Visma Lön Smart
Anställda, fliken Lön
Under Lön Smart - Anställda hanterar du företagets anställningsregister. På fliken Lön förbereder du arbetet med lönekörningarna. Här gör du också ändringar när anställda får ny lön eller andra förändringar som påverkar löneutbetalningarna. Läs mer om ändring av lön i avsnittet Ändra lön för en anställd.
Vissa av de fält som beskrivs här visas inte i programmet om anställningstypen Förenklad är vald.
Om en anställd har en fast månadslön väljer du Månadslön och om en anställd har betalning per arbetad timme, väljer du Timlön. Valet har inget att göra med när eller hur ofta lönen betalas ut eller hur mycket den anställde arbetar.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform.
För anställd som arbetar heltid och har fast månadslön skriver du in beloppet för heltidslönen. Om den anställde arbetar deltid är det lönen som den anställde skulle haft vid heltidsarbete som ska anges. Visma Lön Smart
I de fall då den anställde inte har någon månadslön utan endast får exempelvis arvode
Klicka på pennsymbolen för att ändra lön och se lönehistorik för den anställde. Läs mer i avsnittet Ändra lön för en anställd.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform. Här visas den anställdes månadslön, beräknad utifrån aktuell sysselsättningsgrad enligt arbetsschemat.
Beräkningsformel: Månadslön * sysselsättningsgrad enligt arbetsschema = Beräknad månadslön
Månadslönen används automatiskt av löneart 1101 - Månadslön när du skapar en ny lönekörning och används för beräkning av frånvaro, övertid, semester med mera.
Fältet visas bara när Månadslön är valt under Löneform. Programmet räknar ut beräknad timlön genom att dela månadslönen med företagets avtalstid. Vid beräkningen tas också hänsyn till en anställds sysselsättningsgrad. En anställd utan schema saknar sysselsättningsgrad och får därför ingen beräknad timlön.
(Månadslön/Avtalstid)*(100/Aktuell Sysselsättningsgrad)
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. Skriv in à-priset per timme för anställda som har lön per arbetad timme. Värdet används i lönearter för att beräkna belopp och à-priser i lönekörningarna.
I de fall då den anställde inte har någon timlön, utan endast får exempelvis arvode
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. I detta fält läggs automatiskt 80 procent av det värde som angetts i fältet Timlön enligt de generella regler som gäller för utbetalning av sjuklön. Värdet går att ändra.
Fältet visas bara när Timlön är valt under Löneform. Skriv in ersättningen per timme för helglön om företaget följer ett avtal som betalar helglön till timanställda när röda dagar infaller på en vardag. Vid registrering av helglön används löneart 1110 - Helglön, timavlönad.
Om en anställd arbetar 20 timmar på ett företag där arbetstiden för heltid är 40 timmar blir sysselsättningsgraden 50 procent.
Löneväxling har betydelse för hur lönetillägg, löneavdrag, semester m.m. ska beräknas för anställda som har ett bruttolöneavdrag på månadslönen. Ett vanligt bruttolöneavdrag är avdrag för pension. Avdraget görs på lön före skatt, alltså på bruttolönen. Läs mer om löneväxling i avsnittet Vad är löneväxling?
Markera rutan Löneväxling och följ instruktionen i avsnittet Löneväxling för anställd för att aktivera löneväxling.
Du kan enkelt hämta förmånsvärdet för de anställdas förmånsbilar direkt från Skatteverket. Läs mer i avsnittet Hämta bilförmånsvärde från Skatteverket.
Arbetsgivare kan begära justering av bilförmånsvärde för beräkning av arbetsgivaravgifter, skatteavdrag och mervärdesskatt (värde av uttag) för bilar som huvudsakligen används i tjänsten och kan vara begränsade att använda privat (exempelvis taxibilar, lätta lastbilar och servicebilar). Om företaget sökt och fått jämkning av förmånsvärdet skriver du in totalbeloppet för hela beskattningsåret här. Ansökan om justerat bilförmånsvärde görs hos Skatteverket och måste göras varje kalenderår. Läs mer och ansök på skatteverket.se.
Välj hur lönen ska betalas ut. Standardförslaget när du lägger upp en anställd är det utbetalningssätt du angett för företaget under Inställningar - Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar.
Bank | När du markerar Bank ska du även ange den anställdes clearingnummer och kontonummer. Lönen bokförs t.ex. mot konto 1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto. |
Manuellt via bank |
Valet kan användas när den anställde saknar svenskt bankkontonummer. Lönen bokförs t.ex. mot konto 1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto. |
Kontant |
Valet används när den anställde får sin lön direkt i handen och kan användas om en anställd saknar svenskt bankkontonummer. Lönen bokförs mot konto 1910 - Kassa. |
Alla anställda läggs till på utbetalningslistan för perioden och sorteras utifrån hur lönen betalas ut. Du hittar utbetalningslistan under Lön Smart - Rapporter.
I avsnittet Vilka inställningar påverkar bokföringen i Visma Lön Smart? kan du läsa mer om hur lönen bokförs.
Ange clearingnummer för den anställdes bankkonto. Uppgiften är viktig så att pengarna sätts in på rätt konto och i rätt tid. Kontonummer behöver bara anges när Bank är valt vid fältet Utbetalning.
För Nordea personkonto används clearingnummer 3300.
Ange bankkontonummer med siffrorna i en följd utan mellanslag eller streck. Uppgiften är viktig så att pengarna sätts in på rätt konto och i rätt tid. Kontonummer behöver bara anges när Bank är valt vid fältet Utbetalning.
Anställningstypen Komplett
Det finns bokföringskonto angivet på alla lönearter som hanterar belopp eller à-priser. Om du vill att den anställdes lön ska bokföras på ett annat konto än det som är standard på lönearten skriver du in det alternativa kontot i fältet Personligt bokföringskonto. Alla lönearter som ska hämta detta konto måste ha en markering i rutan Hämta i första hand personligt bokföringskonto under Inställningar - Löneinställningar på fliken Lönearter, fliken Egna inställningar.
Anställningstypen Förenklad
Om du vill att den anställdes lön ska bokföras på ett annat konto än det som är som standard skriver du in det alternativa kontot i fältet Personligt bokföringskonto. När någon av nedanstående löneater används kommer det personliga bokföringskontot att bli angivet på löneraden.
- Månadslön
- Timlön
- Övertidsersättning
- OB-ersättning
- Bonus
- Övrig ersättning, brutto
- Övrig ersättning, brutto, engångsskatt
- Övrigt avdrag, brutto
- Sjukavdrag
- Semesteravdrag
- Semesterlön
- Semesterlön, engångsskatt
- Semestertillägg
- Föräldraledighet avdrag
- Vård av barn
Om du vill bokföra anställds lön på resultatenhet (kostnadsställe, avdelning) skriver du in resultatenheten här. Inställningar för resultatenhet görs under Lön Smart - Bokföring - Resultatenheter. Läs mer i avsnittet Resultatenheter.
Du aktiverar funktionen för resultatenheter under Inställningar - Löneinställningar på fliken Bokföring. När funktionen är aktiverad visas valet Resultatenheter under Bokföring i menyn till vänster.
Om du vill bokföra anställds lön på projekt skriver du in projektet här. Inställningar för projekt görs under Lön Smart - Bokföring - Projekt. Läs mer i avsnittet Projekt.
Du aktiverar funktionen för projekt under Inställningar - Löneinställningar på fliken Bokföring. När funktionen är aktiverad visas valet Projekt under Bokföring i menyn till vänster.
När detta val är markerat skapas automatiskt ett lönebesked varje gång du skapar en ny lönekörning. Valet är markerat som standard.
Ta bort markeringen om du inte vill att lönebesked ska skapas automatiskt för den anställde. Det är exempelvis användbart för extraanställd personal som bara ska ha lön några gånger per år.
Välj om lönebeskeden ska sparas som pdf-fil och skickas per post eller skickas via Visma Min Lön/Kivra.
Välj om lönebeskedet ska vara på svenska eller engelska.
Här lägger du upp de lönearter som används ofta, exempelvis för månadslön och timlön. Du kan även lägga in värden som är desamma för varje löneperiod.
Du ska inte lägga upp lönearter för händelser som bara sker några gånger om året, som exempelvis semester eller sjukdom.
Klicka på Ny textrad om du vill göra en notering till registreringen. Du kan välja om du vill att noteringen ska visas på lönebeskedet eller ej genom att markera/avmarkera rutan vid Skriv ut längst ut till höger på raden.
Lägg till och ta bort lönearter med hjälp av symbolerna plus- och minus till höger på raden.
Om du har skapat egna egna lönearter genom att kopiera 1101 - Månadslön eller 1106 - Timlön, kan du inte lägga upp de egna lönearterna under Återkommande lönerader om du samtidigt vill använda standardlönearterna. När du skapar lönekörning kan du dock använda standardlönearten och den egna lönearten på lönebeskedet. Det är alltså bara under Återkommande lönerader som du inte kan använda dem i kombination och det gäller bara när du har kopierat lönearterna 1101 och 1106. Lönearter som skapats från andra standardlönearter kan används i kombination under Återkommande lönerader.
För att underlätta när du ska lägga upp anställda i anställningsregistret kan du kopiera uppgifterna för en anställd. Då skapas en ny anställd och du behöver bara komplettera med uppgifter som är unika för den anställde som ska läggas till i anställningsregistret.
Du kan radera uppgifterna för en anställd så länge det inte finns några lönebesked skapade för den anställde.
Om du har anställda som uppgifterna inte kan raderas för, men där personuppgifterna inte ska sparas längre får du ta bort känslig data. Läs mer i avsnittet Vilka uppgifter ska jag ta bort när en anställd slutar?
Via knappen Gå till kalendern når du enkelt den anställdes kalender.