Visma Lön Direkt
Anställda, fliken Anställning
Under Lön Direkt - Anställda hanterar du företagets anställningsregister. På fliken Anställning lägger du in uppgifter om anställningen.
Det som anges under Uppsägningstid är endast en upplysning som inte påverkar något i programmet.
Ange datum för anställds sista arbetsdag. Det är viktigt att rätt datum anges här för att korrekt slutlön ska kunna beräknas och betalas ut.
När du lagt in ett datum i fältet kommer en slutlön automatiskt att betalas ut. Utbetalningen läggs i de flesta fall på lönebeskedet på den ordinarie lönekörningen månaden efter att den anställde slutar, så att alla avvikelser och händelser kan justeras och betalas ut på slutlönen. Om eget datum är valt för avvikelseperioden under Inställningar - Löneinställningar, fliken Löner och utbetalningar kan det dock hända att slutlönen betalas ut samma månad som den anställde slutar.
Här kan du välja avgångsorsak. Om inget av alternativen stämmer kan du välja Annan anledning. I textfältet som visas kan du även och skriva in en anledning till att anställningen avslutas. Fältet visas när datum för anställds sista arbetsdag är angivet under Anställd t.o.m.
Denna ruta ska inte markeras förrän du har gjort den sista löneubetalningen för den anställde. I avsnittet Checklista när anställd slutar kan du läsa om hur du betalar ut slutlön.
Här kan du ange vilken befattning den anställde har inom företaget.
Du kan välja personalkategori Arbetare eller Tjänsteman.
Här väljer du anställningsfom för den anställde. Du kan inte lägga upp egna anställningsformer utan du kan bara välja mellan de som finns definierade i listan. Anställningsformen har ingen betydelse för det direkta lönearbetet utan är en information om vilken typ av anställning som anges i anställningsavtalet för den anställde.
Sedan den 1 oktober 2022 kan inte längre allmän visstidsanställning erbjudas en nyanställd. Anställningsformen har ersatts av särskild visstidsanställning.
Särskild visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning som kan vanligtvis kan pågå i max 12 månader, men det finns några undantag. Läs mer i LAS 1982:80 5a§.
Provanställning innebär att en nyanställd och arbetsgivaren har en prövotid för att se om den anställde passar för jobbet. Om den anställde inte säger upp sig eller blir uppsagd övergår provanställningen automatiskt till tillsvidareanställning efter sex månader.
Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställning för jobb som bara kan utföras en viss del av året. Anställningen upphör när säsongen tar slut.
Tillsvidareanställning, d v s fast anställning, är den vanligaste anställningsformen. Det innebär att anställningen fortsätter tills den anställde väljer att sluta, blir uppsagd eller går i pension.
En uppdragstagare är inte anställd på företaget utan är entreprenör eller frilansare som utför uppdrag för företaget.
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställning som innebär att en anställd är ersättare för någon som till exempel är föräldraledig, sjuk eller har något annat uppdrag tillfälligt.
En visstidsanställning omvandlas till tillsvidareanställning efter 12 månader under en femårsperiod. En anställd som arbetat minst nio månader under en treårsperiod får dessutom förtur.
För att underlätta när du ska lägga upp anställda i anställningsregistret kan du kopiera uppgifterna för en anställd. Då skapas en ny anställd och du behöver bara komplettera med uppgifter som är unika för den anställde som ska läggas till i anställningsregistret.
Du kan radera uppgifterna för en anställd så länge det inte finns några lönebesked skapade för den anställde.
Om du har anställda som uppgifterna inte kan raderas för, men där personuppgifterna inte ska sparas längre får du ta bort känslig data. Läs mer i avsnittet Vilka uppgifter ska jag ta bort när en anställd slutar?
Relaterade avsnitt