Visma Lön Smart
Arbetsgivardeklaration (AGI)
Du som arbetsgivare ska redovisa de utbetalningar och skatteavdrag du har gjort per person varje månad. För de anställda innebär det att de löpande kan se sina värden på bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på skatteverket.se. Läs mer på vismaspcs.se och skatteverket.se.
Vi rekommenderar att du väntar med att godkänna arbetsgivardeklarationen hos Skatteverket tills några dagar efter sista lönekörningen, så att eventuella korrigeringar som har gjorts för aktuell månad kommer med i rapporteringen. Detta eftersom du som arbetsgivare inte kan ändra redovisad och inbetald avdragen skatt och få tillbaka efter att filen är inskickad och godkänd hos Skatteverket. Arbetsgivaravgiften kan dock justeras genom en omprövning.
Om företaget är registrerat som arbetsgivare så måste arbetsgivardeklarationen lämnas till Skatteverket även om du inte har betalat ut några löner eller registrerat förmåner för perioden. I de fall då det inte finns några uppgifter att deklarera för perioden väljer du alternativet att deklarera noll på skatteverket.se.
Det finns några undantag då du inte behöver skicka in arbetsgivardeklarationen varje månad. Läs mer i avsnittet Finns det undantag då jag inte behöver redovisa arbetsgivardeklarationen?
Granska och skicka arbetsgivardeklarationen till Skatteverket
Här beskriver vi hur du gör för att granska uppgifterna och skicka arbetsgivardeklarationen till Skatteverket. Om du vill att vi visar dig hur du gör i programmet klickar du på Guida mig i programmets menyrad och väljer guiden Gör arbetsgivardeklaration.
- Välj Lön Smart - Arbetsgivardeklaration.
Arbetsgivardeklarationen skapas automatiskt för rätt period i samband med att du skapar en lönekörning.
- Markera den aktuella arbetsgivardeklarationen.
Du kan välja ordning i listan genom att klicka på den kolumnrubrik du vill sortera listan efter.
- Klicka på Öppna för att granska uppgifterna.
- Fyll i kontaktuppgifter om det är första gången du redovisar arbetsgivardeklarationen via Visma Lön Smart. Kontrollera annars att uppgifterna stämmer.
- Klicka i fältet under Individuppgifter för att granska arbetsgivardeklarationen per anställd.
Det går inte att justera uppgifterna här. Om någon uppgift är felaktig gör du justeringar på aktuell lönekörning eller i anställningsregistret beroende på vilken uppgift det gäller.
- Välj bokföringsdatum.
- Klicka på Förhandsgranska - Pdf-fil om du vill kontrollera eller skriva ut uppgifterna innan du skickar arbetsgivardeklarationen. På sista sidan i utskriften finns även bokföringsunderlag för arbetsgivardeklarationen.
Alla lönekörningar i den aktuella perioden måste vara klarmarkerade för att du ska kunna skicka arbetsgivardeklarationen.
- Klicka på Skicka och bokför.
Om du arbetar i Visma eEkonomi skapas en verifikation automatiskt. Om du inte arbetar i Visma eEkonomi skapas en SIE-fil med verifikationen som går att exportera.
I vissa fall visar Skatteverkets kontroll att något i arbetsgivardeklarationen behöver korrigeras när Skatteverket tagit emot den. Logga då in på skatteverket.se för att kontrollera och korrigera arbetsgivardeklarationen.
Observera att det bara är inlämningen av arbetsgivardeklarationen som sker automatiskt. För att fullfölja rapporteringen måste behörig person logga in på skatteverket.se och signera arbetsgivardeklarationen. Innan det är gjort är arbetsgivardeklarationen inte fullständigt inlämnad.
- Klicka på Gå till skatteverket.se, logga in och signera arbetsgivardeklarationen.
Vi rekommenderar att lämna arbetsgivardeklarationen automatiskt, men det går också att skapa filen, logga in på skatteverket.se och lämna arbetsgivardeklarationen manuellt.
- Följ steg 1-7 i instruktionen ovan.
- Klicka på Förhandsgranska - XML-fil.
- Klicka på Gå till skatteverket.se, logga in och lämna filen i tjänsten Arbetsgivardeklaration.
- Följ instruktionerna på skatteverket.se för att ladda upp filen.
- Klicka på knappen Skicka och bokför och välj Bokför manuellt inlämnad arbetsgivardeklaration.
- Följ steg 1-7 i instruktionen ovan.
- Klicka på Förhandsgranska - Pdf-fil.
- Klicka på Gå till skatteverket.se, logga in och lägg in uppgifterna från pdf-filen manuellt. Läs mer på skatteverket.se.
- Klicka på knappen Skicka och bokför och välj Bokför manuellt inlämnad arbetsgivardeklaration.
Bokföringsdatum används till bokföringen när du skickar arbetsgivardeklarationen via knappen Skicka och bokför, alternativt väljer Skicka och bokför - Bokför manuellt inlämnad arbetsgivardeklaration, det vill säga när arbetsgivardeklarationen har statusen Rapporterad.
Om Skatteverket har frågor om arbetsgivardeklarationen för en anställd i något av företagen som ingår i filen, vänder de sig till den person som angetts här. Gäller Skatteverkets fråga själva filen, så vänder de sig till den person som skapade den ursprungliga filen. Denna person kallar Skatteverket för teknisk kontaktperson.
Tjänsteställe är den arbetsplats som den anställde går till för att utföra sitt arbete. Ett företag kan ha flera tjänsteställen, men en anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos samma arbetsgivare. Om den anställde utför sitt arbete på flera platser, är det arbetsgivarens ansvar att göra en bedömning av var tjänstestället är. Observera att tjänsteställe inte är detsamma som arbetsställenummer, som också ska lämnas i arbetsgivardeklarationen.
Uppgift om tjänsteställets adress ska anges i arbetsgivardeklarationen. Företagets uppgifter anges i fälten Arbetsplatsens gatuadress och Arbetsplatsens ort. Om företaget har flera tjänsteställen är det uppgifterna för det största tjänstestället som anges här. För anställda som har annat tjänsteställe läggs uppgifterna in under Lön Smart - Anställda på fliken Skatt.
Du kan välja för vilken anställd du vill se individuppgifterna genom att i sökfältet under Individuppgifter skriva in namnet på den anställde. Du kan även klicka på sökikonen i fältet för att välja anställd i en lista.
Om du lämnar filen automatiskt klickar du här för att logga in på skatteverket.se och signera arbetsgivardeklarationen.
Om du lämnar filen manuellt klickar du på länken för att lämna in arbetsgivardeklarationen. På skatteverket.se kan du läsa om hur du lämnar filen.
Välj Pdf-fil om du vill ha ett underlag för arbetsgivardeklarationen, exempelvis om du vill ha ett underlag för att manuellt lägga in uppgifterna på skatteverket.se.
Välj XML-fil om du manuellt vill skapa en fil med arbetsgivardeklarationen och manuellt ladda upp den på skatteverket.se. För att bokföra filen klickar du sedan på Skicka och bokför - Bokför manuellt inlämnad arbetsgivardeklaration.
I filerna visas först summan av den skatt och arbetsgivaravgift som företaget betalar och sedan följer individuppgifter för varje anställd, med specifikation av bruttolön, skatter, förmåner etc. Om filen innehåller felaktiga uppgifter kan du justera uppgifterna på lönebeskeden eller i anställningsregistret. Uppgifterna uppdateras automatiskt i arbetsgivardeklarationen.
Uppgift om specifikationsnummer visas inte i löneprogrammet, men finns med i filen som skapas till Skatteverket och visas när du väljer Förhandsgranska.
Specifikationsnumret är obligatoriskt i rapporteringen av arbetsgivardeklarationen. I löneprogrammet sätts specifikationsnumret automatiskt till 1 när du skapar en fil för arbetsgivardeklaration. Specifikationsnumret redovisas i ruta 570 och går inte att ändra i löneprogrammet. Eventuell ändring måste göras på skatteverket.se.
När du klickar på knappen Skicka och bokför lämnas arbetsgivardeklarationen automatiskt till företagets egna utrymme hos Skatteverket.
Om du arbetar med Visma Lön Smart i Visma eEkonomi skapas en verifikation och arbetsgivardeklarationen bokförs automatiskt. Om du arbetar med Visma Lön Smart fristående, skapas en SIE-fil med verifikationen som går att exportera.
Har du rapporterat arbetsgivardeklarationen manuellt till Skatteverket behöver du bara bokföra. Välj då istället Bokför manuellt inlämnad arbetsgivardeklaration.
Relaterade avsnitt
Varför kan jag inte skicka arbetsgivardeklarationen till Skatteverket?
Arbetsgivardeklaration (AGI) - specifikation
Rättelser av arbetsgivardeklaration hos Skatteverket