiskt i på fliken Skatt.
Har personen inget personnummer utan ett samordningsnummer ska det anges här. Samordningsnummer används till exempel för personer som får arbeta i Sverige, men som inte har uppehållstillstånd. Läs mer om samordningsnummer på skatteverket.se.
Saknar personen såväl personnummer som samordningsnummer ska istället födelsetid anges. Uppgiften om födelsetid ska börja med personens födelsedatum, på samma sätt som i ett personnummer, följt av tre valfria siffror (ÅÅMMDD-XXX). Till exempel kan en person född 4 juni 1969 som saknar personnummer få födelsetid 690604-001.
Om födelsetid anges i fältet Personnummer måste även Postadress
Anställda utan svenskt personnummer kan inte använda Min Lön/ Kivra. Om valet Skicka lönebesked med: Visma Min Lön/Kivra är markerat på fliken Lön går det därför inte att spara uppgifterna om du lägger in annan uppgift än svenskt personnummer.
Om den anställde är ansluten till någon av Vismas digitala tjänster går det inte att ändra namn i Visma Lön Smart, utan då måste ändringen göras i Mina tjänster på vismaspcs.se.
Av säkerhetsskäl är det bara den anställde som kan redigera sina namnuppgifter på Mina tjänster. Läs mer i avsnittet Hur ändrar jag namn eller e-postadress i Visma Lön Anställd/Visma Min Lön/Visma Utlägg?
Om den anställde är ansluten till någon av Vismas digitala tjänster går det inte att ändra namn i Visma Lön Smart, utan då måste ändringen göras i Mina tjänster på vismaspcs.se.
Av säkerhetsskäl är det bara den anställde som kan redigera sina namnuppgifter på Mina tjänster. Läs mer i avsnittet Hur ändrar jag namn eller e-postadress i Visma Lön Anställd/Visma Min Lön/Visma Utlägg?
Skriv in boxadress eller gatuadress i fältet. Om annan uppgift än personnummer eller samordningsnummer är inlagd i fältet Personnummer är detta fält obligatoriskt att fylla i.
Om du har långa adresser, som till exempel c/o adresser, kan du använda det övre adressfältet till c/o adressen och det undre fältet till gatuadressen.
Landskod behöver bara väljas för anställd som har samordningsnummer och ska tas med i rapporteringen till Fora. Landskoden ska vara kopplad till adressen som angivits på fliken Personuppgifter.
E-postadressen som anges här blir den anställdes användarnamn som används för att logga in i
Har den anställde redan en inloggning till Mina tjänster på vismaspcs.se anger du den e-postadressen.
Om den anställde har en inloggning till Mina tjänster kan du inte ändra e-postadress i Visma Lön Smart, utan då måste det göras på vismaspcs.se. Läs mer i avsnittet Byt e-postadress i hjälpen för Mina tjänster.
Här kan du göra övriga anteckningar som rör den anställde, exempelvis kontaktuppgifter till anhörig.
Vissa av de fält som beskrivs här visas inte i programmet om anställningstypen Förenklad är vald.
Anställningsdatumet har betydelse för beräkning av semesterdagar vid semesterårets slut och för beräkning av intjänade dagar på semesterskuldlistan.
Det som anges under Uppsägningstid är endast en upplysning som inte påverkar något i programmet.
Ange datum för anställds sista arbetsdag. Det är viktigt att rätt datum anges här för att korrekt slutlön ska kunna beräknas och betalas ut.
När du lagt in ett datum i fältet kommer en slutlön automatiskt att betalas ut. Utbetalningen läggs i de flesta fall på lönebeskedet på den ordinarie lönekörningen månaden efter att den anställde slutar, så att alla avvikelser och händelser kan justeras och betalas ut på slutlönen. Om eget datum är valt för avvikelseperioden under Inställningar - Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar kan det dock hända att slutlönen betalas ut samma månad som den anställde slutar.
Du kan inte betala ut slutlönen automatiskt genom att göra en extra utbetalning, utan det kan bara göras på en ordinarie lönekörning. Vill du betala ut slutlönen via en extra utbetalning får du manuellt välja snabbvalet Slutlön på den anställdes lönebesked efter att du har skapat lönekörningen.
Om den anställde är månadsavlönad och den sista arbetsdagen infaller mitt i en månad så kommer programmet att räkna ut en daglön istället för månadslön på lönekörningen för den sista anställningsmånaden.
Här kan du välja avgångsorsak. Om inget av alternativen stämmer kan du välja Annan anledning. I textfältet som visas kan du även och skriva in en anledning till att anställningen avslutas. Fältet visas när datum för anställds sista arbetsdag är angivet under Anställd t.o.m.
Denna ruta ska inte markeras förrän du har gjort den sista löneubetalningen för den anställde. I avsnittet Checklista när anställd slutar (anställningstypen Komplett) kan du läsa om hur du betalar ut slutlön.
Här kan du ange vilken befattning den anställde har inom företaget.
Du kan välja personalkategori Arbetare eller Tjänsteman.
Här väljer du anställningsfom för den anställde. Du kan inte lägga upp egna anställningsformer utan du kan bara välja mellan de som finns definierade i listan. Anställningsformen har ingen betydelse för det direkta lönearbetet utan är en information om vilken typ av anställning som anges i anställningsavtalet för den anställde.
Sedan den 1 oktober 2022 kan inte längre allmän visstidsanställning erbjudas en nyanställd. Anställningsformen har ersatts av särskild visstidsanställning.
Särskild visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning som kan vanligtvis kan pågå i max 12 månader, men det finns några undantag. Läs mer i LAS 1982:80 5a§.
Provanställning innebär att en nyanställd och arbetsgivaren har en prövotid för att se om den anställde passar för jobbet. Om den anställde inte säger upp sig eller blir uppsagd övergår provanställningen automatiskt till tillsvidareanställning efter sex månader.
Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställning för jobb som bara kan utföras en viss del av året. Anställningen upphör när säsongen tar slut.
Tillsvidareanställning, d v s fast anställning, är den vanligaste anställningsformen. Det innebär att anställningen fortsätter tills den anställde väljer att sluta, blir uppsagd eller går i pension.
En uppdragstagare är inte anställd på företaget utan är entreprenör eller frilansare som utför uppdrag för företaget.
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställning som innebär att en anställd är ersättare för någon som till exempel är föräldraledig, sjuk eller har något annat uppdrag tillfälligt.
En visstidsanställning omvandlas till tillsvidareanställning efter 12 månader under en femårsperiod. En anställd som arbetat minst nio månader under en treårsperiod får dessutom förtur.
Avtalstiden hämtas från de inställningar som gjorts under Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar och används för att beräkna timlön för anställda med fast månadslön, exempelvis för att beräkna timersättning vid övertid och timavdrag vid ledighet.
Markera Egen inställning och skriv antal timmar om en anställd ska ha en annan avtalstid än den som gäller för övriga anställda. Det kan exempelvis vara användbart om arbetare och tjänstemän har olika avtalstid.
Avtalstiden bestäms av kollektivavtal och är densamma varje månad, oberoende av hur många dagar det är i perioden. Avtalstiden varierar, beroende på avtal, från strax över 150 timmar till maximalt 175 timmar. Om ditt företag inte tillhör något kollektivavtal rekommenderar vi att du väljer 175 timmar.
Klicka på vid Avtal för att se vilket avtal som är kopplat till den anställde.
Om du vill byta avtal kan du antingen göra det genom att klicka på Lägg till nytt avtal, eller under Löneinställningar, fliken Avtal. Det senare alternativet är bra om du vill byta eller lägga in avtal för flera personer på samma gång. Läs mer i avsnittet Koppla anställd till avtal.
Här ser du även när byte av avtal har gjorts för den anställde. När en rad är aktiv visas i kolumnen Åtgärder ikoner för att redigera och ta bort byte av avtal.
Markera Förtroendetid om det ska tillämpas för den anställde. Läs mer om förtroendetid i avsnittet Vad innebär förtroendetid?
Du når enkelt företagets inställningar för avtal genom att klicka på knappen Gå till inställningar för avtal. Läs mer i avsnittet Skapa eller redigera avtal.
Klicka på vid Arbetsschema för att se vilket arbetsschema som är kopplat till den anställde.
Om du vill byta arbetsschema kan du antingen göra det här genom att klicka på Lägg till nytt arbetsschema, eller under Löneinställningar, fliken Arbetsschema. Det senare alternativet är bra om du vill byta eller lägga in arbetsschema för flera personer på samma gång. Läs mer i avsnittet Koppla anställd till arbetsschema.
Här ser du även när byte av arbetsschema har gjorts för den anställde. När en rad är aktiv visas i kolumnen Åtgärder ikon för att ta bort byte av arbetsschema.
Du når enkelt företagets inställningar för arbetsschema genom att klicka på knappen Gå till inställningar för arbetsschema. Läs mer i avsnittet Skapa eller redigera arbetsschema.
Markera rutan om den anställde ska använda Visma Lön Anställd. Tjänsten måste först vara aktiverad för företaget under Löneinställningar på fliken Löner och utbetalningar.
När Visma Lön Anställd aktiveras föreslås ett startdatum för när den anställde ska kunna börja registrera sina tider i tjänsten. Datumet går att ändra.
Observera att den anställde får tillgång till tjänsten direkt när Använder Visma Lön Anställd fr.o.m. är markerat, oberoende av vilket datum som väljs, men den anställde kan inte göra några registreringar förrän det valda datumet. Det innebär att om datum exempelvis väljs två månader framåt i tiden så får den anställde tillgång till tjänsten direkt när en markering görs i rutan, men registreringar kan göras först två månader senare.
Markera rutan om den anställde ska registrera sina utlägg i Visma Utlägg.
Tjänsten måste först vara aktiverad för företaget under Löneinställningar på fliken Löner och utbetalningar. Läs mer i avsnittet Kom igång om de anställda ska registrera sina utlägg.
Som standard är avtalsfaktorn 12, men om ditt avtal räknar med en annan avtalsfaktor kan du ändra det för den anställde genom att markera Egen inställning och ange en annan avtalsfaktor, exempelvis 12,2.
Om alla anställda i företaget har samma avtalsfaktor gör du inställningen under Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar.
Avtalsfaktor är den benämning vi i Visma Lön Smart använder på den faktor som används vid beräkning av karensavdrag, sjuklön och sjukavdrag för månadsavlönade.
Benämningen avtalsfaktor används alltså inte i något kollektivavtal utan enbart i Visma Lön Smart. För att du ska veta vilken faktor ditt kollektivavtal räknar med behöver du kontrollera vilka beräkningsformler som används för sjuklön, sjukavdrag och karensavdrag där.
Sjuklönens beräkningsformel ser ut så här:
0,8*(((MånadslönEfterLöneväxling+ RörligLönGenomsnittMånad)*Avtalsfaktor)/(52*Veckoarbetstid))
Om rörliga lönedelar ska inkluderas i beräkning av sjuklön och karensavdrag lägger du in ett snittvärde per månad av de rörliga delarna här.
Observera att beloppet inte tas med i beräkningen för anställda som har ett schema utan genomsnittlig veckoarbetstid.
På fliken Lön förbereder du arbetet med lönekörningarna genom att ange värden för lönevariabler. Här gör du också ändringar när anställda får annan lön eller när det sker andra permanenta förändringar som påverkar månadens löneutbetalning. Läs mer om ändring av lön i avsnittet Ändra lön för en anställd.
Vissa av de fält som beskrivs här visas inte i programmet om anställningstypen Förenklad är vald.
Om en anställd har en fast månadslön väljer du Månadslön och om en anställd har betalning per arbetad timme, väljer du Timlön. Valet har inget att göra med när eller hur ofta lönen betalas ut eller hur mycket den anställde arbetar.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform.
För anställd som arbetar heltid och har fast månadslön skriver du in beloppet för heltidslönen. Om den anställde arbetar deltid är det lönen som den anställde skulle haft vid heltidsarbete som ska anges. Visma Lön Smart
I de fall då den anställde inte har någon månadslön utan endast får exempelvis arvode
Klicka på pennsymbolen för att ändra lön och se lönehistorik för den anställde. Läs mer i avsnittet Ändra lön för en anställd.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform. Här visas den anställdes månadslön, beräknad utifrån aktuell sysselsättningsgrad enligt arbetsschemat.
Beräkningsformel: Månadslön * sysselsättningsgrad enligt arbetsschema = Beräknad månadslön
Månadslönen används automatiskt av löneart 1101 - Månadslön när du skapar en ny lönekörning och används för beräkning av frånvaro, övertid, semester med mera.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform. Programmet räknar ut beräknad timlön genom att dela månadslönen med företagets avtalstid. Vid beräkningen tas också hänsyn till en anställds sysselsättningsgrad. En anställd utan schema saknar sysselsättningsgrad och får därför ingen beräknad timlön.
(Månadslön/Avtalstid)*(100/Aktuell Sysselsättningsgrad)
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. Skriv in à-priset per timme för anställda som har lön per arbetad timme. Värdet används i lönearter för att beräkna belopp och à-priser i lönekörningarna.
I de fall då den anställde inte har någon timlön, utan endast får exempelvis arvode
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. I detta fält läggs automatiskt 80 procent av det värde som angetts i fältet Timlön enligt de generella regler som gäller för utbetalning av sjuklön. Värdet går att ändra.
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. Skriv in ersättningen per timme för helglön om företaget följer ett avtal som betalar helglön till timanställda när röda dagar infaller på en vardag. Vid registrering av helglön används löneart 1110 - Helglön, timavlönad.
Om en anställd arbetar 20 timmar på ett företag där arbetstiden för heltid är 40 timmar blir sysselsättningsgraden 50 procent.
Löneväxling har betydelse för hur lönetillägg, löneavdrag, semester m.m. ska beräknas för anställda som har ett bruttolöneavdrag på månadslönen. Ett vanligt bruttolöneavdrag är avdrag för pension. Avdraget görs på lön före skatt, alltså på bruttolönen. Läs mer om löneväxling i avsnittet Vad är löneväxling?
Markera rutan Löneväxling och följ instruktionen i avsnittet Löneväxling för anställd för att aktivera löneväxling.
Du kan enkelt hämta förmånsvärdet för de anställdas förmånsbilar direkt från Skatteverket. Läs mer i avsnittet Hämta bilförmånsvärde från Skatteverket.
Arbetsgivare kan begära justering av bilförmånsvärde för beräkning av arbetsgivaravgifter, skatteavdrag och mervärdesskatt (värde av uttag) för bilar som huvudsakligen används i tjänsten och kan vara begränsade att använda privat (exempelvis taxibilar, lätta lastbilar och servicebilar). Om företaget sökt och fått jämkning av förmånsvärdet skriver du in totalbeloppet för hela beskattningsåret här. Ansökan om justerat bilförmånsvärde görs hos Skatteverket och måste göras varje kalenderår. Läs mer och ansök på skatteverket.se.
Välj hur lönen ska betalas ut för den anställde. Standardförslaget när du lägger upp en anställd är det utbetalningssätt du angett för företaget under Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar.
Bank | När du markerar Bank ska du även ange den anställdes clearingnummer och kontonummer. Lönen bokförs t.ex. mot konto 1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto. |
Manuellt via bank |
Valet kan användas när den anställde saknar svenskt bankkontonummer. Lönen bokförs t.ex. mot konto 1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto. |
Kontant |
Valet används när den anställde får sin lön direkt i handen och kan användas om en anställd saknar svenskt bankkontonummer. Lönen bokförs mot konto 1910 - Kassa. |
Alla anställda läggs till på utbetalningslistan för perioden och sorteras utifrån hur lönen betalas ut. Du hittar utbetalningslistan under Lön Smart - Rapporter.
I avsnittet Vilka inställningar påverkar bokföringen i Visma Lön Smart? kan du läsa mer om hur lönen bokförs.
Ange clearingnummer för den anställdes bankkonto. Uppgiften är viktig så att pengarna sätts in på rätt konto och i rätt tid. Kontonummer behöver bara anges när Bank är valt vid fältet Utbetalning.
För Nordea personkonto används clearingnummer 3300.
Ange bankkontonummer med siffrorna i en följd utan mellanslag eller streck. Uppgiften är viktig så att pengarna sätts in på rätt konto och i rätt tid. Kontonummer behöver bara anges när Bank är valt vid fältet Utbetalning.
Anställningstypen Komplett
Det finns bokföringskonto angivet på alla lönearter som hanterar belopp eller à-priser. Om du vill att den anställdes lön ska bokföras på ett annat konto än det som är standard på lönearten skriver du in det alternativa kontot i fältet Personligt bokföringskonto. Alla lönearter som ska hämta detta konto måste ha en markering i rutan Hämta i första hand personligt bokföringskonto under Inställningar - Löneinställningar på fliken Lönearter, fliken Egna inställningar.
Anställningstypen Förenklad
Om du vill att den anställdes lön ska bokföras på ett annat konto än det som är som standard skriver du in det alternativa kontot i fältet Personligt bokföringskonto. När någon av nedanstående löneater används kommer det personliga bokföringskontot att bli angivet på löneraden.
- Månadslön
- Timlön
- Övertidsersättning
- OB-ersättning
- Bonus
- Övrig ersättning, brutto
- Övrig ersättning, brutto, engångsskatt
- Övrigt avdrag, brutto
- Sjukavdrag
- Semesteravdrag
- Semesterlön
- Semesterlön, engångsskatt
- Semestertillägg
- Föräldraledighet avdrag
- Vård av barn
Om du vill bokföra anställds lön på resultatenhet (kostnadsställe, avdelning) skriver du in resultatenheten här. Inställningar för resultatenhet görs under Lön Smart - Bokföring - Resultatenheter. Läs mer i avsnittet Resultatenheter.
Du aktiverar funktionen för resultatenheter under Inställningar - Löneinställningar på fliken Bokföring. När funktionen är aktiverad visas valet Resultatenheter under Bokföring i menyn till vänster.
Om du vill bokföra anställds lön på projekt skriver du in projektet här. Inställningar för projekt görs under Lön Smart - Bokföring - Projekt. Läs mer i avsnittet Projekt.
Du aktiverar funktionen för projekt under Inställningar - Löneinställningar på fliken Bokföring. När funktionen är aktiverad visas valet Projekt under Bokföring i menyn till vänster.
När detta val är markerat skapas automatiskt ett lönebesked varje gång du skapar en ny lönekörning. Valet är markerat som standard.
Ta bort markeringen om du inte vill att lönebesked ska skapas automatiskt för den anställde. Det är exempelvis användbart för extraanställd personal som bara ska ha lön några gånger per år.
Välj om lönebeskeden ska sparas som pdf-fil och skickas per post eller skickas via Visma Min Lön/Kivra.
Välj om lönebeskedet ska vara på svenska eller engelska.
Här lägger du upp de lönearter som används ofta, exempelvis för månadslön och timlön. Du kan även lägga in värden som är desamma för varje löneperiod.
Du ska inte lägga upp lönearter för händelser som bara sker några gånger om året, som exempelvis semester eller sjukdom.
Klicka på Ny textrad om du vill göra en notering till registreringen. Du kan välja om du vill att noteringen ska visas på lönebeskedet eller ej genom att markera/avmarkera rutan vid Skriv ut längst ut till höger på raden.
Lägg till och ta bort lönearter med hjälp av symbolerna plus- och minus till höger på raden.
Om du har skapat egna egna lönearter genom att kopiera 1101 - Månadslön eller 1106 - Timlön, kan du inte lägga upp de egna lönearterna under Återkommande lönerader om du samtidigt vill använda standardlönearterna. När du skapar lönekörning kan du dock använda standardlönearten och den egna lönearten på lönebeskedet. Det är alltså bara under Återkommande lönerader som du inte kan använda dem i kombination och det gäller bara när du har kopierat lönearterna 1101 och 1106. Lönearter som skapats från andra standardlönearter kan används i kombination under Återkommande lönerader.
På fliken Skatt gör du alla inställningar som rör beräkning av skatt för de anställda.
Uppgifterna är bland annat viktiga eftersom de rör företagets skyldigheter gentemot Skatteverket. De uppgifter som du registrerar här bör vara de som finns på underlag i form av anställdas preliminära skattsedlar och jämkningsbesked.
På sidan Ekonomifakta hittar du aktuella belopp för bland annat arbetsgivaravgifter, prisbasbelopp, brytpunkt för statlig inkomstskatt med mera.
Genom att göra en FOS-förfrågan hämtar du enkelt de anställdas skatteuppgifter från Skatteverket. Klicka på länken Fråga om skatteavdrag för att skicka FOS-förfrågan till Skatteverket. Läs mer i avsnittet Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan).
När en anställd läggs upp i anställningsregistret behöver du inte göra FOS-förfrågan, utan den anställdes uppgifter om skatteavdrag hämtas automatiskt från Skatteverket i samband med att personnummer anges under Lön Smart - Anställda på fliken Personuppgifter. Uppgifterna i fälten Beräkningsmetod och Skattetabell/Skatteavdrag görs med fylls i automatsikt.
Skatt
Du kan välja mellan beräkningsmetoderna Beskattas ej i Sverige, Tabellskatt, Procentuell skatt, 30% och Jämkning, skatt i %.
Den vanligaste beräkningsmetoden för skatt är Tabellskatt som också är standardvärde för nyanställda.
När en anställd läggs upp i anställningsregistret hämtas automatiskt den anställdes uppgifter om beräkningsmetod från Skatteverket i samband med att personnummer anges på fliken Personuppgifter.
Beskattas ej i Sverige |
Välj Beskattas ej i Sverige när den anställdes inkomst inte ska beskattas i Sverige på grund av utlandsarbete, till exempel om den anställde arbetar för en svensk arbetsgivare i ett annat nordiskt land. Den anställde får en markering i ruta 276 - Beslut ej skatteavdrag pga. att inkomsten inte ska beskattas i Sverige i arbetsgivardeklarationen. |
Tabellskatt |
När Tabellskatt är valt ska du välja vilken skattetabell som ska användas för den anställde. Skatteberäkning sker automatiskt utifrån programmets skattetabeller när du arbetar med löneregistrering. Skattetabellerna används även för beräkning av skatt för anställda som har beslut om jämkning. Kolumn 1 eller 3 väljs utifrån den anställdes
födelseår. |
Procentuell skatt, 30 % |
|
Jämkning, skatt i % |
Du måste alltid ha ett underlag för att kunna jämka skatten. Skatteverket utfärdar antingen jämkning på lön med en procentsats eller med ett belopp. Vid detta val ska du skriva in procentsatsen i fältet Skatteavdrag görs med. |
SINK, 25% |
Detta val gäller för anställd som är bosatt utomlands men arbetar i Sverige mindre än sex månader. Den anställde betalar då bara en särskild inkomstskatt på sin arbetsinkomst. När SINK, 25% är valt ska du även välja Landskod medborgarskap (081). Läs mer om SINK på skatteverket.se. |
Välj mellan Skattetabell 29-40. Skattetabellen anges på de preliminära skatteuppgifterna. Beräkning av skatt görs utifrån respektive tabell för beräkningsmetoden Tabellskatt.
När en anställd läggs upp i anställningsregistret hämtas automatiskt den anställdes uppgifter om skattetabell från Skatteverket i samband med att personnummer anges på fliken Personuppgifter.
Kolumn visas bara när Tabellskatt valts under Beräkningsmetod och sätts utifrån den anställdes födelseår. Inställning för pension påverkar också val av kolumn. Läs mer på skatteverket.se.
Markera rutan för anställd som har sin huvudsakliga inkomst av pension. Vid Kolumn väljs då automatiskt 2 eller 6 (pension) beroende på den anställdes födelseår.. Rutan Pension som huvudsaklig inkomst visas bara när Tabellskatt är valt under Beräkningsmetod.
Här skriver du in procentsatsen om en anställd fått jämkning på lönen med en procentsats. Fältet visas bara om du valt Jämkning, skatt i % som beräkningsmetod.
När en anställd läggs upp i anställningsregistret hämtas automatiskt den anställdes uppgifter om skatteavdrag från Skatteverket i samband med att personnummer anges på fliken Personuppgifter.
Du kan göra inställningar för nedre gräns för skatteavdrag om Tabellskatt eller Jämkning, skatt i % har valts som beräkningsmetod.
Standardinställningen är att det inte dras någon skatt på belopp som understiger 1 000 kronor. På det lönebesked där den anställdes lön överstiger 1 000 kr kommer skatt enligt den valda beräkningsmetoden att dras utifrån det aktuella lönebeskedet.
Om du väljer Normal dras skatt enligt den valda beräkningsmetoden. Eftersom skattetabellerna inte börjar dra skatt förrän lönen överstiger ett visst belopp så görs inget skatteavdrag upp till det beloppet om du har valt Tabellskatt under Beräkningsmetod.
Skolungdomar och studerande kan, exempelvis genom feriearbete, tjäna upp till det belopp som motsvarar prisbasbeloppet * 42,3 procent utan att betala skatt. Om du väljer inställningen Skolungdom och studerande drar programmet ingen skatt förrän den ackumulerade lönen kommer upp till detta belopp. Därefter kommer skatt att dras från första kronan.
En skolungdom jobbar extra och får sin lön utbetald per månad under januari till april. Vid dessa utbetalningar beräknas ingen skatt.
I maj passeras prisbasbeloppet * 42,3 procent och skatt ska beräknas från första kronan. Visma Lön Smart kontrollerar då varje utbetalning och beräknar hur mycket skatt som skulle dragits på respektive löneutbetalning.
Lön, kr | Skatt, kr | |
---|---|---|
Januari | 2 456 | 186 |
Februari | 4 485 | 349 |
Mars | 5 635 | 503 |
April | 4 387 | 340 |
Maj | 4 174 | 321 |
Total skatt | 1 699 |
Det dras 1 699 kronor i skatt på löneutbetalningen i maj.
Ideella idrottsföreningar får betala ut upp till ett halvt basbelopp till idrottsledare utan att betala arbetsgivaravgifter.
Om nedre gränsen för skatt ska följa nedre gräns för arbetsgivaravgifter för idrottsutövare väljer du Idrottsutövare i ideell idrottsförening som nedre gräns för skatteavdrag. Då drar programmet ingen skatt förrän den ackumulerade lönen kommer upp till detta belopp. Skulle den ackumulerade lönen överstiga ett halvt prisbasbelopp kommer skatt att dras från första kronan.
Idrottsutövaren måste deklarera för inkomsten. Eftersom många idrottsutövare har andra inkomster så är alternativet Normal som nedre gräns vanligare.
Fältet Engångsskatt visas bara om du har valt Tabellskatt som beräkningsmetod. Om du har valt Procentuell skatt, 30 % eller Jämkning, skatt i % görs skatteavdrag enligt vald procentsats oavsett inställning på lönearten för tabell eller engångsskatt.
Engångsbelopp som läggs ovanpå den ordinarie lönen vid enstaka tillfällen ska beskattas med engångsskatt. Om du använder en löneart som är inställd för att beräkna engångsskatt istället för tabellskatt kommer programmet att dra skatt enligt skatteverkets tabeller med engångsbelopp.
Det finns två varianter av engångsskatt:
Om du markerar Egen inställning får du själv beräkna en preliminär årslön och välja rätt procentsats från skatteverkets tabeller med engångsbelopp. Tänk på att du kan behöva ändra procentsatsen om den anställde får högre eller lägre lön.
Om du markerar Beräknad gör programmet en uträkning utifrån hittills utbetald lön under det aktuella beskattningsåret enligt formeln:
Genomsnittlig lön baserad på hittills intjänat skattegrundande belopp + förmåner / antal månader som lön har blivit utbetald = Snittlön
Multiplicera snittlönen med 12 (vilket motsvarar årets antal månader).
Första lönekörningen på året med ett utbetalningsdatum i januari har en anställd fått en bruttolön på 31 000 kr. Programmet beräknar då årslönen med (31 000/1)*12 = 372 000 kr och väljer engångsskatt i detta intervall. Efter varje ny löneutbetalning görs en ny beräkning av en preliminär årslön.
Om den anställde finns med på extra lönekörningar under året så räknas även dessa med i beräkningen.
Den anställde har under januari månad fått en bruttolön på 31 000 kr på den ordinarie lönekörningen och i februari månad 28 000 kr. I februari betalades även en bruttolön ut på 5 000 kr på en extra lönekörning. Programmet beräknar då årslönen med ((31 000+28 000+5 000)/2)*12 = 384 000 kr. Efter varje ny löneutbetalning görs en ny beräkning av preliminär årslön.
Här lägger du in belopp om den anställde vill att du ska dra extra skatt, exempelvis om den anställde vabbar eller är föräldraledig och då även får inkomst från Försäkringskassan. Vid lönekörning läggs då löneart
Om extra skatt ska dras på enstaka lön är det bättre att lägga in beloppet med löneart
Observera att det alltid krävs ett godkännande från den anställde för att dra extra skatt.
Skatt och arbetsgivaravgift
Avdrag för utgifter i arbetet är en form av jämkning/skattelättnad med en procentsats som Skatteverket beviljar vissa yrkesgrupper. Musiker som är anställda men själva bekostar sina egna instrument är ett exempel där denna typen av jämkning/skattelättnad kan beviljas.
Arbetsgivaravgift
Typ av arbetsgivaravgift baseras på den anställdes födelseår.
Nedre gräns visas bara om Normal är valt vid Arbetsgivaravgift.
Om du väljer Normal vid Nedre gräns dras inga arbetsgivaravgifter på belopp som understiger 1 000 kronor. När den anställdes inkomst överstiger 1 000 kronor dras arbetsgivaravgifter på all ackumulerad bruttolön under året (från första kronan).
Välj Idrottsutövare i ideell idrottsförening om anställningen uppfyller villkoren för denna beräkning. Ideella idrottsföreningar kan bli befriade från arbetsgivaravgifter på utbetald lön och ersättningar upp till ett halvt basbelopp under ett beskattningsår. När den anställdes inkomst passerar ett halvt basbelopp dras arbetsgivaravgifter på all ackumulerad bruttolön under året (från första kronan).
Visma Lön Smart kan bara dra så mycket skatt som det finns bruttolön på det lönebesked där ett halvt prisbasbelopp har överskridits. Ingen extra skatt kommer att dras med automatik på kommande lönekörningar.
Detta val påverkar underlaget för forskning och utveckling på arbetsgivardeklarationen. Markera rutan för anställda om företaget har rätt till avdrag. Villkoret för att en anställd ska omfattas av nedsättningen är att denne har arbetat med forskning och utveckling under minst hälften av sin faktiska arbetstid och minst 15 timmar per månad.
Avdraget är olika beroende på om företaget har fast driftställe i Sverige eller ej.
Markera rutan om företaget har rätt till regionalt stöd. Det regionala stödet, som gäller för företag inom vissa stödområden, är 10 procent. Maxbeloppet är 7100 kr per månad. Valet påverkar regionalt stöd på arbetsgivardeklarationen.
Markera denna ruta för anställda som har rätt till växa-stöd. Då kommer arbetsgivaravgiften att reduceras för den anställde de första 24 månaderna. Läs mer i avsnittet Växa-stöd för första anställda.
På arbetsgivardeklarationen visas ett kryss i 062 på individuppgiften och arbetsgivaravgiften på huvuduppgiften i 487 ska därmed minskas.
Arbetsgivardeklaration
Om företaget har mer än ett arbetsställe ska du skriva in arbetsställenummer på alla anställda. Uppgiften, som kommer från SCB, ska redovisas på arbetsgivardeklarationen.
Om en anställd saknar personnummer eller samordningsnummer ska du fylla i den anställdes födelseort här. Uppgiften redovisas på arbetsgivardeklarationen.
Fältet visas bara om du har angett födelsedatum följt av ett löpnummer (födelsetid) i fältet Personnummer på fliken Personuppgifter.
Om en anställd saknar personnummer eller samordningsnummer ska du fylla i landskoden för den anställdes födelseort. Uppgiften redovisas på arbetsgivardeklarationen. På skatteverket.se finns en lista med landskoder.
Fältet visas bara om du har angett födelsedatum följt av ett löpnummer (födelsetid) i fältet Personnummer på fliken Personuppgifter.
Fältet visas bara om du har angett födelsedatum följt av ett löpnummer (födelsetid) i fältet Personnummer på fliken Personuppgifter.
Om du har betalat ut ersättning till en anställd som är begränsat skattskyldig i Sverige fyller du i vilket medborgarskap den anställde har genom att välja en landskod.
Gör så här om den anställde har flera medborgarskap:
- Om ett av medborgarskapen svenskt anges Sverige.
- Är inget av medborgarskapen svenskt men ett av dem är Danmark, Finland, Island eller Norge anges detta.
- I övriga fall är det valfritt vilket av medborgarskapen som anges.
På skatteverket.se finns en lista med landskoder.
Tjänsteställe är den arbetsplats som den anställde går till för att utföra sitt arbete. Ett företag kan ha flera tjänsteställen, men en anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos samma arbetsgivare. Om den anställde utför sitt arbete på flera platser, är det arbetsgivarens ansvar att göra en bedömning av var tjänstestället är. Observera att tjänsteställe inte är detsamma som arbetsställenummer, som också ska lämnas i arbetsgivardeklarationen.
Uppgift om tjänsteställets adress ska anges i arbetsgivardeklarationen. Företagets uppgifter anges under Lön Smart - Arbetsgivardeklaration och anställda som har valet Enligt företagsinställning följer företagets inställningar. Om företaget har flera tjänsteställen kan du göra inställningar per anställd genom att markera Egen inställning vid Tjänsteställe och ange adressuppgifterna.
Här gör du inställningar för anställdas semester. I avsnittet Löneinställningar kan du läsa om hur du gör inställningar för semester för företaget.
Om anställningstypen Förenklad är vald visas inte fliken Semester i programmet.
Välj semestervillkor för den anställde. Olika fält visas beroende på vilket semestervillkor som är valt.
Villkor 00 - Inget semestervillkor väljer du för anställda som inte ska finnas med i semesterberäkning, på semesterskuldlistan och som inte har rätt till betalda semesterdagar. Detta kan exempelvis gälla personer som får ett styrelsearvode en eller några gånger om året. Det kan även gälla projektanställd personal som antingen får en engångssumma för ett utfört uppdrag eller som får betalt per timme med en timpeng i vilken semesterersättningen är inräknad. Det gäller också personer som är arvoderade. Det krävs inga ytterligare inställningar för detta villkor.
Villkor 10 - Semesterlagen, anställd med semesterdaglön väljer du för anställda som i huvudsak får semesterlön baserad på hur mycket de tjänat under intjänandeåret. Villkoret hanterar både semesterdagar och semesterlön.
I vissa fält går det att fylla i eller ändra värden. Andra fält visar ackumulerade värden och går därför inte att ändra.
Aktuell semesterperiod hämtas från inställningar som har under Löneinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Löneinställningar.
25 dagar föreslås automatiskt, men uppgiften går att ändra om den anställde har en högre semesterrätt. 25 dagars semesterrätt är lägsta antalet dagar enligt semesterlagen.
Semesterdagar
Betalda semesterdagar räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut. Antal dagar går alltid att ändra. Om du valt att intjänandeåret för semester sammanfaller med semesteråret måste du själv räkna ut och skriva in betalda dagar för nyanställd personal.
Uttagna dagar uppdateras när du registrerar uttag av semesterdagar på lönekörningar.
Återstående dagar visar skillnaden mellan betalda och uttagna semesterdagar.
Obetalda dagar räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut. Antal dagar går alltid att ändra. Om du valt att intjänandeåret för semestern sammanfaller med semesteråret måste du själv räkna ut och skriva in obetalda dagar för nyanställd personal. Nyanställda har rätt till 25 dagars ledighet utan att ha tjänat in några dagar. En anställd som börjar efter 31 augusti har bara rätt till fem dagars ledighet.
Det är bara anställda med fast månadslön och anställningstypen Komplett som kan ta ut förskottssemester i Visma Lön Smart.
Skriv in antal dagar som den anställde har rätt till i fältet Totalt.
När den anställde har tagit ut förskottssemester visas antal dagar i fältet Uttagna. Fältet Återstående visar skillnaden mellan totalt antal förskottsdagar och uttagna dagar.
Använd snabbvalet Semester när den anställde tar ut förskottssemester. Om den anställde inte utnyttjar alla sina förskottsdagar kommer de att tas bort vid semesterårsavslutet och antalet ändras till 0 i fältet Totalt.
Läs mer i avsnittet Förskottssemester.
I fältet Uttagna visas totalt antal sparade dagar som tagits ut.
I fältet Återstående visas totalt antal sparade dagar.
Här visas det totala antalet semesterdagar den anställde har kvar, både betalda, sparade och obetalda.
Här visas genomsnittlig sysselsättningsgrad beräknat utifrån arbetsschemat för innevarande semesterår. Markera Egen inställning och ange procentsats om du vill ange vilken sysselsättningsgrad som ska användas vid beräkning för den anställde. Läs mer i avsnittet Genomsnittlig sysselsättningsgrad.
Semesterlön
Semesterdaglön räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut för detta avtal. Fältet visas bara för anställda med semestervillkor 10 och går att ändra. Värdet hämtas när du använder löneart 3220 - Semesterdaglön betald för anställda med fast månadslön eller 3221 - Semesterdaglön betald, timavlönad för anställda med timlön.
Semesterlönen beräknas vanligtvis enligt företagets inställning för semestervillkoret under Inställningar - Löneinställningar på fliken Semester.
Om du vill ange en personlig procentsats för den anställde markerar du Egen inställning och anger procentsatsen.
Semesterförskottsskuld
När anställda med fast månadslön tar ut förskottssemester beräknas skulden så här:
4,6 % * månadslönen * antal uttagna dagar
Återstående skuld visar hur stor den anställdes skuld är till företaget för utbetald förskottssemester.
Du behöver bara skriva in dessa uppgifter manuellt när du börjar använda Visma Lön Smart.
Här väljer du semesterperiod. Du kan lägga till semesterperiod genom att klicka på Skapa ny. Om du vill ta bort semesterperioder klickar du på ikonen med minustecknet längst ut till höger.
Det går inte att ta bort semesterperioder som innehåller uttagna semesterdagar.
Här kan du ange semesterdaglönen för de sparade dagarna per år. Fältet visas bara för anställda med semestervillkor 10.
Sysselsättningsgraden används vid beräkning av semesterdaglön för sparade dagar. Det räcker inte med att ange sysselsättningsgrad för den semesterperiod som dagarna sparades. För att beräkningen ska bli korrekt måste även sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna anges.
Underlag för semester beräknad t.o.m.
Här visas värden och antal dagar beräknat per dagens datum som registrerats på lönebeskeden under intjänandeåret. Värdena går inte att ändra.
Villkor 20 - Månadslön med semestertillägg + rörliga delar väljer du för anställda med fast månadslön som får sin semesterlön i huvudsak med en procentsats på aktuell månadslön. Villkoret hanterar både semesterdagar och semesterlön.
I vissa fält går det att fylla i eller ändra värden. Andra fält visar ackumulerade värden och går därför inte att ändra.
Aktuell semesterperiod hämtas från inställningar som har under Löneinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Löneinställningar.
25 dagar föreslås automatiskt, men uppgiften går att ändra om den anställde har en högre semesterrätt. 25 dagars semesterrätt är lägsta antalet dagar enligt semesterlagen.
Semesterdagar
Betalda semesterdagar räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut. Antal dagar går att ändra, men inte till fler dagar än vad semesterrätten tillåter. I så fall måste även semesterrätten höjas. Om du valt att intjänandeåret för semester sammanfaller med semesteråret måste du själv räkna ut och skriva in betalda dagar för nyanställd personal.
Betalda semesterdagar räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut. Antal dagar går alltid att ändra. Om du valt att intjänandeåret för semester sammanfaller med semesteråret måste du själv räkna ut och skriva in betalda dagar för nyanställd personal.
Uttagna dagar uppdateras när du registrerar uttag av semesterdagar på lönekörningar.
Återstående dagar visar skillnaden mellan betalda och uttagna semesterdagar.
Obetalda dagar räknas automatiskt ut när du gör semesterårsavslut. Antal dagar går alltid att ändra. Om du valt att intjänandeåret för semestern sammanfaller med semesteråret måste du själv räkna ut och skriva in obetalda dagar för nyanställd personal. Nyanställda har rätt till 25 dagars ledighet utan att ha tjänat in några dagar. En anställd som börjar efter 31 augusti har bara rätt till fem dagars ledighet.
Det är bara anställda med fast månadslön och anställningstypen Komplett som kan ta ut förskottssemester i Visma Lön Smart.
Skriv in antal dagar som den anställde har rätt till i fältet Totalt.
När den anställde har tagit ut förskottssemester visas antal dagar i fältet Uttagna. Fältet Återstående visar skillnaden mellan totalt antal förskottsdagar och uttagna dagar.
Använd snabbvalet Semester när den anställde tar ut förskottssemester. Om den anställde inte utnyttjar alla sina förskottsdagar kommer de att tas bort vid semesterårsavslutet och antalet ändras till 0 i fältet Totalt.
Läs mer i avsnittet Förskottssemester.
I fältet Uttagna visas totalt antal sparade dagar som tagits ut.
I fältet Återstående visas totalt antal sparade dagar.
Här visas det totala antalet semesterdagar den anställde har kvar, både betalda, sparade och obetalda.
Här visas genomsnittlig sysselsättningsgrad beräknat utifrån arbetsschemat för innevarande semesterår. Markera Egen inställning och ange procentsats om du vill ange vilken sysselsättningsgrad som ska användas vid beräkning för den anställde.
Semesterlön
Den rörliga semesterlönen räknas automatiskt ut vid semesterårsavslutet. Det är viktigt att betala ut den rörliga semesterlönen varje år eftersom den annars försvinner och ersätts av en ny framräknad rörlig semesterlön vid semesterårsavslutet. Exempel på semestergrundande rörlig lön är bonus och provision för tjänstemän och övertidsersättning för arbetare.
Den totala rörliga semesterlönen visas här även när du betalat ut en del.
I fältet visas hur mycket rörlig semesterlön som finns kvar att betala ut. Beloppet hämtas automatiskt när du använder löneart 3231 - Semester rörlig del. Du kan välja att betala ut en del av beloppet.
Semesterförskottsskuld
När anställda med fast månadslön tar ut förskottssemester beräknas skulden så här:
4,6 % * månadslönen * antal uttagna dagar
Återstående skuld visar hur stor den anställdes skuld är till företaget för utbetald förskottssemester.
Här kan du se när förskottsskulden är avdragen i en slutlön eller automatisk avskriven efter att den anställde varit anställd i fem år.
Du kan också göra en eller flera manuella avskrivningar om du vill skriva av förskottsskulden med hela eller del av beloppet tidigare än efter fem år. Klicka på plustecknet på raden Semesterförskottsskuld. Då läggs en ny rad till där du kan lägga in manuell avskrivning.
Semestervärden för sparade dagar
Du behöver bara skriva in dessa uppgifter manuellt när du börjar använda Visma Lön Smart.
Här väljer du semesterperiod. Du kan lägga till semesterperiod genom att klicka på Skapa ny. Om du vill ta bort semesterperioder klickar du på ikonen med minustecknet längst ut till höger.
Det går inte att ta bort semesterperioder som innehåller uttagna semesterdagar.
Markera denna ruta om den anställde redan fått ut semestertillägget utbetalt för semesterdagarna. Valet visas bara för anställda som har semestervillkor 20.
Om rutan är markerad värderas dagarna till 4,6 procent. Om rutan inte är markerad, värderas varje sparad dag till procentsatsen för semestertillägget + 4,6 procent av den anställdes månadslön.
Sysselsättningsgraden används vid beräkning av semesterdaglön för sparade dagar. Det räcker inte med att ange sysselsättningsgrad för den semesterperiod som dagarna sparades. För att beräkningen ska bli korrekt måste även sysselsättningsgrad för intjänandeåret av de sparade dagarna anges.
Underlag för semester beräknad t.o.m.
Här visas värden och antal dagar beräknat per dagens datum som registrerats på lönebeskeden under intjänandeåret. Värdena går inte att ändra.
Villkor 30 - Säsongs-/extraanställd med semesterersättning använder du för anställda som får sin semesterersättning vid varje löneutbetalningstillfälle eller som en klumpsumma någon per år, till exempel vid säsongens slut. I båda fallen gäller detta anställda som inte ska ha ut betald semesterledighet utan bara semesterpengar.
Här visas de semestervärden som ligger till grund för semesterersättningen. Du ser också hur stor semesterskulden är och från vilken tidpunkt den är beräknad.
Markera Semesterersättning betalas ut automatiskt vid nästa lönekörning om du vill betala ut semesterersättningen vid varje lönetillfälle.
Om rutan är markerad för en månadsavlönad med innevarande löneperiod, beräknas semesterersättningen på löner och ersättningar till och med avvikelseperioden. Detta eftersom man inte vet vad som kommer att ske under innevarande månad eller under perioden som månadslönen avser. Semesterskulden på semesterskuldlistan kommer därför inte att visa 0.
Semestererersättning beräknas vanligtvis enligt företagets inställning för semestervillkoret under Inställningar - Löneinställningar, fliken Semester.
Om du vill ange en personlig procentsats för den anställde markerar du Egen inställning och anger procentsatsen.
Fora månadsrapportering
Varje månad ska lönerna för arbetare rapporteras till Fora.
Välj från vilket datum den anställde ska vara ansluten till Fora.
Ska den anställde inte längre vara ansluten till Fora väljer du istället ett slutdatum i rutan till höger.
Här visas den anställdes uppmärkning. Vill du lägga till eller ta bort uppmärkning klickar du på knappen Inställningar.
Innan du kan rapportera lönerna till Fora månadsvis måste alla anställda ha en uppmärkning. Den används för att de anställda ska omfattas av rätt försäkringar och få rätt premier inbetalda till sin tjänstepension.
När uppmärkningen är gjord i Visma Lön Smart behöver du bara göra ändringar om en ny arbetare anställs, om en tjänsteman byter personalkategori till arbetare, om en anställd slutar på företaget eller om ändringar görs i företagets kollektivavtal. Läs mer om uppmärkningen på fora.se.
Här gör du inställningar för uppmärkning.
Klicka på knappen Byt uppmärkning för att lägga till en ny rad där du kan välja startdatum och ny uppmärkning.
En arbetare som fyllt 65 år omfattas inte längre av Avtalspension SAF-LO, men den anställde kan komma överens med arbetsgivaren om fortsatt intjänande, så länge arbetaren anställdes på företaget innan sin 65-årsdag. När rutan är markerad tas informationen med i filen till Fora från och med månaden den anställde fyller 65 år.
Tidigare skulle arbetare som fyllt 65 år bara tas med i rapporten till Fora om det fanns en överenskommelse om fortsatt intjänande av tjänstepension, men från och med övergången till månadsrapportering ska alla arbetare oavsett ålder tas med i rapporteringen. Läs mer på fora.se.
En anställd som är över 65 år ska alltså ha kvar anslutningen till Fora på fliken Rapportering i anställningsregistret, även om det inte finns någon överenskommelse om fortsatt intjänande av avtalspension eller kompletterande pensionspremie.
En arbetare som fyllt 65 år omfattas inte längre av kompletterande pensionspremier, men den anställde kan komma överens med arbetsgivaren om fortsatt intjänande, så länge arbetaren anställdes på företaget innan sin 65 årsdag. Markera rutan för att förlänga intjänandet av kompletterande pensionspremie. När rutan är markerad tas informationen med i filen till Fora från och med månaden den anställde fyller 65 år.
Tidigare skulle arbetare som fyllt 65 år bara tas med i rapporten till Fora om det fanns en överenskommelse om fortsatt intjänande av tjänstepension, men från och med övergången till månadsrapportering ska alla arbetare oavsett ålder tas med i rapporteringen. Läs mer på fora.se.
En anställd som är över 65 år ska alltså ha kvar anslutningen till Fora på fliken Rapportering i anställningsregistret, även om det inte finns någon överenskommelse om fortsatt intjänande av avtalspension eller kompletterande pensionspremie.
Klicka på Historik för att se den anställdes historik över anslutning till Fora. Klicka på pennan för att visa historik eller göra inställningar för uppmärkning.
Fora årsrapportering
I januari varje år ska uppgift om de slutliga lönerna för tjänstemän för föregående år rapporteras till Fora.
Klicka på pennsymbolen vid Fora årsrapportering. Klicka sedan på Lägg till och ange från och med vilket datum den anställde är ansluten till Fora på den nya raden.
Om den anställde inte längre ska vara ansluten anger du datum under Slutdatum.
Klicka på papperskorgen vid Åtgärder för att ta bort historiken.
Klicka på pennsymbolen, knappen Lägg till och ange startdatum för anställd VD vars lön inte ska tas med i beloppet som redovisas till Trygghetsrådet i den slutliga rapporteringen till Fora.
Kontrollera i dina försäkringspapper om du ska välja något specifikt kollektivavtal eller om standardinställningen Ej specificerad räcker.
Här får du en översikt över ackumulerade värden för valt inkomstår. Under Översikt lönebesked kan du se vilka lönekörningar som den anställde ingår i. Klicka på dokumentikonen längst ute till höger på raden för att öppna lönebeskedet.
På fliken Ingångsvärden lägger du in uppgifterna för de anställda om du flyttat över ditt företag till Visma Lön Smart under året. Om du har använt ett annat lönesystem tidigare hittar du många av uppgifterna där, bland annat från den anställdes senaste lönebesked.
Om du har ett nystartat företag utan lönehistorik behöver du inte lägga in några uppgifter här.
Vissa av de fält som beskrivs här visas inte i programmet om anställningstypen Förenklad är vald.
Ange utbetalningsdatumet för det sista lönebeskedet som den anställde fick innan övergången till Visma Lön Smart. Om den sista lönen betalades ut i det tidigare löneprogrammet den 25 januari så är ingångsvärdesdatum i Visma Lön Smart 20XX-01-25.
Utbetald lön under inkomståret
Ange den bruttolön som är utbetald under kalenderåret till och med det utbetalningsdatum som är angivet som ingångsvärdesdatum. Värdet används för att ackumulerad bruttolön i år samt beräkning av skatt och arbetsgivaravgift ska bli korrekt.
För att ackumulerad skatt för året ska bli korrekt på den anställdes lönebesked anger du här avdragen skatt under inkomståret till och med utbetalningsdatumet som är angivet som ingångsvärdesdatum.
Ange beloppet för förmån som betalats ut under året till och med ingångsvärdesdatum.
Tänk på att om ingångsvärdesdatum exempelvis är den 25/4 och löneperioden är till och med den 30/4, så ska eventuella förmåner för hela löneperioden tas med i beloppet som ska anges under Förmån.
Sjukfrånvaro
Om en anställd har pågående sjukfrånvaro när du börjar använda Visma Lön Smart anger du period då pågående sjukdom är registrerad. Du får då förslag på rätt lönearter när du registrerar fortsatt sjukfrånvaro.
Exempel
Den sista lönen innan övergången till Visma Lön Smart betalades ut 20XX-05-25.
Om löneperioden omfattar 20XX-05-01 -- 20XX-05-31 och avvikelseperioden omfattar 20XX-04-01 -- 20XX-04-30 ska du registrera pågående sjukdom till och med 20XX-04-30.
Tidbank
Ange antal faktiskt arbetade timmar (nettoarbetstid) från kalenderårets början.
Skriv in arbetade övertidstimmar från kalenderårets början (ackumulerat till och med det lönebesked som har samma utbetalningsdatum som ingångsvärdesdatumet). Uppgiften används på rapporten Övertidslista.
Skriv in arbetade mertidstimmar från kalenderårets början och ackumulerat tom lönebeskedet med utbetalningsdatum samma som Ingångsvärdesdatum. Uppgiften används på rapporten Övertidslista.
I fältet Komptid skriver du in innestående komptid så att den anställde får korrekt kompsaldo på sitt lönebesked.
Klicka på Rensa ingångsvärden om du vill ta bort alla ingångsvärden.
Fora
Markera rutan om byte av personalkategori har gjorts under året.
Skriv in hur mycket som betalades ut under den period den anställde varit arbetare. Fältet visas bara om Byte av personalkategori till arbetare har gjorts under året är markerat.
Skriv in hur mycket som betalades ut under den period den anställde varit tjänsteman. Fältet visas bara om Byte av personalkategori till arbetare har gjorts under året är markerat.
Här skriver du in totalbeloppet för hittills utbetald lön som ska vara underlag för rapporteringen till Fora.
Fältet visas bara för personalkategorin Tjänsteman. Ange samma belopp som i fältet Forabelopp, tjänsteman.
Lönen för en tjänsteman som har anställning som VD ska inte redovisas till Trygghetsrådet. I dessa fall anger du 0 i fältet.
Semesterdagar
Fälten visas inte om semestervillkor 30 är valt för den anställde.
Uppgiften i fältet Totalt hämtas från Lön Smart - Anställda, fliken Semester och är antal betalda semesterdagar som den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående visas skillnaden mellan antal dagar totalt och uttagna dagar.
För anställda med semestervillkor 20 visas rutan Semestertillägg utbetalt. Om semestervillkoret har inställning för att semestertillägget ska betalas ut vid uttagstillfället är rutan markerad automatiskt och gäller även de uttagna semesterdagar som anges som ingångsvärden. Om semestervillkoret inte har den inställningen och semestertillägget har betalats ut för samtliga betalda dagar, markerar du rutan manuellt. Om tillägget ännu inte är utbetalt, ska rutan Semestertillägg utbetalt inte vara markerad.
Uppgiften i fältet Totalt hämtas från Lön Smart - Anställda, fliken Semester och är antal obetalda semesterdagar som den anställde fick vid semesterårets start.
Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående visas skillnaden mellan antal dagar totalt och uttagna dagar.
I fältet Totalt visas hur många förskottsdagar som är inlagda på fliken Semester. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående visas skillnaden mellan totalt antal och uttagna dagar. Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön med anställningstypen Komplett.
Uppgiften i fältet Semesterdaglön hämtas från Lön Smart - Anställda, fliken Semester och är semesterdaglönen för årets dagar som den anställde ännu inte har tagit ut. Värdet används när du registrerar uttag av återstående betalda dagar för anställda med semestervillkor 10.
Uppgiften i fältet Rörlig semesterdaglön hämtas från Lön Smart - Anställda, fliken Semester och är totalbeloppet för rörlig semesterlön som ännu inte betalats ut (inte rörlig semesterdaglön per semesterdag). Fältet visas bara för anställda som har semestervillkor 20.
Exempel
Om en anställd tjänat in 50 kronor i rörlig semesterlön per betald semesterdag och har 10 dagar kvar, skriver du 500 i fältet Rörlig semesterlön.
Underlag för semesterberäkning
Skriv in total kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven vid ingångsvärdesdatumet. Värdet ligger till grund för kommande återbetalning eller avskrivning.
Fältet är aktivt för både månadsavlönade och timavlönade. Det går att göra avskrivningar och återbetalning via slutlön även för en timavlönad om en semesterförskottsskuld har angetts under Ingångsvärden. Visma Lön Smart stödjer dock inte att registrera nya förskottsdagar för anställda med timlön.
Skriv in semestergrundande arbetstid i timmar från intjänandeårets början till och med utbetalningsdatumet som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Fältet visas bara för anställda med semestervillkor 10.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med utbetalningsdatumet som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med utbetalningsdatumet som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och i fältet Hela kalenderdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar (kalenderdagar).
Skriv in semestergrundande lön från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Det är inte bruttolön som ska anges här eftersom exempelvis inte sjuklön ingår i semestergrundande lön.
Skriv in totalt utbetald lön som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det utbetalningsdatum som angetts som ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision samt övertid för arbetare.
För att underlätta när du ska lägga upp anställda i anställningsregistret kan du kopiera uppgifterna för en anställd. Då skapas en ny anställd och du behöver bara komplettera med uppgifter som är unika för den anställde som ska läggas till i anställningsregistret.
Du kan radera uppgifterna för en anställd så länge det inte finns några lönebesked skapade för den anställde.
Om du har anställda som uppgifterna inte kan raderas för, men där personuppgifterna inte ska sparas längre får du ta bort känslig data. Läs mer i avsnittet Vilka uppgifter ska jag ta bort när en anställd slutar?
Via knappen Gå till kalendern når du enkelt den anställdes kalender.
Relaterade avsnitt
Ingångsvärden i Visma Lön Smart
Skapa eller redigera arbetsschema
Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan)
Välj eller byt anställningstyp
Växa-stöd för första anställda
Kom igång om de anställda ska registrera tider och avvikelser