Visma Lön 600
Gör inställningar för anställda i rapporten till Collectum
Företag som har tecknat en Collectumförsäkring ska redovisa uppgifter till Collectum varje månad för anställda med ITP1/ITP1 GAF, oavsett om lönen har ändrats eller ej. För anställda som har ITP2/ITP2 GAF eller Alternativ ITP ska redovisning göras när den avtalade lönen ändras för den anställde, vanligtvis en gång per år. I filmen Rapportera till Collectum beskriver vi hur rapporteringen går till.
Så här gör du inställningar för de anställda:
- Välj Personal - Anställda.
- Välj fliken Rapportering.
- Klicka på pilen till höger i fältet Status för att välja/byta status. Då öppnas dialogrutan Ändring av Collectumanslutning.
- Välj orsak till anmälan/avanmälan.
För anställd som är tjänstledig ska Avslutad anställning väljas som orsak.
Valet Ansluten pga förflyttning används när du flyttat anställda mellan olika organisationsnummer inom samma koncern.
Om företaget varit anslutet till Collectum innan du började använda Visma Lön 600 ska du välja Nyanmäld och skriva in datumet som den anställde blev ansluten.
- Ange från och med vilket datum ändringen ska gälla.
- Klicka på OK för att stänga dialogrutan.
- Klicka på pilen till höger i fältet Avtalsplan och välj avtalsplan. Läs mer på collectum.se.
- Klicka på pennsymbolen vid fältet Kostnadsställe om den anställde tillhör ett annat kostnadsställe än det som är generellt för företaget. Du kan ange ett värde mellan 000-999 eller lämna fältet tomt.
- Ange en uppskattad rörlig lönedel per månad för första anställningsåret i fältet Rörlig lönedel, nyanställda för anställd med avtalsplan ITP2, ITP2 GAF eller Alternativ ITP. Exempel på rörlig lön är provision och bonus.
- Om en anställd med avtalsplan ITP2, ITP2 GAF eller Alternativ ITP är sjukskriven vid anslutningen till Collectum tar du bort markeringen i rutan Fullt arbetsför och anger sjukskrivningsprocent i fältet Arbetsoförmåga.
Om den anställde är fullt sjukskriven väljer du 100%. Den anställde kommer då inte med i filen. Då ska en sjukanmälan göras till Collectum.
Du ska inte ange någon grad av arbetsoförmåga om en anställd blir sjukskriven under sin pågående anställning, men du ska alltid rapportera när arbetsoförmågan ändras så att den anställde får rätt premie.
Du kan läsa mer om vad som avses med rörlig lön på collectum.se.
Här kan du skriva in ett eget sökbegrepp som du kan använda som urval vid utskrifter.
Fältet används för att kunna göra urval vid digital signering, om du skickar underlag för attest till flera attestansvariga.
Om det är samma person som ska signera lönebesked och kontrollista för hela företaget behöver du inte göra något val här.
Klicka på listikonen och välj Ny/redigera för att lägga till ny eller redigera befintlig. Det du skriver in sparas i listan så att du kan göra urvalet på flera anställda.
Förutom att läggas till här ska den som ska signera digitalt läggas till som användare i Visma Sign av administratören för Visma Sign-kontot. Titta på filmen Inställningar i Visma Sign för att se hur du gör detta.
Om du har flera attestanter kan du gruppera de anställda i olika attestgrupper eller per attestansvarig. Du kan sedan vid utskrift för digital signering göra urval för att spara en PDF-fil per attestgrupp/attestansvarig.
Läs mer i avsnittet Digital signering.
För att jämföra vad anställda med en viss roll i företaget tjänar, kan du lägga till kategorier för de olika rollerna som finns i företaget. Du får då information om fördelningen mellan kvinnor och män, fördelning av medellön, samt lägsta och högsta lön för de specificerade rollerna.
Vid detta fält väljer du kategori för respektive anställd. Klicka på listikonen och välj Ny/redigera för att lägga till ny eller redigera befintlig kategori.
Välj Utskrift och Spårning - Utskrifter och sedan Övrigt - Underlag lönekartläggning för att ta fram underlaget.
Om du byter status öppnas dialogrutan Ändring av Collectumanslutning.
Inställningen gäller bara företag som har tecknat arbetsmarknadsförsäkring hos Collectum och används för den rapportering som sker till Collectum antingen månadsvis för ITP1/ITP1 GAF eller årsvis för ITP2/ITP2 GAF/Alternativ ITP. I fältet för Avtalsplan väljer du om den anställde tillhör ITP1, ITP1 GAF, ITP2, ITP2 GAF eller Alternativ ITP. Läs mer i avsnittet Rapportera till Collectum och på collectum.se.
Om den anställde tillhör ett annat kostnadsställe än det som är generellt för företaget ska det anges i fältet Kostnadsställde, tillåtna värden är tomt eller ett värde mellan 000-999. Standardförslaget 000 ska anges om företaget inte använder sig av olika kostnadsställen för fakturering från Collectum.
Om den anställde är nyanställd ska du uppskatta den rörliga lönen för första anställningsåret och lägga in ett genomsnitt per månad i rutan Rörlig lönedel, nyanställda. Gäller ITP2 eller Alternativ ITP.
Om den anställde vid anslutningen är sjukskriven tar du bort bocken för Fullt arbetsför och anger sjukskrivningsprocent i fältet Arbetsoförmåga. Du ska välja mellan 25, 50 och 75 procent.
Du ska fylla i arbetsoförmåga om den anställde är sjukskriven när nyanmälan ska göras. Detta gäller inte för ITP1/ITP1 GAF.
Om den anställde vid anslutningen är sjukskriven tar du bort bocken för Fullt arbetsför och anger sjukskrivningsprocent i fältet Arbetsoförmåga. Du ska välja mellan 25, 50 och 75 procent.
Om den anställde är fullt sjukskriven väljer du 100%. Den anställde kommer då inte med i filen. Då ska en sjukanmälan göras till Collectum.
Du ska inte ange någon grad av arbetsoförmåga om en anställd blir sjukskriven under sin pågående anställning.
Du ska alltid rapportera när arbetsoförmågan ändras på en anställd, för att den anställde ska få rätt premie.