Visma Lön 600
Nyheter i Visma Lön 600
Version 2024.4 November 2024
Den senaste versionen installerar du enklast via meddelandet som visas vid programstart när det finns en ny version tillgänglig. Du kan också installera den genom att klicka på versionsnumret i rubriken ovan eller via Hjälp - Uppdatera programversion i programmet.
Förbättringar
Arbetar ni i byggbranschen?
Nu kan du enkelt skapa statistikrapportering till Byggnads i den senaste versionen 2.2 av Bygglösen. Läs mer om hur smidigt det är i avsnittet Bygglösen.
Anställda tas som standard med i rapporteringen till Bygglösen. Om en anställd inte ska tas med markerar du Anställd redovisas ej på fliken Statistik i anställningsregistret.
Några andra små förbättringar
- För att följa reglerna för arbetsgivarintyg tas nu automatiskt uppgifter för 13 månader med i rapporteringen till Arbetsgivarintyg.nu. Du kan välja en annan period om du vill. Läs mer i avsnittet Skapa arbetsgivarintyg.
- Vi har uppdaterat till SQL Server 2022 i den här versionen. När du installerar version 2024.4 av Visma Lön 600 kan du behöva starta om datorn för att slutföra uppdateringen av SQL-databasen.
Kundönskemål
Summering i kontrollistan
Längst ner på kontrollistan finns nu en summering där du ser totalt antal lönebesked, brutto- och nettolön, skatt samt perioderna som rapporten gäller för. Du hittar kontrollistan under Utskrifter och Spårning - Utskrifter under rubriken Lönekörning.
Rättade buggar
- Vi har fixat ett avrundningsfel i rapporten till Svenskt Näringsliv. Nu avrundas det till närmaste hela timme.
- I version 2024.3 gick det inte att få FOS-svar när FOS-förfrågan gjordes för flera anställda via valet Personal - Fråga om skatteavdrag. Det är nu rättat.
Rättad bugg
Version 2024.31Felet i lönebeskeden som skickas till Min Lön och Kivra är åtgärdat
Lönebesked som skickades till Min Lön/Kivra i version 2024.3 saknade i vissa fall löneuppgifter och företagsuppgifter. Felet är åtgärdat i version 2024.31.
När du har laddat ner versionen behöver du skicka om lönebeskeden på nytt.
Gör så här:
- Markera den aktuella lönekörningen under Lönearbete - Lönekörningar.
- Klicka på Gå till utskrift/utbetalning.
- Klicka på den blå texten Ändra utskriftsalternativ.
- Klicka på knappen Urval av anställda.
- Se till att de som ska få lönebesked på nytt har en markering i rutan Ta med.
- Klicka på OK.
- Skicka lönebeskeden på nytt genom att klicka på Skriv ut/skicka.
Kontakta vår avtalsavdelning så att vi kan kreditera er kostnaden för de lönebeskd som skickas på nytt.
Lagkrav
Version 2024.3Slopad ersättning för höga sjuklönekostnader
Det har beslutats att ersättning för höga sjuklönekostnader ska slopas från och med juli 2024. Fältet 499 – Sjuklönekostnad inklusive arbetsgivaravgifter är därför borttaget när du skapar arbetsgivardeklarationer i Visma Lön 600 för redovisningsperioder från och med juli 2024.
Det är inga problem att ladda ner version 2024.3 innan du har skapat arbetsgivardeklarationen för juni. Har du sjuklönekostnader för juni kommer de att tas med i arbetsgivardeklarationen för den perioden. Det är först från och med redovisningsperioder från och med juli 2024 som fältet tas bort.
Förbättring
Version 2024.3Nu går det supersnabbt att skicka lönebesked till Min Lön/Kivra
Vi har nu sett till att det går mycket snabbare att skicka lönebesked till Min Lön/Kivra.
Vi har även gjort en säkerhetsuppdatering som gör att du måste du ladda ner version 2024.3 av Visma Lön 600 för att kunna skicka lönebeskeden till i Min Lön/Kivra.
När du ska skicka lönebeskeden första gången efter att du har laddat ner 2024.3 behöver du logga in med e-postadressen och lösenordet som du loggar in med i Mina tjänster på vismaspcs.se.
Observera att det inte är samma inloggningsuppgifter som används när du loggar in i ditt företag i Visma Lön som när du loggar in på Mina tjänster på vismaspcs.se.
Ladda gärna ner versionen med en gång. Från och med den 25 augusti 2024 kommer du inte att kunna skicka lönebesked till Min Lön/Kivra i tidigare versioner än 2024.3.
Kundönskemål
Version 2024.3Ny sökruta när du skapar lönekörning
Som många kunder har önskat finns det nu en ny sökruta när du skapar en lönekörning. Där kan du söka på anställningsnummer, för- och efternamn samt personnummer. Du skapar ny lönekörning genom att välja Lönearbete - Lönekörningar och klicka på knappen Ny.
Förbättring
Version 2024.3Förbättringar kring hänförlig lön
Nu blir det tydligare att det finns lön som ska hänföras till annan månad när du skapar Fora-rapporten under Rapportering - Fora månadsrapportering. Vi har lagt till fältet Rörlig lön i vyn för hänförlig lön. Där kan du se lönearter för rörliga lönedelar när du klickar på knappen Lönerader.
Om sparad semesterersättning betalas ut i samband med slutlön är även knappen Semesterersättning aktiv. Där får du en översikt över den anställdes sparade dagar som har betalats ut på den anställdes slutlön.
När du rapporterar lönerna till Fora kan du få en påminnelse om att perioden innehåller rörliga lönedelar som kan hänföras, Välj Lönearbete - Lönearter på fliken Övriga uppgifter och markera rutan Hänförlig lön - Rörlig del. Följande lönearter har inställningen som standard, men du kan ta bort markeringen om du inte vill få meddelande när lönearten används:
- 1170 - Premielön
- 1172 - Bonus
- 1173 - Ackord
- 1185 - Provision
Läs mer om lön hänförlig till annan månad i avsnittet Fora månadsrapportering (arbetare).
Rättad bugg
Version 2024.3I utskriften Semesterinställningar på anställda överlappade texterna varandra när utskriften gjordes för semestervillkor 10 och inställningar hade gjorts för gränsvärden för semesterdaglön. Det är nu åtgärdat.
Lön hänförlig till annan månad i månadsrapporten till Fora
Lönen för arbetare ska rapporteras till Fora samma månad som den betalats ut. Rörliga lönedelar, som till exempel ackordslön, provision och bonus ska dock hänföras till den period som lönen tjänades in. Nu kan du göra detta i Visma Lön 600 innan du skapar filen till Fora. Läs mer om Lön hänförlig till annan månad på fora.se. I avsnittet Fora månadsrapportering (arbetare) kan du läsa om hur du gör i Visma Lön 600.
Skapa bankfil till DNB
Nu kan du skapa bankfil till Den Norske Bank (DNB) från Visma Lön 600. Filen som skapas är en XML-fil enligt ISO 20022 (pain.001.001.03), som är den standard som gäller för utbetalningsfiler, både för svenska och internationella betalningar. I dagsläget kan du bara skapa filer för svenska betalningar i Visma Lön 600. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
Rättade buggar
Dessa buggar är rättade:
-
I rapporten Sjukfrånvaro till årsredovisningen gick det inte att göra urval på Personalkategori och Utskriftsurval på samma gång.
-
Om du skapade en tomrad på ett lönebesked och sedan gjorde en registrering med snabbvalet Sjuk, som tillhörde en sjukperiod som redan fanns registrerat på samma eller på ett tidigare lönebesked, skapades felaktigt en ny karensperiod.
Nu kan du rapportera lönerna för arbetare per månad till Fora
Visma Lön 600 är nu anpassat till Foras nya rutiner med att arbetare ska rapporteras varje månad. Du kan läsa mer om de olika rapporteringsperioderna på Foras hemsida under Månadsapportering och Årsrapportering.
I avsnittet Fora månadsrapportering (arbetare) kan du läsa om hur du gör rapporteringen i Visma Lön 600. Hade du inte tid att delta i vårt webbinarium om den nya månadsrapporteringen kan du se en inspelning av webbinariet här.
Lönerna för tjänstemän ska tills vidare rapporteras årsvis som vanligt. Läs mer i avsnittet Fora årsrapportering (tjänstemän).
Om en arbetare slutade på företaget 2023, men slutlön betalas 2024 ska den anställde tas med i rapporten till Fora.
Lagkrav
Några nya regler i arbetsgivardeklarationen
Det finns flera nya regler i arbetsgivardeklarationen. Visma Lön 600 har så klart stöd för de nya reglerna.
Ny löneart för styrelsearvode
Styrelsearvode ska redovisas i en egen fältkod i arbetsgivardeklarationen. När du använder löneart 1182 - Styrelsearvode för att betala ut ersättning eller lön till personer som är medlemmar i en styrelse, kommer utbetalningarna för styrelsearvode att rapporteras i ruta 023 på arbetsgivardeklarationen.
Uppgift om födelseort och landskod
Om en anställd saknar personnummer eller samordningsnummer ska du nu lämna uppgift om den anställdes födelseort i arbetsgivardeklarationen. Du fyller i uppgifterna i de nya fälten Födelseort, Landskod födelseort och Landskod medborgarskap, ej svenskt på fliken Skatt och arbetsgivaravgift under Personal - Anställda. När du sedan skapar arbetsgivardeklarationen läggs uppgifterna in i fälten 077, 078 och 081. Läs mer i avsnittet Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift.
Om du redan har hunnit rapportera arbetsgivardeklarationen rekommenderar vi att du kompletterar uppgifterna i fälten 077, 078 och 081 manuellt på skatteverket.se.
Och så några nya regler kring arbetsgivaravgifterna
Nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga slopas
När du skapar lönekörningar från och med januari 2024 beräknas full arbetsgivaravgift för anställda under 66 år.
Särskilt avdrag för FoU
Som arbetsgivare kan du få avdrag från arbetsgivaravgifterna om du har anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU). Från och med 1 januari 2024 kan du få göra fullt avdrag med 20%.
Rappoten Ksju har ersatts av SuS
Uppgifter om sjukfrånvaro ska från och med januari 2024 sammanställas i rapporten ”Sjukfrånvaro under sjuklöneperioden" (SuS). Den nya rapporten ersätter "Konjunkturstatistik över sjuklöner" (Ksju). Du tar fram rapporten under Rapportering - SCB Sjukfrånvaro under sjuklöneperioden. Läs mer i avsnittet Skapa rapporten SCB Sjukfrånvaro under sjuklöneperioden (SuS).
Den nya rapporten gäller löner för 2024. Om du skapar rapporten som gäller löner för 2023 skapas rapporten "Konjunkturstatistik över sjuklöner" (Ksju).
Arbetarlöner ska rapporteras per månad till Fora
Från och med 2024 ändrar Fora rutinerna för sin rapportering. I ett första steg gäller det att lönerna för arbetare ska rapporteras till Fora varje månad istället för en gång per år. Läs mer i vårt forum.
I början av februari kommer version 2024.1 av Visma Lön 600 som stödjer Foras nya rutiner.
Senast den 31 januari 2024 ska du ha rapporterat arbetarlönerna för 2023 enligt de gamla rutinerna under Rapportering - Fora årsrapportering. Därefter ska lönerna rapporteras månadsvis. Lönerna för tjänstemän ska tillsvidare rapporteras årsvis som vanligt.
Belopp och procentsatser för 2024
Uppdaterade skattetabeller
Skattetabellerna för tabellskatt och engångsskatt är uppdaterade enligt de nya belopp och procentsatser som gäller 2024.
Prisbasbelopp
Prisbasbeloppet (pbb) höjs till 57 300 kr och det förhöjda prisbasbeloppet höjs till 58 500 kr.
Statslåneräntan
Statslåneräntan har höjts från föregående års 1,94 procent till 2,62 procent. Detta påverkar bland annat förmånsvärdet på tjänstebilar.
Arbetsgivaravgifter
Full arbetsgivaravgift för födda 1958 eller senare | 31,42% |
Arbetsgivaravgift för födda 1938-1957 | 10,21% |
Arbetsgivaravgift för födda 2000-2004* | Full arbetsgivaravgift (31,42%) |
Arbetsgivaravgift för födda 2005-2007* | Full arbetsgivaravgift (31,42%) |
Särskild löneskatt för födda 1937 eller tidigare | Arbetsgivaravgift ska inte betalas på ersättning för arbete till personer som är födda 1937 eller tidigare. |
Växa-stöd för första anställda | 10,21% |
*Nedsättning av arbetsgivaravgiften för unga har tagits bort.
Traktamente
Inrikes traktamente, helt | 290 kr |
Inrikes traktamente, halvt | 145 kr |
Skattefri milersättning
Egen bil | 25 kr/mil |
Tjänstebil, bensin/etanol | 12 kr/mil |
Tjänstebil, diesel | 12 kr/mil |
Tjänstebil, el | 9,50 kr/mil |
Kostavdrag
Kostavdrag frukost | 58 kr |
Kostavdrag lunch | 102 kr |
Kostavdrag middag | 102 kr |
Kostavdrag lunch och middag | 203 kr |
Förmånsvärde för fri kost
Fri frukost, lunch och middag | 300 kr |
Fri frukost | 60 kr |
Fri lunch | 120 kr |
Fri middag | 120 kr |
Rättad bugg
I förra versionen sparades inte sökvägen till internetbanken i företagsinställningarna. Det är nu åtgärdat.
Rättade buggar
Om du har version 2023.5 installerad och inte har haft problem med någon av nedanstående buggar behöver du inte installera version 2023.51.
Dessa buggar från version 2023.5 har nu blivit rättade:
- Kan ej välja Ingen arbetsgivaravgift för anställda födda 1938-1956
- Går ej hämta lönearter manuellt på lönekörning av typen Inbetalning från anställd
-
Problem att spara en PDF-fil per lönbebesked
Ny funktionalitet
Vill du betala ut bonus till flera anställda på samma gång?
Då kan du använda den nya funktionen att massuppdatera lönebesked. Funktionen är supersmidig när du vill betala ut samma belopp till flera anställda på samma gång. När du har skapat en lönekörning under Lönearbete - Lönekörningar, klickar du på Massuppdatera lönebesked under Kommando, väljer löneart, lägger in belopp eller à-pris och väljer vilka anställda som ska få utbetalningen. Sedan är det bara att klicka på Uppdatera så läggs det till på de anställdas lönebesked. Enkelt, eller hur? Läs mer om den nya funktionen i avsnittet Massuppdatera lönebesked.
Kundönskemål
Nu behöver du inte välja namn på pdf-filer
Enligt många kunders önskemål får du nu förslag på filnamn när du skapar pdf-filer under Utskrifter och Spårning. Du kan så klart ändra filnamnet om du vill.
Förbättringar
Ska en anställd ha bostaden som tjänsteställe?
Välj då Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift och välj Bostaden vid fältet Tjänsteställe. Uppgiften om tjänsteställe hämtas då från fältet Adress 1 på fliken Personuppgifter. Läs mer i avsnittet Vad är tjänsteställe och ändras det om man jobbar hemifrån?
Förbättrad löneartslista
Utskriften Löneartslista har fått fler urval. Bland annat kan du nu göra urval på AGI i fältkod. Du hittar löneartslistan under Utskrifter och Spårning - Utskrifter.
Rättad bugg
Fel angående fel arbetsgivaravgift för företag utan fast driftställe är åtgärdat
Från och med version 2023.0 rapporterades fel arbetsgivaravgift för födda 2000-2004 på företag utan fast driftställe i Sverige. Det påverkade enbart inlämningar av arbetsgivardeklaration på betalningar gjorda efter 1 april 2023. Felet är nu åtgärdat.
Förbättring
Vi har gjort en allmän säkerhetsuppdatering
I version 2023.4 har vi fokuserat på en förbättrad säkerhetshantering. Detta för att användare och databaser ska hanteras på ett ännu bättre och säkrare sätt.
När du uppdaterar till den nya versionen blir du ombedd att starta om datorn. Det är viktigt att du gör omstarten för att komma åt dina företag efter uppdateringen.
Om du tidigare loggat in i Visma Lön 600 via Windowsinloggningen måste du nu istället använda det användarnamn och lösenord som du har sedan tidigare. Har du glömt ditt lösenord kan du kolla avsnittet Glömt lösenord för inloggning till Visma Lön 600.
Kundönskemål
Nu kan du lägga in uppgift om varför anställd slutar
Uppgiften läggs in under Personal - Anställda på fliken Anställning. När datum för anställds sista arbetsdag är valt under Anställd t o m datum blir fältet Avgångsorsak aktivt och du kan välja av vilken anledning den anställde slutar.
Har du råkat få med ett lönebesked som inte ska vara med i lönekörningen?
Då kan du nu enkelt ta bort det genom att klicka på knappen Ta bort lönebesked när du är inne på ett lönebesked som ska tas bort. Tidigare var du tvungen att stänga lönebeskedet och gå till listläget för att kunna ta bort ett lönebesked.
Lagkrav
Vet du att det finns en lagändring kring FoU?
Från och med den 1 juli 2023 höjs taket för avdrag för arbetsgivaravgifter för anställda som jobbar med forskning och utveckling från 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad. Om du har anställda som berörs behöver du inte göra något när du har laddat ner version 2023.3 - avdraget kommer att beräknas korrekt både före och efter den 1 juli.
Samma innehåll - men med ny look!
Hjälpen har fått en makeover! När du trycker F1 eller ? möts du nu av våra nya härliga färger - korall, vanilj och lila. Dessutom finns en sprillans ny startsida för programmets olika hjälpkanaler. Annars är allt som vanligt!
Rättad bugg (version 2023.21)
I version 2023.2 blev det fel i semesterskuldlistan om du bara hade markerat Arbetstidsförkortning/Arbetstidskonto under Visa även. Då visades inte summeringen för urvalet på semesterskuldlistan. Du kan läsa mer i vår forumtråd. Felet är åtgärdat i version 2023.21.
Ny funktionalitet
Gör lönen när det passar dig!
Funktionen som vi hintat om är här! Tänk dig att i god tid innan semestern kunna göra lönekörningen och sedan bestämma när de anställda som använder Min Lön/Kivra ska få sina lönebesked! Och för dig som gör lön för flera företag underlättar det att kunna förbereda löneutbetalningen när det passar dig och sedan schemalägga när de anställda ska få sina lönebesked.
När du gör lönekörningen under Lönearbete - Lönekörningar - Gå till utskrift/utbetalning, markerar du Schemalägg och väljer vilket datum de anställda ska se sitt lönebesked. Klicka sedan på Skriv ut/skicka och allt är klart. Du kan också välja att de anställda ska se lönebeskeden direkt.
För anställda som har inställningen att lönebesked ska skickas som pdf väljer du Visa direkt och lönebeskeden skapas som vanligt när du klickar på Skriv ut/skicka.
Läs mer i avsnittet Betala ut lön och skapa bokföringsunderlag.
Vill de anställda ha koll hur länge semesterdagarna är sparade?
Om du har valt detaljerad utskrift av lönebesked kan de anställda nu se hur många år semesterdagar har sparats.
Löneperioden för lönebeskedet måste ligga inom aktuellt semesterår för att dagarna ska visas. De kommer inte att visas på lönbeskedet för april om semesterårsavslutet för föregående år inte är gjort.
Inställning för att skriva ut detaljerade lönebesked gör du under Arkiv - Inställningar- Företagsinställningar, fliken Utskrifter m m genom att markera Detaljerad under Summering lönebesked.
Kundönskemål
Ett nytt sätt att beräkna arbetstidsförkortning
Nu kan du äntligen beräkna arbetstidsförkortning utifrån timmar per år och inte bara utifrån minuter per vecka. Välj Personal och klicka på Arbetstidsförkortning för att göra inställningen. Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Få bättre koll på hur arbetstidskonto och arbetstidsförkortning beräknas
I den nya utskriften Underlag avsättning får du ett detaljerat underlag för hur beräkning av avsättning till arbetstidskonto och arbetstidsförkortning görs per anställd och vilken beräkningsformel som används vid beräkning av saldot.
I utskriften Sammanställning avsättning får du en översiktlig sammanfattning för alla anställda. Sammanställningen finns sedan tidigare, men låg då på valblanketten. Utskrifterna når du under Personal, Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning.
Fler urval på semesterskuldlistan
Nu kan du välja att ta med kompskuld
Övriga förbättringar
Tjänsteställe för anställda som bor utomlands
Nu tas tjänsteställe med i arbetsgivardeklarationen för anställda bor i ett annat land och arbetar i Sverige (SINK).
Ny rapport för lönehistorik
Vi har lagt till en ny rapport som visar historik över de anställdas timlön och månadslön. Du hittar utskriften under Utskrifter och Spårning - Utskrifter - Grundlön, historik.
Förbättring
Ändringar vid FOS-förfrågan
Vid FOS-förfrågan för anställda med F-skatt uppdaterades tidigare anställningsregistret med uppgift om att ingen skatt ska dras och ingen arbetsgivaravgift ska betalas. Nu avbryts FOS-förfrågan för anställda med F-skatt och inga uppdateringar görs i anställningsregistret.
På sidan Vad är FA-skatt på vismaspcs.se kan du läsa mer om anställda som bedriver näringsverksamhet och samtidigt har anställning.
Rättade buggar
Nu finns stöd för justerat bilförmånsvärde och fältkod 048 markeras på arbetsgivardeklarationen
Tidigare markerades inte fältkod 048 i arbetsgivardeklarationen när justerat bilförmånsvärde registrerades i Visma Lön 600.
I anställningsregistret finns nu fältet Justerat bilförmånsvärde, som du ska markera om bilförmånsvärdet ska justeras. Läs mer i avsnittet Var lägger jag in justerat bilförmånsvärde?
Uppgifter om arbetstidskonto på semesterskuldlistan
Från och med version 2022.4 saknades värde för kvarvarande timmar för arbetstidskonto på semesterskuldlistan, men det är nu åtgärdat. För att få med uppgifterna väljer du Utskrifter och Spårning - Utskrifter och markerar Visa även tidbank när du skriver ut semesterskuldlistan.
Se till att vara inloggad på vismaspcs.se när du laddar ner version 2023.0. Då hämtas aktuella värden för bilförmån från Skatteverket och förmånsvärden för alla anställda med tjänstebil uppdateras automatiskt i Visma Lön 600. Läs mer i avsnittet Förutsättningar för att använda tjänster som har integration med Skatteverket.
Förbättringar
Övrig frånvaro utan löneavdrag
Registrering av övrig frånvaro utan löneavdrag, såsom permission, kan nu göras via snabbvalet Övrig frånvaro i kalendariet. Om registreringen görs i Visma Lön Anställd förs den över till Visma Lön 600 vid synkroniseringen.
Ny löneart för milersättning med elbil
Det finns nu en ny löneart som kan användas för milersättning med elbil, 1231- Milersättning för el vid tjänstekörning.
Lagkrav
Uppgift om arbetsplatsens adress på arbetsgivardeklarationen
Riksdagen har beslutat att arbetsgivare från och med januari 2023 ska lämna uppgift om tjänsteställets adress i arbetsgivardeklarationen. Det innebär att uppgift om tjänsteställe ska anges i arbetsgivardeklarationer som rapporteras från och med februari 2023. Läs mer om tjänsteställe i avsnittet Vad är tjänsteställe och ändras det om man jobbar hemifrån?
Uppgift om tjänsteställe anges i fälten Gatuadress och Ort under Lönearbete - Arbetsgivardeklaration.
Om företaget har flera tjänsteställen, eller om en anställd ska ha bostaden som tjänsteställe, gör du inställningar per anställd under Personal - Anställda på fliken Skatt och arbetsgivaravgift. Läs mer i avsnitten Arbetsgivardeklaration och Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift.
Höjd pensionsålder för full arbetsgivaravgift
Från och med 2023 är den övre åldersgränsen för full arbetsgivaravgift ändrad och ska nu betalas för alla anställda som är födda mellan 1999 och 1957.
Belopp och procentsatser för 2023
Uppdaterade skattetabeller
Skattetabellerna för tabellskatt och engångsskatt är uppdaterade enligt de nya belopp och procentsatser som gäller 2023.
Prisbasbelopp
Prisbasbeloppet (pbb) höjs till 52 500 kr och det förhöjda prisbasbeloppet höjs till 53 500 kr.
Statslåneräntan
Statslåneräntan har höjts från föregående års 0,23 procent till 1,94 procent. Detta påverkar bland annat förmånsvärdet på tjänstebilar.
Eftersom statslåneräntan har stigit kraftigt kommer förmånsvärdet på tjänstebilar att vara betydligt högre än föregående år.
Arbetsgivaravgifter
Full arbetsgivaravgift för födda 1999-1957 | 31,42% |
Arbetsgivaravgift för födda 1938-1956 | 10,21% |
Arbetsgivaravgift för födda 2000-2004 | 19,73% på ersättningar upp till 25 000 kr till och med mars 2023 |
Arbetsgivaravgift för födda 2005-2007 | 10,21% på ersättningar upp till 25 000 kr |
Särskild löneskatt för födda 1937 eller tidigare | Arbetsgivaravgift ska inte betalas på ersättning för arbete till personer som är födda 1937 eller tidigare. |
Växa-stöd för första anställda | 10,21% |
Traktamente
Inrikes traktamente, helt | 260 kr |
Inrikes traktamente, halvt | 130 kr |
Skattefri milersättning
Egen bil | 25 kr/mil |
Tjänstebil, bensin/etanol | 12 kr/mil |
Tjänstebil, diesel | 12 kr/mil |
Tjänstebil, el | 9,50 kr/mil |
Kostavdrag
Kostavdrag frukost | 52 kr |
Kostavdrag lunch | 91 kr |
Kostavdrag middag | 91 kr |
Kostavdrag lunch och middag | 182 kr |
Förmånsvärde för fri kost
Fri frukost, lunch och middag | 275 kr |
Fri frukost | 55 kr |
Fri lunch | 110 kr |
Fri middag | 110 kr |
Rättad bugg
Förbättrad hantering av bankuppgifter i XML-filer till SEB
När du under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Utbetalning väljer att skapa bankfiler för SEB i version 2022.4 eller senare, sparas alla bankfiler i XML-format. I version 2022.4 eller 2022.41 behövde du kontrollera de anställdas clearing- och bankkontonummer eftersom uppgifterna kunde betraktas som ofullständiga av vissa banker som lönen skulle betalas ut till.
I version 2022.42 har vi förbättrat hanteringen av clearing- och bankkontonummer, så att bankuppgifterna godkänns oberoende av vilken bank de anställda har.
Rättade buggar
- Om du hade en pågående lönekörning när du uppdaterade till 2022.4 visades inte saldot för arbetstidskonto och arbetstidsförkortning vid utskrift av lönebeskedet. Detta är nu åtgärdat.
- I version 2022.4 gick det inte att redigera uppgiften i fältet Befattning under Personal - Anställda, fliken Anställning, utan det visades ett felmeddelande. Det är nu åtgärdat.
Ny funktionalitet
Skapa bankfil för SEB
Om du har SEB som bank kan du numera skapa bankfil för löneutbetalningar i Visma Lön 600. Inställningarna görs under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Utbetalning genom att välja Export till bankfil. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
Bankfiler i XML-format
För Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Nordea kan du nu skapa bankfiler i XML-format. Filformatet uppfyller ISO 20022 (pain.001.001.03), vilket är den standard som gäller för utbetalningsfiler. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
Om du har SEB som bank behöver du kontrollera de anställdas clearing- och bankkontonummer under Personal - Anställda, fliken Lön innan du skickar utbetalningsfilen.
Underlag för lönekartläggning
Nu kan du ta fram ett underlag för lönekartläggning i Visma Lön 600. I underlaget får du information om fördelning mellan antal kvinnor och män i företaget, om medellön, samt lägsta och högsta lön. Välj Utskrifter och Spårning - Utskrifter och sedan Övrigt - Underlag lönekartläggning för att få fram underlaget.
För att jämföra vad anställda med en viss roll i företaget tjänar, kan du lägga till kategorier för de olika rollerna. Du lägger upp och väljer kategori för alla anställda vid fältet Kategori lönekartläggning under Personal - Anställda, fliken Rapportering.
Förbättringar kring övertid 3
Nu kan övertid 3 även användas för tjänstemän. Övertiden registreras med snabbvalet Timlön, övertid och Ob i kalendariet.
Om övertid 3 registreras i Visma Lön Anställd förs det över till Visma Lön 600 vid synkroniseringen. Läs mer i avsnittet Registrera tid med snabbvalet Timlön, övertid och OB.
Förbättringar
Arbeta med arbetstidsförkortning och arbetstidskonto i samma företag
Tidigare kunde du antingen arbeta med arbetstidsförkortning eller arbetstidskonto i samma företag, men nu kan företagets anställda ha olika avsättningsprinciper. Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Egen procentsats för semesterlön för anställda med semestervillkor 50
Semesterlönen beräknas vanligtvis enligt företagets inställning för semestervillkoret under Arkiv - Inställningar - Företaginställningar, fliken Semester. För anställda med semestervillkor 50 - Detaljhandeln kan du nu välja en personlig procentsats. Välj Personal - Anställda, fliken Semester, markera Egen under rubriken Semesterlön och ange procentsatsen.
Förbättringar av semesterskuldlistan
Semesterskuldlistan har kompletterats och visar numera även värdet av innestående komptimmar (kompskuld), avsatt skuld samt ej ännu avsatt skuld för arbetstidsförkortning/arbetstidskonto. Välj Utskrifter och Språrning - Semester för att ta fram semesterskuldlistan.
Rättad bugg
Förbättringar kring avdrag för utgifter i arbete
Avdrag för utgifter i arbetet är en form av skattelättnad som Skatteverket beviljar för vissa yrkesgrupper. Tidigare kunde inte denna skattelättnad kombineras med inställningen 1000-kronorsregeln, som innebär att det inte dras några arbetsgivaravgifter på belopp som understiger 1 000 kronor. Detta är nu åtgärdat.
Förbättringar
Spara rapporter till Excel-format utan Microsoft Office
Nu kan du spara rapporter från Visma Lön 600 i Excel-format utan att Officepaket är installerat på datorn.
Förbättring vid import från Visma Utlägg
Om ett utlägg var registrerat med snabbvalet Resor, kost och utlägg, kunde inte utlägg med samma datum importeras från Visma Utlägg. Nu kan utlägg med samma datum som tidigare registrerat utlägg kan importeras till Visma Lön 600.
Stöd för anställningsformen särskild visstidsanställning
Förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) trädde i kraft den 30 juni 2022. En av förändringarna är att allmän visstidsanställning avskaffas och ersätts med särskild visstidsanställning. Det finns nu stöd för den nya anställningsformen i anställningsregistret. Läs mer om de nya reglerna på sidan Nya LAS-regler 2022 - vad innebär den nya Lagen om anställningsskydd?.
Anställningsform väljs under Personal - Anställda på fliken Anställning.
Uppdatering till SQL Server 2019
I denna version har vi uppdaterat SQL-databasen till SQL Server 2019.
SQL Server 2019 fungerar på följande operativsystem: Windows 10, Windows 11, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022. På micosoft.com kan du läsa mer om SQL Server 2019.
Har du äldre operativsystem än Windows 10 kan du uppdatera Visma Lön 600 till version 2022.3 under förutsättning att du har programmet installerat sedan tidigare. Du kan alltså inte göra nyinstallaton av programmet på en dator med äldre operativsystem.
Detaljerad semesterersättning även i låst lönekörning
Du har sedan tidigare kunnat få fram detaljerad information om de anställdas semesterersättning så länge lönekörningen är olåst. Nu kan du även få fram informationen när lönekörningen är låst. Välj Lönearbete - Lönekörningar, markera den anställde, välj fliken Kommando och klicka på Detaljer semesterersättning. Funktionen är aktiv när registrering har gjorts med snabbvalet Semester, ersättning i kalendariet.
Rättad bugg
Rättning i rapporten personalhistorik
Det fanns tidigare ett visningsfel när man hade urvalet Alla vid framtagning av personalhistorik under Personal - Anställda. Det är nu åtgärdat.
Beräkning av semesterdaglön för sparade dagar
För företag som arbetar med nettosemesterdagar blev det i vissa fall fel vid beräkning av semesterdaglön för sparade dagar i version 2022.2. Värdet för intermittent anställda med semestervillkor 10 eller 50 beräknades till ett för högt värde. Felet är åtgärdat i version 2022.21.
Mer information om felet finns i vårt forum.
Hämta uppgifter om bilförmån från Skatteverket och läs in i anställningsregistret
Nu kan du enkelt hämta uppgifter om förmånsvärde för de anställdas tjänstebilar från Skatteverket. Uppgifterna kan sedan läsas in i anställningsregistret i Visma Lön 600. Läs mer i avsnittet Beräkna bilförmån.
Om uppgifter om tjänstebil har lagts in i anställningsregistret i en tidigare version av Visma Lön 600 är det viktigt att du kontrollerar att registreringsdatumet stämmer, eftersom det datum som föreslagits i programmet är preliminärt.
Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga
Den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga förstärks ytterligare under perioden juni-augusti 2022. När du har installerat version 2022.2 behöver du inte göra någon inställning i Visma Lön 600, utan arbetsgivaravgiften för ungdomar födda 1999-2003 kommer automatiskt att beräknas med 10,21 procent på inkomst upp till 25 000 kronor per månad.
Ändrade regler för rapportering till Collectum
Collectum kommer att ändra reglerna så att anställda som är tjänstlediga ska rapporteras som avslutade i rapporteringen till dem. I version 2022.2 av Visma Lön 600 kommer anställda som har inställningen Tjänstledig automatiskt att istället att få inställningen Avslutad anställning i rapporten till Collectum.
Framöver kommer valet Tjänstledig att tas bort och då ska Avslutad anställning väljas som orsak för anställda som är tjänstlediga. Läs mer i avsnittet Gör inställningar för anställda i rapporten till Collectum.
Detaljerad semesterersättning
Vid lönekörning finns nu valet Detaljer semesterersättning på fliken Kommando. Valet är aktivt när registrering har gjorts med snabbvalet Semester, ersättning i kalendariet så länge lönekörningen är olåst. Du kan även skriva ut den detaljerade semesterersättningen.
Förbättringar vid import från Visma Utlägg
Nu visas inte alla utläggsrapporter vid import från Visma Utlägg, utan bara de rapporter som inte är inlästa i Visma Lön 600 sedan tidigare. Du kan markera rutan Visa även redan importerade utläggsrapporter vid importen om du vill läsa in en redan inläst utläggsrapport på nytt.
Om det för en anställd finns flera utlägg registrerade på samma datum, läses nu alla utlägg in i Visma Lön 600. Tidigare lästes bara ett av utläggen in om det fanns flera utlägg registrerade samma dag.
Ny löneart för löneväxling
Enligt kundönskemål har vi nu lagt till lönearten 1189 - Löneväxling pension - bruttolöneavdrag.
Uppgift om anställningsform tas med i rapporter
Enligt nya krav tas nu anställningsform med i rapporterna SCB Lönestrukturstatistik och Svenskt Näringsliv Lönestatistik. Inställningen i det nya fältet Anställningsform, hämtas inställningen Tillsvidareanställd eller Tidsbegränsad anställning för respektive anställd från fliken Anställning under Personal.
Ej möjligt att göra avdrag i arbetet för anställda med 1000-kronorsregeln
Avdrag för utgifter i arbetet kan inte göras för anställda som tillämpar 1000-kronorsregeln. Därför är numera fältet Avdrag för utgifter i arbetet inaktivt för anställda som har inställningen 1000-kronorsregeln vald vid Nedre gräns. Inställningen görs under Personal - Anställda på fliken Skatt och arbetsgivaravgift.
Rättat fel i XML-filen för anställda med Swedbank för företag med Danske Bank
För företag med Danske bank blev det i version 2022.1 fel clearingnummer i XML-filen för anställda som har Swedbank. Det är nu åtgärdat.
Här presenterar vi de senaste nyheterna i programmet. Du kan även titta på filmen Versionsnyheter Visma Lön 300/600 - version 2022.1.
Löneutbetalning i XML-format till Danske Bank
Det finns nu stöd för att skapa utbetalningsfiler enligt ISO 20022 i XML-format till Danske Bank. Inställningen görs under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, på fliken Utbetalning. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
ISO 20022 (pain.001.001.03) är ett framtidssäkert format som gäller både för svenska och internationella betalningar. Läs mer om ISO 20022 på riksbank.se.
Förbättringar för dig som arbetar som redovisningsbyrå eller arbetar med flera företag i Visma Lön 600
För att kunna använda tjänster som har integration med skatteverket.se, som att göra fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan) eller skicka arbetsgivardeklaration från Visma Lön 600, ska användaren finnas registrerad på ett företag på vismaspcs.se. Detta för att kunna använda det certifikat som krävs av Skatteverket.
Tidigare var användaren tvungen att vara registrerad i det företaget som tjänsten skulle användas för. Nu har vi gjort förbättring så att du kan verifiera dig exempelvis via företaget som står för programlicensen.
Om du arbetar via Visma Advisor eller Visma Byråstöd kommer det konto som finns registrerat för din byrå på vismaspcs.se att användas när du gör FOS-förfrågan eller skickar arbetsgivardeklaration via Visma Lön 600 för din kunds räkning.
Om du arbetar med flera företag i Visma Lön 600 och inte arbetar via Visma Advisor eller Visma Byråstöd, anger du organisationsnumret till det företag som licensen för programmet är registrerat på under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar på fliken Integrationer. Då används kontot för det företaget för verifiering mot Skatteverket.
Om du arbetar som redovisningskonsult vill vi rekommendera Visma Advisor, där du får du en smartare hantering och full kontroll på dina uppdrag. Läs mer om Visma Advisor
Flera förbättringar rörande fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan)
Gör FOS-förfrågan för enstaka anställd
Nu kan du göra fråga om skatteavdrag för en anställd från anställningsregistret. Det är väldigt användbart när du lägger in uppgifterna för en nyanställd eftersom du enkelt kan läsa in den anställdes uppgifter om skatteavdrag. Läs mer i avsnittet Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan).
Alla anställda tas med vid förfrågan
Enligt önskemål från många av våra kunder tas nu alla anställda med vid FOS-förfrågan. Eftersom du bara behöver hämta in uppgifter för de anställda som du är huvudarbetsgivare för togs tidigare inte anställda med inställningen Procentuell skatt, 30% som beräkningsmetod för skatt med vid förfrågan.
Anställda med den inställningen Procentuell skatt, 30% är inte markerade per automatik i FOS-svaret, utan måste markeras manuellt för att deras uppgifter ska läsas in i anställningsregistret. Läs mer i avsnittet Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan).
Förhandsgranska och skriv ut FOS-svaret
Du kan nu förhandsgranska och skriva ut resultatet av FOS-svaret innan du läser in dem i anställningsregistret.
Övriga förbättringar och rättningar av kända fel
Uppdaterad BAS-kontoplan
Programmets kontoplan är anpassad till BAS 2022.
Beräkning av lönearter för sjukavdrag över 8 prisbasbelopp
Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjdes vid årsskiftet från 8 till 10 prisbasbelopp. I version 2022.0 och 2022.01 blev beräkningen fel vid registrering av sjukfrånvaro från dag 15-90 med sjukdatum under 2022 för anställda med en månadslön över 32 200 men under 40 250 kronor. Detta är nu åtgärdat.
Beräkning av semesterdaglön för sparade dagar för semestervillkor 10 och 50
För semestervillkor 10 och 50 ska vid semesterårsavslut sparad semesterdaglön betraktas som intjänade under föregående intjänandeår. Semesterdaglönen ska bli samma värde för sparade dagar och betalda dagar.
Semestergrundande lön * semesterlön i % /Intjänande dagar (som vid semesterårsavslutet blir betalda dagar)
Tidigare kunde beräkningen för sparad semesterdaglön bli fel om intjänande dagar var färre än antal dagar enligt semesterrätten. Detta är nu rättat.
Fält för sökväg till internetbanken
Fältet Sökväg internetbank under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Utbetalning var dold i tidigare version, men fältet är nu åter synligt.
Förbättringar kring rollen Attestansvarig
Vi har gjort förbättringar kring hantering av rollen Attestansvarig i Visma Lön Anställd.
I version 2022.0 blev beräkningen av arbetsgivaravgiften fel för anställda med växa-stöd när lönekörningen för skapades. I version 2022.01 är det åtgärdat.
Här presenterar vi de senaste nyheterna i programmet. Du kan även titta på filmen Versionsnyheter Visma Lön 300/600 - version 2021.4.
Skriv ut anställdas lönebesked för ett helt år
Nu kan du skriva ut alla lönebesked för en anställd för ett helt år på samma gång. Välj Utskrifter och Spårning - Utskrifter och markera Lönekörning - Lönebesked per anställd och år. Då skapas en utskrift/pdf-fil per lönebesked. För att kunna skriva ut lönebeskeden i pdf-format måste du först ange sökväg var filen ska sparas under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar på fliken Export.
Löneutbetalning i XML-format till Handelsbanken
Det finns nu stöd för att skapa utbetalningsfiler enligt ISO 20022 i XML-format till Handelsbanken och Nordea Corporate Access. Inställningen görs under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, på fliken Utbetalning. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
ISO 20022 (pain.001.001.03) är ett framtidssäkert format som gäller både för svenska och internationella betalningar. Läs mer om ISO 20022 på riksbank.se.
I dagsläget kan du bara skapa svenska betalningar i Visma Lön 600.
Uppdatering kring nya regler för rapportering till Collectum
Visma Lön 600 är uppdaterat med Collectums nya regler om att avtalad lön ska tas i rapporteringen när en anställd som tillhör ITP 1, genom flytt av anställning, byter organisationsnummer. Du behöver inte göra någon inställning i Visma Lön 600 utan avtalad lön tas automatiskt med i rapporteringen till Collectum för anställda som berörs.
Höjt inkomsttak i sjukförsäkringen
Inkomsttaket i sjukförsäkringen är höjt från 8 till 10 prisbasbelopp. Följande lönearter berörs och är uppdaterade:
- 3120 - Sjukavdrag per dag 90% dag 15-90 över 8 pbb
- 3121 - Sjukavdrag per dag 100% dag 15-90 över 8 pbb
- 3133 - Sjukavdrag 90% hel månad dag 15-90 över 8 pbb
- 3134 - Sjukavdrag 100% hel månad dag 15-90 över 8 pbb
Övriga förbättringar
- Tidigare gick det inte att använda snabbvalet Resor kost och utlägg i kalendariet för företag som använder Visma Lön Anställd, men det fungerar nu.
- Nu kan även företag med företagsformen enskild firma göra fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan) i Visma Lön 600. Läs mer i avsnittet Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan).
Nyheter från myndigheter för 2022
Uppdaterade skattetabeller
Skattetabellerna för tabellskatt och engångsskatt är uppdaterade enligt de nya belopp och procentsatser som gäller 2022.
Prisbasbelopp
Prisbasbeloppet (pbb) höjs till 48 300 kr och det förhöjda prisbasbeloppet höjs till 49 300 kr.
Statslåneräntan
Statslåneräntan har höjts från föregående års -0,01 procent till 0,23 procent. Detta påverkar bland annat förmånsvärdet på tjänstebilar. Vid beräkning av förmånsvärdet för tjänstebilar används minimivärdet på statslåneräntan som är på 0,5 procent.
Arbetsgivaravgifter
Full arbetsgivaravgift för födda 1956- | 31,42% |
Arbetsgivaravgift för födda 1938-1955 | 10,21% |
Särskild löneskatt för födda 1937 eller tidigare | 6,15% |
Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige |
Åldersberoende |
Växa-stöd för första anställda | 10,21% |
Skolungdom fyllda 15 år men inte 18 år vid ingången av året |
10,21% |
Traktamente |
|
Inrikes traktamente, helt | 240 kr |
Inrikes traktamente, halvt | 120 kr |
Skattefri milersättning |
|
Beloppen för skattefri milersättning är oförändrade. | |
Egen bil | 18,50 kr/mil |
Tjänstebil, bensin/etanol | 9,50 kr/mil |
Tjänstebil, diesel | 6,50 kr/mil |
Kostavdrag |
|
Kostavdrag frukost | 48 kr |
Kostavdrag lunch eller middag | 84 kr |
Kostavdrag lunch och middag | 168 kr |
Förmånsvärde för fri kost |
|
Fri frukost | 50 kr |
Fri lunch eller middag | 100 kr |
Ny startsida
I mitten av december ersattes Min sida med en ny startsida, som visas när du loggar in i Visma Lön 600. Där har vi samlat information som rör ditt program och du får bland annat meddelanden och tips om programmet, artiklar och utbildningar som kan vara intressanta för dig.
Visma stödjer inte längre Internet Explorer
Från och med 1 januari 2022 stödjer Visma inte längre Internet Explorer. Därför behöver du som har Internet Explorer som standardwebbläsare byta webbläsare för att kunna öppna programhjälpen från Visma Lön 600. Läs mer i vårt forum.
Förenklad hantering FOS-förfrågan till Skatteverket
När du gör fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan) i Visma Lön 600 får du automatiskt direkt svar från Skatteverket och kan läsa in förändringar av de anställdas uppgifter i anställningsregistret. Du behöver inte längre hämta FOS-svaret manuellt från skatteverket.se. Läs mer i avsnittet Fråga om skatteavdrag (FOS-förfrågan).
Nytt filformat för betalningsfil till Nordea Business
Nordea tar nu emot betalningsfiler i xml-format via deras företagstjänst Nordea Business. Du gör inställningarna för betalningsfilens format under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Utbetalning. Läs mer i avsnittet Utbetalning, företagsinställningar.
Övriga förbättringar
- Förbättring kring import från Visma Utlägg för de som har föregående månad /bruten period som löneperiod.
- Tidigare kunde fördelning av resultatenhet och projekt i vissa fall bli fel om fördelning gjordes på en lönerad med enheten dagar, men det är nu åtgärdat.
- Nu kan du göra urval på befattning när du skapar egna rapporter i utskriftscentralen.
- Rapporten Sjukfrånvaro karensperioder summerades inte alltid per anställd tidigare. Detta är nu åtgärdat.
-
Vi har valt att ta bort chatboten Vera som du tidigare nådde i programmets sidopanel.ersion 2021.3, juni 2021nnan du skapar arbetsgivardeklarationen för juni (som ska redovisas i juli) ska du ladda ner version 2021.3 av Visma Lön 600. Då kommer arbetsgivaravgifter och bokföringsunderlag automatiskt att beräknas enligt de nya reglerna.
Ändrade regler för rapportering till Svenskt Näringsliv
Från och med redovisningsperioden för september 2021 har reglerna för rapportering av lönestatistik till Svenskt Näringsliv ändrats. Numera ska anställda mellan 18 och 68 år tas med i statistiken. Tidigare var den övre gränsen 67 år. Version 2021.32 är anpassad till de nya reglerna.
Anställda som inte ska tas med i rapporteringen ska ha en markering i rutan Anställd revdovisas ej vid Svenskt Näringsliv - Lönestatistik under Personal - Anställda, fliken Statistik.
Visma Resa & Utlägg stängs ner
Den 31 oktober 2021 stängs Visma Resa & Utlägg ner. Vi rekommenderar istället tjänsten Visma Utlägg.
På sidan Visma Resa & Utlägg stängs ner kan du läsa mer om tidplan och vad du behöver göra i samband med att tjänsten stängs ner.
Tänk på att underlag för resor och utlägg ska sparas i sju år enligt bokföringslagen. Om du inte har sparat underlagen sedan tidigare kan du exportera dem till en pdf-fil.
Justeringar kring nedsatt arbetsgivaravgift för ungdomar och växa-stöd
I version 2021.3 gjordes en förändring kring beräkning av nedsatt arbetsgivaravgift för unga och anställda med växa-stöd. Om lönebeskeden för dessa anställda var klarmarkerade när version 2021.3 hämtades, visades ett meddelande om att det uppstått en differens av arbetsgivaravgift och växa-stöd på lönebeskeden när lönekörningen låstes.
Om lönebeskeden är klarmarkerade och du sedan uppdaterar till version 2021.31 kommer klarmarkeringen att tas bort på dessa lönebesked och du behöver klarmarkera dem på nytt.
Rapportering av byggLÖSEN
I version 2021.3 var det problem att skapa ByggLÖSEN. Detta är nu åtgärdat.
Anpassningar har gjorts till nya regler
Ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar födda 1998-2002
Riksdagen har beslutat att ungdomar födda 1998-2002 får ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för utbetald ersättning under juni, juli och augusti 2021 till 10,21 procent för ersättningar upp till 25 000 kronor.
Innan du skapar arbetsgivardeklarationen för juni (som ska redovisas i juli) ska du ladda ner version 2021.3 av Visma Lön 600. Då kommer arbetsgivaravgifter och bokföringsunderlag automatiskt att beräknas enligt de nya reglerna.
Om du skapade bokföringsunderlag för lönekörningen och arbetsgivardeklarationen innan du laddade ner version 2021.3 kan du stryka den verifikationen och skapa en ny.
Du behöver inte heller göra någon inställning i september, när regeln om ytterligare sänkta arbetsuppgifter slutar gälla, utan beräkningarna kommer även då automatiskt att göras utifrån gällande regler.
Växa-stöd för första anställda utökas
Växa-stöd innebär att företaget betalar en lägre arbetsgivaravgift (10,21 procent) under 24 månader för den första anställda. Enligt en ny tillfällig regel så innefattas även den andra som anställs i företaget under perioden 1 juli 2021 - 31 december 2022. Växa-stöd enligt den tillfälliga regeln kan redovisas från och med arbetsgivardeklarationen som redovisas i augusti 2021 (gällande utbetalningar i juli 2021). Läs mer om växa-stöd i avsnittet Växa-stöd för första anställda.
Höjt tak för forskning och utveckling
Från och med den 1 juli 2021 ändras lagen om sänkta arbetsgivaravgifter för anställda som arbetar med forskning och utveckling (FoU). Den tidigare beloppsgränsen på 450 000 kronor höjs till 600 000 kronor. Samtidigt sänks kravet på arbetstid som den anställde ska ha arbetat med forskning och utveckling från minst tre fjärdedelar till minst hälften av arbetstiden. Uppgifterna kan redovisas från och med arbetsgivardeklarationen som redovisas i augusti 2021 (gällande utbetalningar i juli 2021).
Version 2021.3 är anpassad till de ändrade reglerna. Kontrollera vilka anställda som uppfyller kraven och markera rutan Arbetar med forskning och utveckling i kommersiellt syfte under Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift. Avdraget visas på arbetsgivardeklarationen i ruta 470 för lönebesked som skapas efter 1 juli 2021.
Ny beräkning av bilförmån för bilar registrerade efter 1 juli 2021
Nya regler gäller för alla förmånsbilar registrerade från den 1 juli 2021. Bilar registrerade fram till den 30 juni 2021 påverkas inte av de nya reglerna.
Inställningar för bilförmån görs under Personal - Anställda, fliken Lön, genom att klicka på pennsymbolen vid fältet Bilförmån.
Ny löneart för friskvårdsersättning
Nu finns den nya lönearten 1228 - Friskvårdsersättning för nettoersättning för friskvård. Om du vill få meddelande när maxbeloppet för friskvårdsersättning överskrids kan du lägga in gränsvärden på ackumulatorn Friskvard under Lönearbete - Ackumulatorer.
Nytt fält för befattning i anställningsregistret
Nu finns ett nytt fält i anställningsregistret där du kan ange vilken befattning den anställde har inom företaget.
Enklare att välja typ av lönekörning
När du skapar lönekörning är det nu enklare att välja typ av lönekörning. Tidigare låg de olika valen mer dolda i en meny, men nu visas valen tydligare och du markerar enkelt Ordinarie lön, Extra lön eller Inbetalning från anställd när du skapar en ny lönekörning under Lönearbete - Lönekörningar vid knappen Ny.
Preliminär arbetsgivaravgift på lönebeskedet
Vi beräknar numera en preliminär arbetsgivaravgift på lönebeskeden för anställda med inställningen Arbetsgivaravgift för födda 1998-2002, Arbetsgivaravgift för födda 2003-2005 eller Växa-stöd för första anställda. Arbetsgivaravgiften beräknas utifrån det enskilda lönebeskedets bruttolön. Den definitiva arbetsgivaravgiften beräknas på arbetsgivaradeklarationen. Därför har vi bytt namn på rubriken arbetsgivaravgift på lönebeskedet till Preliminär arbetsgivaravgift.
Justering av beräkning vid betalt för drivmedelsförmån
Tidigare blev underlaget för arbetsgivaravgiften fel eftersom den anställde fick betala för det upphöjda värdet av drivmedelsförmånen. Felet är nu åtgärdat.
Genväg för inloggning till Mina tjänster
För att enklare nå inloggningen till de digitala tjänsterna finns ikoner med direktlänkar till Visma Lön Anställd/ Visma Min Lön och Visma Utlägg under menyvalet Lönearbete. Nu når du även inloggningen enkelt via genvägen Mina tjänster på vismaspcs.se under menyvalet Arkiv.
Visma Resa & Utlägg stängs ner
Under 2021 stängs Visma Resa & Utlägg ner. Vi rekommenderar istället tjänsten Visma Utlägg.
På sidan Visma Resa & Utlägg stängs ner kan du läsa mer om tidplan och vad du behöver göra i samband med att tjänsten stängs ner.
Tänk på att underlag för resor och utlägg ska sparas i sju år enligt bokföringslagen. Om du inte har sparat underlagen sedan tidigare kan du exportera dem till en pdf-fil.
Hämta registeringar från Visma Utlägg automatiskt
Visma Lön 600 har nu integration med Visma Utlägg. I Visma Utlägg kan de anställda registrera utlägg, representation, milersättning och traktamente på webben eller via appen. När det är dags för lönekörning hämtas underlagen till reseräkningarna och uppgifterna läggs in på de anställdas lönebesked i Visma Lön. Läs mer om hur du kommer igång med tjänsten i avsnittet Kom igång med Visma Utlägg i Visma Lön 600.
Visma Utlägg hette tidigare Visma Companyexpense.
Vissa kunder har haft problem efter att de har laddat ner version 2021.1.
Har du laddat ner 2021.1 utan problem och inte jobbar med regionalt stöd behöver du inte ladda ner någon av rättningsversionerna.
Efter nedladdning av version 2021.12 fick vissa företag felmeddelandet att konvertering av företaget misslyckades. Felet är åtgärdat i version 2021.13.
Om du har laddat ner version 2021.1 eller 2021.11 utan problem behöver du inte ladda ner version 2021.13. Om du jobbar med regionalt stöd bör du dock ladda ner den nya versionen.
I version 2021.1 och 2021.11 justeras underlag för regionalt stöd felaktigt till ett högre belopp i arbetsgivardeklarationen. Felet är åtgärdat i version 2021.12.
Om du har laddat ner version 2021.1 eller 2021.11 utan problem och inte har regionalt stöd behöver du inte ladda ner version 2021.12.
Efter nedladdning av version 2021.1 fick vissa företag felmeddelandet att konvertering av företaget misslyckades. Felet är åtgärdat i version 2021.11.
Om du har laddat ner version 2021.1 utan problem behöver du inte ladda ner version 2021.11.
Anpassningar till sänkta arbetsgivaravgifter för unga
För ungdomar som har fyllt 18 men inte 23 år vid årets ingång är arbetsgivaravgiften sänkt till 19,73 procent för ersättningar upp till 25 000 kronor per månad. De sänkta arbetsgivaravgifterna gäller retroaktivt på utbetalningar från den 1 januari 2021 till och med mars 2023. Läs mer om de nya reglerna på regeringen.se och på skatteverket.se.
Version 2021.1 av Visma Lön 600 är anpassad till sänkningen. Under Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift är Arbetsgivaravgift för födda 1998-2002 vald som typ av arbetsgivaravgift för dessa ungdomar och i arbetsgivardeklarationer som skapas i versionen är alla värden uppdaterade enligt de nya reglerna.
Vi rekommenderar alltid att du väntar till månaden är slut innan du redovisar arbetsgivardeklarationen.
Den typ av arbetsgivaravgift som tidigare hette Nedsättning av arbetsgivaravgift för ungdom är ersatt med Arbetsgivaravgift för födda 2003-2005 och om du hade anställda med den inställningen så får de anställda automatiskt den nya inställningen när du installerar version 2021.1.
Bokföringskonto 7510 är förvalt för dessa båda typer av arbetsgivaravgift under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Bokföring, men det går att ändra om du vill bokföra det på annat konto.
Om du har skapat bokföringsunderlag för lönekörningen för januari i version 2021.0 behöver du skapa om underlaget i version 2021.1 och bokföra det underlaget istället. Stryk bokföringsunderlaget som skapades i 2021.0. Lönekörningen för januari behöver inte låsas upp. Läs mer i avsnittet Bokföringsunderlag för arbetsgivardeklaration.
Mitt Lönebesked har bytt namn
Tjänsten Mitt Lönebesked har bytt namn till Visma Min Lön. Varken du eller dina anställda kommer att märka någon annan skillnad när ni använder tjänsten. Du loggar enklast in genom att öppna Visma Lön 600 och välja fliken Lönearbete. Klicka sedan på Visma Lön Anställd/Visma Min Lön. Du kan även logga in i via Mina tjänster på vismaspcs.se genom att klicka på ikonen Visma Lön Anställd.
Även om företaget använder Visma Min Lön fristående så öppnas tjänsten via ikonen Visma Lön Anställd när du loggar in via Mina tjänster på vismaspcs.se.
Namnbytet innebär att det på dina fakturor för tjänsten kommer att stå Visma Min Lön istället för Mitt Lönebesked.
Övriga förbättringar
- Vid rapportering av ByggLÖSEN togs tidigare enbart anställda med fullständiga personnummer med i filen. Nu tas även anställda med samordningsnummer och födelsetid med i rapporteringen.
- Prestandan för egna utskrifter och utskrifter av rapporter under Utskrifter och Spårning är förbättrad.
- Programmets kontoplan är anpassad till BAS 2021.
- Lönearterna 1241 - Fora Skuld, tjm och 1243 - Fora Skuld, arb är uppdaterade.
- I version 2021.0 valdes inte rätt biltyp för vissa bilkoder vid beräkning av bilförmån. Det är rättat i denna versionen.
Anpassning till nya krav för fil till Collectum
Från och med den 11 februari 2021 ska den avtalade månadslönen och den utbetalda bruttolönen rapporteras till Collectum för nyanställda medarbetare som anmäls till ITP 1. I Visma Lön 600 kommer fil som skapas till och med den 10 februari att uppfylla nuvarande krav. Fil skapad från och med den 11 februari uppfyller kraven enligt Collectums nya regler.
Från och med version 2021.0 visas den avtalade lönen i kolumnen Avtalad lön under Rapportering - Collectum, men uppgiften tas inte med i fil som är skapad tidigare än den 11 februari.
Uppgiften om avtalad lön under Rapportering - Collectum hämtas från Personal - Anställda, fliken Lön. För månadsavlönade hämtas värdet från fältet Månadslön och för timavlönade görs en uppskattning utifrån värdena vid fälten Timlön och Aktuell sysselsättningsgrad. Det går att justera uppgiften i kolumnen Avtalad lön om den inte ska vara densamma som i anställningsregistret.
Ändrade regler för redovisning av drivmedel vid privat körning med förmånsbil
Skatteverket har ändrat reglerna när avdrag för betalning av drivmedel vid privat körning med förmånsbil ska göras via nettolöneavdrag. På arbetsgivardeklarationen finns nu fältet Betalat för drivmedel vid bilförmån, FK098 där det belopp som anställd med bilförmån har betalat för drivmedel vid privat körning ska redovisas. Läs mer i avsnittet Nettolöneavdrag för drivmedel vid privat körning med förmånsbil och hur det ska redovisas i arbetsgivardeklarationen. Om du har skapat egna lönearter enligt de tidigare reglerna behöver du ta bort dessa.
Förbättringar kring rapportering till Fora
När du väljer att skriva ut/skapa filen till Fora under Rapportering - Fora visas nu meddelande om det finns anställda som saknar svenskt personnummer. Dessa anställda kommer inte med i rapporten, men du får uppgift om Fora-grundande belopp och kan då rapportera detta manuellt till Fora.
Snabbare utskrifter av rapporter för lönehistorik
För stora företag kunde det tidigare ta lång tid att skriva ut rapporterna för lönehistorik under Utskrifter och Spårning - Utskrifter - Lön. Dessa rapporter går nu snabbare att skriva ut.
Lönearter för ränta och utdelning påverkar inte längre bruttolönen
Tidigare påverkade lönearterna1405 - Ränta och utdelning (30% skatteavdrag) och 1406 - Utdelning (20% skatteavdrag) felaktigt bruttolön. Det är nu justerat så att bruttolönen inte längre påverkas av dessa lönearter. Har lönearterna använts på lönekörningar som är låsta påverkas bruttolönen enligt tidigare beräkning.
Nyheter från myndigheter för år 2021
Uppdaterade skattetabeller
Skattetabellerna för tabellskatt och engångsskatt är uppdaterade enligt de nya belopp och procentsatser som gäller 2021.
Prisbasbeloppet
Prisbasbeloppet höjs från 47 300 kr till 47 600 kr.
Statslåneräntan
Statslåneräntan har höjts från föregående års -0,09 procent till -0,1 procent. Detta påverkar bland annat förmånsvärdet på tjänstebilar. Vid beräkning av förmånsvärdet för tjänstebilar används minimivärdet på statslåneräntan som är på 0,5 procent.
Arbetsgivaravgifter |
|
Full arbetsgivaravgift för födda 1956- | 31,42% |
Arbetsgivaravgift för födda 1938-1955 | 10,21% |
Särskild löneskatt för födda 1937 eller tidigare | 6,15% |
Ambassader och företag utan fast driftställe i Sverige |
Åldersberoende |
Växa-stöd för första anställda | 10,21% |
Skolungdom fyllda 15 år men inte 18 år vid ingången av året |
10,21% |
Traktamente |
|
Inrikes traktamente, helt | 240 kr |
Inrikes traktamente, halvt | 120 kr |
Skattefri milersättning |
|
Beloppen för skattefri milersättning är oförändrade. | |
Egen bil | 18,50 kr/mil |
Tjänstebil, bensin/etanol | 9,50 kr/mil |
Tjänstebil, diesel | 6,50 kr/mil |
Kostavdrag |
|
Kostavdrag frukost | 48 kr |
Kostavdrag lunch eller middag | 84 kr |
Kostavdrag lunch och middag | 168 kr |
Förmånsvärde för fri kost |
|
Fri frukost | 50 kr |
Fri lunch eller middag | 100 kr |
Skicka arbetsgivarintyg direkt från programmet
Visma Lön 600 har nu en integration mot Arbetsgivarintyg.nu som gör att du enkelt kan lämna in arbetsgivarintyget digitalt till Sveriges a-kassor direkt från programmet. Läs mer i avsnittet Skicka arbetsgivarintyg. Innan du kan skicka arbetsgivarintyg digitalt behöver du göra några inställningar. Läs mer i avsnittet Gör inställningar för att skicka arbetsgivarintyg digitalt.
Automatisk import av utläggskoder
Vid import av utlägg kan du nu lägga in utläggskoder i ditt system för utläggsregistrering. Koderna läses sedan automatiskt in i Visma Lön 600 när du importerar utlägg via TLU-fil. Läs mer i avsnittet Utläggskoder.
För att det ska vara möjligt att importera utlägg via TLU-fil måste filen uppfylla kraven som beskrivs i avsnittet Filformat för fil som används vid import. Kontrollera med leverantören av ditt system för utläggshantering om du är osäker.
Justering kring beskattning vid uttag av semesterdagar i pengar
När uttag av semesterdagar i pengar görs via snabbvalet Semester, ersättning i kalendariet, beskattas de anställda enligt en engångsskattetabell. Tidigare drogs tabellskatt, men nu sker beskattning enligt Skatteverkets regler. Läs mer i avsnittet Betala ut semesterdagar i pengar.
Alla hjälpkanaler samlade på ett ställe
Nu har vi gjort det ännu enklare för dig att hitta hjälp om ditt program. Tryck på F1 på ditt tangentbord eller klicka på frågetecknet längst upp till höger för att komma åt alla våra hjälpkanaler - samlade på ett ställe.
Du landar automatiskt på ett hjälpavsnitt för sidan du står på, men via "huset" kan du nå våra övriga hjälpkanaler såsom vanliga frågor, forum och filmer. Det går självklart också att söka på specifika ord eller meningar för att hitta svar på din fråga.
Klickar du på Kontakta oss nere till höger i hjälpfönstret hittar du våra öppettider och telefonnummer. Härifrån kan du även inom kort starta en chatt med någon av våra supporttekniker. Redan nu kan du använda vår chatbot Vera för att söka svar på dina frågor. Chatboten visas i programmets sidopanel och nås via ikonen i menyradens övre högra hörn. Du når även chatboten under Hjälp - Chatbot.
Har du ett hjälpavsnitt som du vill spara och återkomma till vid ett senare tillfälle så kan du stjärnmarkera avsnittet. Det gör du genom att klicka på stjärnan till höger i hjälpfönstret. Dina stjärnmarkerade avsnitt hittar du sedan via stjärnan som finns i menyraden.
Problem med att skapa fil för arbetsgivardeklarationen är löst
Om du i version 2020.2 eller tidigare inte hade någon markering i rutan Skapa fil för arbetsgivardeklarationen under Lönearbete - Arbetsgivardeklaration gick det inte att skapa fil för arbetsgivardeklarationen i version 2020.3, varken automatiskt från Visma Lön 600 eller manuellt. Det är åtgärdat i version 2020.31.
Observera att om du har kunnat skapa arbetsgivardeklarationen i version 2020.3 utan problem behöver du inte ladda ner version 2020.31.
Skicka arbetsgivardeklarationen automatiskt från Visma Lön 600
Visma Lön 600 har nu en integration mot Skatteverket som gör att du enkelt kan lämna in arbetsgivardeklarationen automatiskt till företagets utrymme hos Skatteverket direkt från programmet. Du behöver sedan bara logga in på skatteverket.se och signera arbetsgivardeklarationen. Läs mer i avsnittet Arbetsgivardeklaration.
Ny version av SQL Server
I version 2020.3 har vi uppgraderat plattformen för Visma Lön 600 till SQL Server 2017 Express. Har du ett äldre operativsystem (t ex Windows 7) som inte är kompatibelt med denna SQL-version, kommer programmet ändå fortsätta fungera. Då används istället SQL Server 2014 Express.
Utskrift av bokföringsunderlag blir nu korrekt om flera anställda har samma namn
Om det finns flera anställda med samma namn i företaget blev det tidigare fel om man valde utskriftstypen Summera per anställd vid utskrift av bokföringsunderlaget, eftersom uppgifterna slogs samman för anställda med samma namn. Nu sorteras de anställda på anställningsnummer och uppgifterna för anställda med samma namn kommer att visas korrekt på utskriften av bokföringsunderlaget. Observera att bokföringen även tidigare blev korrekt, felet uppstod bara vid utskrift av bokföringsunderlaget.
Nya lönearter för korttidsarbete
Det finns sedan tidigare ett antal lönearter som kan användas för att justera bruttolönen och arbetad tid för korttidsarbete på 20, 40 och 60 procent. I denna version finns dessa nya löneart som kan användas vid korttidsarbete på 80 procent.
Nya lönearter för att justera de arbetade timmarna och dokumentera hur många timmar som avser korttidsarbetet:
- 4404 - Korttidsarbete 80%, månadsavlönad
- 4414 - Korttidsarbete 80%, timavlönad
Ny löneart för att justera bruttolönen för månadsavlönad:
- 1505 - Korttidsarbete 12%, månadsavlönad
Anpassningar i arbetsgivarintyget
Semesterersättning, semestertillägg, föräldralön och skattepliktiga förmåner behövde tidigare anges manuellt på arbetsgivarintyget, men från och med denna version kommer uppgifterna med på intyget automatiskt.
Nytt namn på bankfil i KI-format till Nordea
Bankfil som skapas till Nordea i KI-format heter numera BGCDATA.TXT. Tidigare hette denna typ filer BGCDATA.KIS.
Rapportering till Tillväxtverket vid korttidsarbete
Företag som får stöd för korttidsarbete ska skicka en avstämning till Tillväxtverket. Det är inte helt klart vilken information Tillväxtverket vill ha med i denna avstämning och därför finns ingen rapport för avstämningen med i denna versionen. När vi fått information om vad som ska ingå i rapporten återkommer vi med instruktioner om hur rapporten till Tillväxtverket ska skapas i Visma Lön 600.
Problem med att logga in i företag är löst
Ett fel gjorde att det i vissa fall kunde vara problem att logga in i företag skapade i en äldre version av Visma Lön 600. Ladda ner version 2020.13 om du hade problem att öppna företaget i version 2020.1 eller 2020.12.
Ta del av anpassningar rörande krispaketet
Från och med version 2020.1 (som släpptes den 7 april 2020) är Visma Lön 600 anpassat till regeländringar rörande krispaketet för småföretag. Om du inte har laddat ner version 2020.1 eller 2020.12 bör du därför ladda ner version 2020.13.
Du ser vilken version du har installerad längst ner till höger på skärmen och under Hjälp - Om Visma Lön 600.
Observera att du bara behöver ladda ner version 2020.12 om du i tidigare version haft problem med att lönearten 9315 - Skuld till nästa lön, netto inte skapades.
Lönearten "Skuld till nästa lön, netto"
När det finns ett nettoavdrag som är större än nettolönen ska lönearten 9315 - Skuld till nästa lön, netto skapas. I tidigare version skapades inte lönearten, vilket gjorde att skulden inte följde med till nästa månadslöneutbetalning. Detta är åtgärdat i version 2020.12.
Lönearter för korttidsarbete/korttidspermittering behöver inte hämtas manuellt
I version 2020.12 finns lönearterna för korttidsarbete med i programmet och du behöver inte hämta dem manuellt.
Lönearten för korttidsarbete/korttidspermittering
Med anledning av coronaviruset har stöd för korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) införts. Det innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden.
På tillvaxtverket.se och på sidan Permittering - vad gäller och vad innebär det? Så permitterar du rätt kan du läsa om vad som gäller vid permittering.
Vi har skapat nya lönearter som kan användas vid korttidsarbete. Hämta de nya lönearterna under Arkiv - Uppdatera - Lönearter/konton.
Observera att du måste ha laddat ner version 2020.1 innan du kan hämta de nya lönearterna.
På tillvaxtverket.se kan du läsa vanliga frågor om korttidspermittering/korttidsarbete.
Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter
På grund av coronaviruset covid-19 sänks tillfälligt arbetsgivaravgifterna för upp till 30 anställda per företag. Det innebär att företag endast ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kronor per betalningsmottagare och månad för sina anställda och medför en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad. Nedsättningen gäller mellan den 1 mars och 30 juni 2020.
I version 2020.1 justeras arbetsgivaravgiften för alla anställda med full arbetsgivaravgift automatiskt enligt de nya reglerna
För företag med fler än 30 anställda sker inte nedsättning av arbetsgivaravgiften automatiskt, utan företaget väljer vilka anställda som ska ha tillfällig nedsättning.
För att kunna ta del av den sänkta arbetsgivaravgiften behöver du ladda ner version 2020.1 av Visma Lön 600 och därefter skapa arbetsgivardeklarationen för mars 2020.
Arbetsgivardeklarationen för mars 2020 ska vara inlämnad senast 14 april 2020.
Om du har skickat in och godkänt arbetsgivardeklarationen för mars behöver du manuellt göra en justering hos Skatteverket.
Stödet för forskning och utveckling utökas
För att förbättra möjligheterna för företag att bedriva FoU förstärks nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning eller utveckling från den 1 april 2020. De nya reglerna gäller för ersättningar som betalas ut efter den 31 mars och stöds nu av programmet. Läs mer om forskningsavdraget i Skatteverkets rättsliga vägledning.
I Visma Lön 600 gör du inställningar för detta under Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift. Läs mer i avsnittet Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift.
Rapportera SCB konjunkturlönestatistik för privat sektor via fil
Tidigare gick det bara att skriva ut SCB konjunkturlönestatistik för privat sektor. Nu går det även att skapa fil för rapportering till SCB. Läs mer i avsnittet Skriv ut SCB Konjunkturstatistik löner för privat sektor (KLP).
Rättningar av kända fel
I version 2020.1 har vi gjort rättningar av följande kända fel i programmet:
-
Anställda med inställningen Ingen skatt vid fältet Beräkningsmetod under Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift, fick på arbetsgivardeklarationen en markering i fältkod 276 - Beslut ej skatteavdrag pga att inkomsten inte ska beskattas i Sverige. Detta blev fel för anställda som ska betala skatt i Sverige, men är nu åtgärdat.
- I tidigare version blev det i vissa fall blir fel summa i fältkod 487 Summa arbetsgivaravgifter och SLF när det fanns en negativ arbetsgivaravgift på en anställd. Detta fel är nu åtgärdat.
- Under Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift går det nu att fylla i fältet Landskod medborgarskap, ej svenskt (081) utan att rutan SINK är markerad.
- I vissa fall var man tidigare tvungen att klicka flera gånger för att klarmarkera en notering/påminnelse. Det är nu åtgärdat.