Kom igång med Visma Lön Smart

Välkommen till ditt nya program!

Här beskriver vi hur du kommer igång på bästa sätt. Om du tidigare har arbetat i Visma Lön 300/600 kan du läsa om hur du kommer igång i avsnittet Kom igång med Visma Lön Smart om du tidigare har arbetat i Visma Lön 300/600.

För dig som använder Visma Lön Smart i Visma Advisor finns det två olika samarbetsvarianter. I varianten Standard bestämmer du och din kund vem som ska göra vad i lönearbetet och i varianten Start är det bara du som byrå som har tillgång till tjänsten. Läs mer i avsnittet Aktivera samarbete i Visma Lön Smart från Visma Advisor i hjälpen för Visma Advisor.

1

Låt oss guida dig

Vi har tagit fram guider för att hjälpa dig runt i några av våra funktioner. Klicka på Guida mig i programmets menyrad och välj vilken guide du vill titta på.

2

Se till att göra rätt inställningar från början

Det underlättar mycket om du har gjort rätt inställningar innan du börjar arbeta i ditt program. När du loggar in första gången och går igenom startguiden fyller du i viss information, och under Inställningar justerar och kompletterar du inställningarna för företaget.

Om du tidigare har betalat ut lön i ett annat program, lägger du in ingångsvärden under Lön Smart - Anställda, fliken Ingångsvärden.

Inställningar

Ingångsvärden i Visma Lön Smart

3

Lägg in alla anställda

Alla anställda som ska få lön via Visma Lön Smart måste vara upplagda i anställningsregistret. Uppgifterna ligger till grund för beräkning av lön, skatt, semester med mera.

Lägg till eller redigera uppgifter för anställd

Registrera anställd

4

Registrera tider, avvikelser, reseräkningar och utlägg

I Visma Lön Smart registrerar du enkelt lönehändelser via kalendern eller direkt på lönekörningen.

Med tilläggstjänsterna Visma Lön Anställd och Visma Utlägg kan de anställda själva registrera sina tider, avvikelser, reseräkningar och utlägg. Uppgifterna överförs sedan till de anställdas lönebesked i Visma Lön Smart.

Kalender

Kom igång om de anställda ska registrera tider och avvikelser

Kom igång om de anställda ska registrera sina utlägg

Registrera tid som anställd i Visma Lön Anställd

Registrera kvitton och reseräkningar i Visma Utlägg för den anställde

5

Skapa lönekörning och lönebesked

När det närmar sig löneutbetalning ska en lönekörning skapas i programmet. Registreringar gjorda i kalendern till och med lönekörningens avvikelseperiod kommer med på de anställdas lönebesked. Du kan även rapportera avvikelser och göra kompletteringar direkt på lönekörningen.

Lönekörningar

Skapa lönekörning i Visma Lön Smart

6

Betala ut lön och skicka lönebesked

När lönekörningen är klarmarkerad ska du skicka betalningen till banken, bokföra och skicka lönebesked till de anställda. Det smidigaste sättet är att använda Visma Min Lön eftersom de anställda då får sina lönebesked digitalt och kan läsa dem både på webben och i mobilappen Visma Lön Anställd. Om företaget har aktiverat integration med Kivra skickas lönebeskeden automatiskt vidare till anställda som har en digitala brevlåda hos dem.

Betala och bokför löneutbetalningen

Kom igång med Visma Min Lön/Kivra för företaget i Visma Lön Smart

7

Skicka in arbetsgivardeklaration till Skatteverket

När alla utbetalningar och eventuella korrigeringar för den aktuella perioden är klara skickar du enkelt arbetsgivardeklarationen automatiskt till företagets utrymme hos Skatteverket direkt från Visma Lön Smart.

Arbetsgivardeklaration (AGI)

Skapa arbetsgivardeklaration i Visma Lön Smart

8

Behöver du hjälp?

Om du vill läsa mer om vad som händer i programmet, få användbara tips och tricks, prata med andra användare eller ställa frågor, kan du ta en titt i vårt forum.

På sidan Support för Visma Lön Smart hittar du all information om support för programmet. Behöver du hjälp under resans gång kan du klicka på frågetecknet uppe till höger i listen när du jobbar i programmet, så får du den hjälp du behöver.