Visma Lön Anställd
Redigera uppgifter för anställd
Detta avsnitt gäller bara dig som är löneadministratör och arbetar i Visma Lön 300/600.
Uppgifterna för anställda hämtas från i Visma Lön 300/600 men vissa uppgifter kan läggas till och ändras i Visma Lön Anställd. Välj Anställda, markera den anställde i listan och gör ändringar i fönstret Redigera anställd.
- Om du ska lägga upp en anställd så måste det göras i Visma Lön 300/600. Läs mer i avsnittet Lägg upp en anställd i hjälpen för Visma Lön.
- Namn och anställningsnummer och löneform hämtas från löneprogrammet. Läs mer under Grunduppgifter.
- E-postadress och mobilnummer registreras under Mina tjänster på vismaspcs.se och läses sedan automatiskt in i Visma Lön Anställd. Läs mer i avsnitten Byta e-postadress och Redigera användaruppgifter i hjälpen för Mina tjänster.
- Det går inte att ta bort en anställd från Visma Lön Anställd eller från löneprogrammet. När en anställd slutar anges det i anställningsregistret i Visma Lön. Då kommer den anställde inte längre med på lönekörningar och rapporter, men uppgifterna för den anställde finns kvar i löneprogrammet. När en anställd slutar ska du radera information som inte är nödvändig att spara. Läs mer i avsnitten Anställda, fliken Anställning och Checklista när anställd slutar i hjälpen för Visma Lön.
-
Alla justeringar rörande arbetsscheman och avtal ska göras i Visma Lön Anställd.
Ändringar som görs i Visma Lön 300/600 läses in i Visma Lön Anställd vid nästa synkronisering.
Uppgifterna under Grunduppgifter går inte att lägga in eller redigera i Visma Lön Anställd.
Anställningsnummer, namn och löneform hämtas från löneprogrammet. Läs mer i avsnittet Anställda, fliken Personuppgifter i hjälpen för Visma Lön.
E-postadress och mobilnummer registreras under Mina tjänster på vismaspcs.se och läses sedan automatiskt in i Visma Lön Anställd.
Om den anställde ska kunna få påminnelse via e-post måste uppgift om korrekt e-postadress finnas i Visma Lön Anställd. Om e-postadressen ska uppdateras klickar du på Byt e-postadress/mobilnummer för att komma till inloggningen för Mina tjänster där uppgifterna uppdateras. Läs mer i avsnittet Byta e-postadress i hjälpen för Mina tjänster. Uppgiften läses sedan in i Visma Lön Anställd vid nästa synkronisering mot Visma Lön.
Namn, e-postadress och mobilnummer kan endast ändras av den anställde. Ändring av övriga uppgifter kan antingen göras av den som har behörigheten administratör för Mina tjänster, eller av den anställde. Om den anställde finns upplagd i mer än ett företag på vismaspcs.se kan dock inte administratören göra ändringar av några uppgifter, utan då är det bara den anställde som kan ändra sina uppgifter.
När du ändrar uppgifter i Mina tjänster så läses de även in i Visma Lön. Uppgifterna i Visma Lön Anställd/Visma Min Lön uppdateras sedan vid nästa synkronisering med Visma Lön.
Namn, e-postadress och mobilnummer kan endast ändras av den anställde. Ändring av övriga uppgifter kan antingen göras av den som har behörigheten administratör för Mina tjänster, eller av den anställde. Om den anställde finns upplagd i mer än ett företag på vismaspcs.se kan dock inte administratören göra ändringar av några uppgifter, utan då är det bara den anställde som kan ändra sina uppgifter.
När du ändrar uppgifter i Mina tjänster så läses de även in i Visma Lön. Uppgifterna i Visma Lön Anställd/Visma Min Lön uppdateras sedan vid nästa synkronisering med Visma Lön.
Om företaget arbetar med attest måste antingen löneadministratören eller den attestansvarige attestera de anställdas tidrapporter innan de kan överföras till löneprogrammet. En attestansvarig har bara rätt att attestera tidrapporter för anställda som han eller hon är ansvarig för, till skillnad från en löneadministratör som har rätt att attestera och ändra i alla anställdas tidrapporter.
Här gör du inställningar för om den anställde ska ha attestansvar och vem som ska attestera den anställdes tidsrapporter.
Markera rutan vid Har attestansvar om den anställde ska vara attestansvarig. Under Attest - Attestera anges sedan vilka anställda som attestansvaret ska gälla för. Läs mer i avsnittet Attestansvariga.
Om du ska välja vem eller vilka som ska ha attestansvar för den anställde markerar du Attesteras av och klickar på pilen för att välja attestansvariga.
Du kan även göra dessa inställningar under Attest - Attestansvariga, vilket är bra om du vill ändra/lägga till attestansvarig för flera personer samtidigt. Läs mer i avnittet Attestansvariga.
Om att det finns ej klarmarkerade, ej attesterade och ej godkända tidrapporter visas en påminnelse på startsidan i Visma Lön Anställd. Du kan även skicka påminnelser via mejl till anställda och attestansvariga.
Under Inställningar - Påminnelser gör du inställningar som gäller för hela företaget kring påminnelser. Anställda som har en markering vid valet Inställningar för företaget, får påminnelser enligt de inställningarna. Läs mer i avsnittet Påminnelser.
Om du markerar Egna inställningar kan du välja att den anställde ska få påminnelse via e-post. Rätt e-postadress måste då vara inlagd under Grunduppgifter.
Här visas vilket arbetsschema som är kopplat till den anställde. Om du vill byta arbetsschema kan du antingen göra det härifrån eller under Schemaläggning - Arbetsscheman. Det senare alternativet är bra om du vill ändra/lägga in arbetsscheman för flera personer samtidigt. Läs mer i avsnittet Koppla anställd till arbetsschema.
Under Byt arbetsschema ser du alla arbetsscheman som finns upplagda i företaget. Klicka på ikonen i kolumnen Visa för att visa inställningarna för arbetsschemat.
Markera det arbetsschema som ska gälla för den anställde och ange under Gäller fr.o.m. när arbetsschemat ska börja gälla. Om arbetsschemat innehåller fler än en vecka anges vilken vecka som arbetschemat ska börja rulla vid fältet Startvecka.
Klicka på Visa översikt över byte av arbetsschema för att se när byte av arbetsschema har gjorts för den anställde. När en rad är aktiv visas i kolumnen Åtgärder ikoner för att redigera och ta bort byte av arbetsschema. Klicka på ikonen i kolumnen Visa för att visa inställningarna för arbetsschemat.
För anställda med löneformen månadslön går det inte att välja arbetsschema med oregelbunden arbetstid som saknar inställning för genomsnittlig veckoarbetstid och genomsnittlig sysselsättningsgrad.
Här visas vilket avtal som är kopplat till den anställde. Om du vill byta avtal kan du antingen göra det här eller under Avtal. Det senare alternativet är bra om du vill byta eller lägga in avtal för flera personer på samma gång. Läs mer i avsnittet Koppla anställd till avtal.
Under Byt avtal ser du alla avtal som finns upplagda i företaget. Markera det avtal som ska gälla för den anställde. Under Byt avtal kan du även markera om den anställde ska ha förtroendetid. Under Gäller f r o m anger du när avtalet ska börja gälla.
Förtroendetid (även kallat förtroendearbetstid) är en oreglerad arbetstidsform, där den anställde har fått förtroende att själv disponera över sin arbetstid. Syftet är inte att anställda med förtroendetid ska arbeta mer eller mindre än normalt, men arbetstiden kan variera beroende på att arbetsbelastningen kan vara större eller mindre i perioder.
Det är vanligt att anställda med förtroendetid inte får betalt för övertid eller restid, men att de får en veckas extra semester per år.
Förtroendetid kan inte användas av timavlönad utan fungerar bara för månadsavlönad.
Klicka på Visa översikt över byte av avtal för att se när byte av avtal har gjorts för den anställde. När en rad är aktiv visas i kolumnen Åtgärder ikoner för att redigera och ta bort byte av avtal.
För anställda som har avtal som hanterar flextid visas det aktuella flexsaldot under Flexsaldo. Registreringar för kommande perioder ingår i saldot. Om justeringar av flexsaldot har gjorts av löneadministratör så ingår även dessa i flexsaldot.
Under Justera flexssaldo kan du göra en manuell justering av flexsaldot genom att ange hur mycket saldot ska öka eller minska med. Du kan även ange det saldo som ska gälla efter justeringen vid tim:min.
Justering av flexsaldo kan användas:
- när företaget börjar använda Visma Lön Anställd och du vill lägga in ett ingångsvärde.
- om en anställd har ett minussaldo som du vill göra avdrag för på lönen.
- om en anställd har ett plussaldo som du vill betala ut ersättning för.
En anställd har minus 10 timmar i flexsaldo som du vill göra löneavdrag för. När du skapat lönekörningen gör du på lönespecifikationen ett timavdrag med 10 timmar i Visma Lön. I Visma Lön Anställd väljer du sedan Justera flexsaldo, väljer Öka med och skriver 10:00 i fältet för tim:min för att justera flexsaldot till 0 timmar. Du måste även ange ett datum i fältet Datum för justering.
Det går inte att justera flexsaldot för en period som är klarmarkerad.
Via knappen Gå till kalender når du enkelt den anställdes kalender.
Relaterade avsnitt
Koppla anställd till arbetsschema
Checklista när anställd slutar