Så här jobbar du bäst i Visma Skatt & Bokslut Pro!

Vill du bli effektivare i att använda Visma Skatt & Bokslut Pro? Såklart du vill! Vi har samlat de viktigaste stegen för att du ska bli så effektiv som möjligt.
Se även avsnittet Kom i gång med Skatt & Bokslut om du vill börja från början.

1

Stäm av balans- och resultatkonton från bokföringen

I Visma Skatt & Bokslut Pro är det naturligt att börja med avstämningen under Period/Årsavslut - Balansavstämning eller Resultatanalys. En avstämning innebär att du jämför det bokförda värdet på varje konto mot utdrag från andra källor, exempelvis ett kontoutdrag, där samma transaktioner har registrerats.

Att jobba med kvalitet GÖR dig effektivare - vi lovar!

  • Använd checklistorna! Då blir det enklare att hålla reda på vad som gjorts, både för dig själv och andra. Om du jobbar i en byrå kan du spara en uppsättning med checklistor/kontrollfrågor som en mall för flera kunder, vilket sparar massor av tid eftersom du inte behöver ställa in checklistorna individuellt för var och en.

  • Använd de inbyggda automatiska kontrollerna för att snabbt hitta avvikelser. Kontrollerna körs automatiskt och kommer varna så fort någonting avviker från det normala - det behöver inte betyda att något är fel.
    Dina avstämningar kommer bli säkrare och gå mycket snabbare. Använd kontrollerna som de är, anpassa dem eller skapa helt egna. Som en byrå kan du även här spara din uppsättning med vanliga kontroller i en mall och sedan applicera dem på flera kunder.

  • Se till att stämma av alla konton och använd avstämningsbilagor.

Kommentarer

Checklistor

Automatiska kontroller

Mallar för checklistor

Mallar för automatiska kontroller

Transaktionsanalys

Reko/Rex i Visma Skatt & Bokslut Pro

Transaktionsanalysen i Skatt & Bokslut

Börja med att stämma av kontona i balansavstämningen så att saldot i bokföringen är korrekt. Använder du Visma eEkonomi får du mycket hjälp med automatisk avstämning och dokumentation. Ta hjälp av avstämningsbilagor där det behövs och underlättar ditt arbete. Du kan såklart också använda dina egna, externa bilagor som du kopplar enkelt genom att dra och släppa dem på kontot eller kontogruppen. Detta är smidigt när du stämmer av mot externa källor, exempelvis kontoutdrag från banken.

Bilagorna för Fastighetsskatt, Särskild löneskatt, Avkastningsskatt och Preliminärskatt bör skapas före resultatplaneringen för att processen ska vara optimal.

Översikt, balansavstämning

Bilagor i Visma Skatt & Bokslut Pro

Synkronisera din bokföringsdata med Visma eEkonomi

Externa bilagor

Arbeta med externa bilagor i Visma Skatt & Bokslut Pro

Momsavstämning

Avstämning av arbetsgivaravgifter och skatteavdrag

Jobba smart med periodavstämningar!

Vi rekommenderar att du alltid aktiverar Periodavslut så att du kan göra periodvisa avstämningar. Då har du mycket vunnet när det sedan är dags för årsavslut. Du kommer också kunna ge bättre råd till dina kunder och upptäcka eventuella fel eller misstag tidigare. Ett grymt smart sätt att fördela ut arbetet över hela året samtidigt som du ökar kvaliten.

2

Justera skatten och gör en resultatplanering

Resultatplaneringen under Skatteberäkning är stället där du ser resultatet för de olika skattealternativen. Använd ett av de förvalda alternativen eller skapa ett helt eget. Du kan alltid ändra i beräkningarna under Skatteberäkning - Skattemässiga justeringar. När du väljer ett av alternativen uppdateras alla bokningar och värdena förs över automatiskt till rätt blankett under Deklarationsblanketter.

Använd dina pedagogiska superkrafter!

Resultatplaneringen ger en bra översikt av olika utfall och konsekvenser för de olika skatteplaneringsalternativen. Om du är en byrå, se till att använda detta som ett underlag när du diskuterar med dina kunder.

Resultatet efter skatt beräknas i Årsavslut - Skatteberäkning. De justeringar som görs i Bokförda kostnader som inte ska dras av, Bokförda intäkter som inte ska tas upp och Övriga skattemässiga justeringar överförs automatiskt till avsedda fält på deklarationsblankett INK2S, tillsammans med Schablonintäkt på periodiseringsfond.

Efter att ett val för avsättning eller upplösning gjorts under Skatteberäkning - Överavskrivningar maskiner/inventarier genereras bilagan Skattemässiga avskrivningar på maskiner och inventarier på automatisk väg. En systemverifikation (bokslutsverifikation) för förändring av överavskrivningar på maskiner och inventarier skapas också automatiskt, baserad på ditt val. Om du gör ändringar i Skatteberäkning - Överavskrivningar maskiner/inventarier uppdateras både bilagan och bokslutsverifikationen automatiskt.

Efter att alternativ valts under Skatteberäkning - Resultatplanering genereras bilagan Periodiseringsfond automatiskt. En systemverifikation (bokslutsverifikation) för årets resultat, inkomstskatt och förändring av periodiseringsfond skapas också automatiskt, baserad på ditt val.

Efter att ovan nämnda val gjorts i Skatteberäkning - Resultatplanering beräknas den slutgiltiga inkomstskatten och bilagan Inkomstskatteberäkning - översikt genereras på automatisk väg.

Skatteberäkning för aktiebolag och ekonomiska föreningar

Deklarationsunderlag för fysiska personer

Avdrag i deklaration

Skatteuträkning

Kvarskatt/överskott

Över/underavskrivningar maskiner/inventarier

3

Skapa årsredovisningen

Vi har samlat allt du behöver för att skapa årsredovisningen enligt K2 eller K3 under Årsavslut - Årsredovisning. Se till att använda checklistorna. Då blir det enklare att hålla reda på vad som gjorts, både för dig själv och andra.
Namnen på styrelseledamöterna och revisorerna kan hämtas automatiskt från Bolagsverket på sidan Underskrifter. Under Inlämning ser du om årsredovisningen innehåller några formella fel och du kontrollerar enkelt att informationen stämmer mot Bolagsverket. När du har gjort årsredovisningen färdig och har markerat den som klar uppdateras bevakningspunkten i Visma Advisor automatiskt.

Översikt, årsredovisning

4

Signera årsredovisningen

På sidan Årsavslut - Årsredovisning - Digital signering sköter du signeringen av årsredovisningen och årsstämmoprotokollet via den inbyggda integrationen till Visma Sign. Undertecknarna får en notifiering via e-post och identifierar sig med BankID innan de signerar dokumentet. Du har full kontroll över signeringsprocessen och kan följa statusen för varje underskrift. Datumen förs in automatiskt på dokumentet Underskrifter efter hand som undertecknarna signerar. När alla underskrifter är klara, får du en bekräftelse via e-post.

Vilka datum är viktiga för årsredovisningen?

Digital signering

Digital signering med Visma Sign - demo

5

Komplettera med deklarationsbilagor

Huvudblanketten, exempelvis INK2 och tillhörande bilagor, kommer redan vara ifyllda med rätt värden, men du har möjlighet att komplettera med ytterligare blanketter. Under Deklarationsblanketter visas det färdiga resultatet. Se till att få flera ögon på resultatet så att kvaliten blir bra.

Deklarationsbilagor (aktiebolag)

Deklarationsbilagor (enskild firma)

6

Skicka in deklarationen och årsredovisningen digitalt

När du är färdig med årsredovisningen, skickar du enkelt in en avskrift av denna samt fastställelseintyget från sidan Årsavslut - Årsredovisning - Inlämning. Finns det en revisionsberättelse, laddas denna upp av revisorn utanför Visma Skatt & Bokslut Pro. Det är först när dessa dokument har signerats på Bolagsverket som årsredovisningen är inlämnad. Personerna som ska signera fastställelseintyget och revisionsberättelsen (om den finns) får ett e-postmeddelande med en länk. De klickar på länken, loggar in med BankID och godkänner dokumenten genom att signera dem digitalt. Signeringen måste göras inom 21 dagar.

Deklarationsblanketterna är automatiskt ifyllda med det du tidigare angett och under Årsavslut - Deklarationsblanketter har du alla samlade på ett ställe. På sidan Inlämning kontrolleras deklarationen efter vanliga fel och när allt är klart skickar du in alla blanketterna till Skatteverket genom att välja Inkomstdeklaration 2 - lämna (API) som inlämningssätt. För att deklarationen ska anses vara inlämnad, behöver den signeras av företagets firmatecknare eller deklarationsombud från Mina sidor på Skatteverket.

Deklarationsblanketter

Inlämning till Skatteverket

Deklarationsblanketter för fysiska personer

Inlämning till Skatteverket

Deklarera från Skatt & Bokslut

Digital inlämning av årsredovisning

Så funkar digital inlämning

Digital inlämning och signering