Visma Lön 600
Ingångsvärden
Ingångsvärden används endast när du har flyttat över företagets lönehantering till Visma Lön under året. Om företaget är nystartat behöver du inte registrera några ingångsvärden.
Under Arkiv - Inställningar - Ingångsvärden lägger du in de uppgifter som finns registrerade i företagets tidigare lönehantering under året och som ska vara med i fortsatta beräkningar i Visma Lön. Titta gärna på filmen Ingångsvärden i Visma Lön.
Under Ingångsvärdesdatum anger du den senaste löneutbetalningens till och med-datum i löneperioden. Om den senaste lönen exempelvis betalades ut 20XX-05-24 och löneperioden omfattar 20XX-05-01--20XX-05-31 så ska du ange 20XX-05-31 som ingångsvärdesdatum.
Markera den anställde under Anställda och lägg in uppgifterna på respektive flik.
På fliken Allmänna uppgifter registrerar du löner, avdragen skatt och förmåner etc. som har betalats ut sedan kalenderårets början.
Löner utbetalda t o m ingångsvärdesdatum
Skriv in den bruttolön som är utbetald under kalenderåret till och med ingångsvärdesdatum så att de ackumulerade värdena för bruttolön blir korrekta på den anställdes lönebesked.
Värdet används även vid beräkning av skatt respektive arbetsgivaravgift för anställda med inställning för 1000-kronorsregeln, skolungdom eller idrottsutövare i ideell idrottsförening.
Ange den skatt som är avdragen under kalenderåret fram till ingångsvärdesdatum så att ackumulerad skatt för året blir korrekt på den anställdes lönebesked.
Skriv in förmånsbelopp för den anställde under kalenderåret till och med ingångsvärdesdatum. Förmånsbeloppet används för att ackumulerad värdeförmån för året ska visa rätt värden på den anställdes lönebesked.
Sjukfrånvaro
Om någon anställd har pågående sjukfrånvaro när du börjar använda Visma Lön anger du för vilken period du registrerat pågående sjukdom. Om du har angett pågående sjukdom får du förslag på rätt lönearter när du registrerar fortsatt sjukfrånvaro i kalendariet.
Exempel
Den sista lönen innan övergången till Visma Lön betalades ut 20XX-05-25.
Om löneperioden omfattar 20XX-05-01 -- 20XX-05-31 och avvikelseperioden omfattar 20XX-04-01 - 20XX-04-30 ska du registrera pågående sjukdom till och med 20XX-04-30.
Sjukfrånvaro till årsredovisningen
Registrera värden från räkenskapsårets början. Uppgifterna som anges här används på utskriften Sjukfrånvaro till årsredovisningen. Du hittar utskriften under Utskrifter och Spårning - Utskrifter.
Ange antal timmar för ordinarie arbetstid enligt arbetsschema från räkenskapsårets början, inte faktiskt arbetade timmar.
Ange hur många timmar av den totala sjukfrånvaron som är långtidssjukfrånvaro.
Här anges totalt antal frånvarotimmar för sjukdom.
Tidbank
Ange antal faktiskt arbetade timmar (nettoarbetstid) från kalenderårets början.
Skriv in arbetade övertidstimmar från kalenderårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Uppgiften används på utskriften Övertidslista. Du hittar utskriften under Utskrifter och Spårning - Utskrifter.
Skriv in arbetade mertidstimmar från kalenderårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Uppgiften används på utskriften Övertidslista. Du hittar utskriften under Utskrifter och Spårning - Utskrifter.
I fältet Komptid skriver du in innestående komptid.
Arbetstidsförkortning/Arbetstidskonto
Fälten Arbetstidsförkortning eller Arbetstidskonto visas bara om arbetstidsförkortning/arbetstidskonto är aktiverat för de anställda på fliken Anställning under Personal - Anställda.
Även om funktionen är aktiv kan fälten är vara inaktiva i de fall när anställda har följande inställningar Personal - Anställda, fliken Anställning:
- om den anställde har inställningen Detaljhandeln vid Typ av kollektivavtal.
- om den anställde har inställningen Teknikavtalet IF Metall vid Typ av kollektivavtal och avsättningsprincipen som valts är Arbetstidskonto.
Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Här skriver du in så många timmar som den anställde har kvar att ta ut av tidigare gjord avsättning.
Här skriver du in de timmar den anställde har tjänat in och på vilka ingen avsättning är gjord.
Här skriver du in den lön den anställde har tjänat in och på vilken ingen avsättning är gjord. Fältet är bara aktivt om du valt inställningen Arbetstidskonto.
Arbetsmarknadsförsäkringar
Här ska du fylla i hittills utbetald rörlig lön som ska ingå i underlaget för rapporteringen till Collectum.
Här fyller du i hur mycket rörlig lön i snitt per månad den anställde har haft under de senaste tre åren.
Exempel
En säljare har del av lönen som provision. Första året var provisionen 100 000 kronor, andra året 110 000 kronor och tredje året 98 500 kronor.
Den totala rörliga lönen för alla tre åren delat med 36 månader ger, något avrundat, en rörlig lön på 8 570 kronor per månad.
Markera rutan om byte av personalkategori har gjorts under året.
Skriv in hur mycket som betalades ut under den period den anställde varit tjänsteman. Fältet visas bara om Byte av personalkategori till arbetare har gjorts under året är markerat.
Fältet visas bara för personalkategorin Tjänsteman. Ange samma belopp som i fältet Forabelopp, tjänsteman. Fältet visas bara om Byte av personalkategori till arbetare har gjorts under året är markerat.
Lönen för en tjänsteman som har anställning som VD ska inte redovisas till Trygghetsrådet. I dessa fall anger du 0 i fältet.
På fliken Semester anger du ingående värden för semester. Uppgifterna som du fyller i här förs automatiskt in i motsvarande fält i anställningsregistret. Läs mer i avsnittet Anställda, fliken Semester.
Överst visas information om det semestervillkor du valt för den anställde som är markerad i listan. Vilka fält som visas beror på vilket semestervillkor den anställde har.
Kontrollera att datumen vid Semesterperiod och period för när dagarna är intjänade visas uppe till höger.
Semesterdagar fr o m
I fältet Dagar anger du hur många betalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många obetalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många förskottsdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Ange semesterdaglönen för årets dagar som den anställde ännu inte har tagit ut. Värdet används när du registrerar uttag av återstående betalda dagar för anställda med semestervillkor 10 - Semesterlagen, anställd med semesterdaglön.
Ange antal sparade semesterdagar för respektive semesterår, det vill säga det år då dagarna kunde börja tas ut. Du ska också ange sysselsättningsgraden både för året då dagarna sparades och året innan, alltså det år de tjänandes in. Läs mer i avsnittet Ange ingångsvärden för återstående sparade semesterdagar.
Underlag för semesterberäkning fr o m
Här visas datum för nästa semesterår ( t ex 20XY-04-01 - 20XZ-03-31).
Skriv in totalt kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven. Fältet är bara aktivt och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in semestergrundande arbetstid i timmar från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal hela frånvarodagar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar. Här ska du ange kalenderdagar.
Skriv in semestergrundande lön från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Det är inte bruttolön som ska anges här eftersom exempelvis inte sjuklön ingår i semestergrundande lön.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
Semesterdagar fr o m
I fältet Dagar anger du hur många betalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många obetalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många förskottsdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in för hur många av de betalda dagarna som semestertillägget är utbetalt. Fältet visas bara för
anställda som har semestervillkor 20
- Månadslön med semestertillägg + rörliga delar
Skriv in totalbeloppet för
rörlig semesterlön som ännu inte betalats ut. Här ska du alltså inte skriva in rörlig semesterdaglön per semesterdag. Fältet visas bara för
anställda som har semestervillkor 20
- Månadslön med semestertillägg + rörliga delar
Exempel
Om en anställd tjänat in 50 kronor i rörlig semesterlön per betald semesterdag och har 10 dagar kvar, skriver du 500 i fältet Rörlig semesterlön.
Ange antal sparade semesterdagar för respektive semesterår, det vill säga det år då dagarna kunde börja tas ut. Du ska också ange sysselsättningsgraden både för året då dagarna sparades och året innan, alltså det år de tjänandes in. Läs mer i avsnittet Ange ingångsvärden för återstående sparade semesterdagar.
Underlag för semesterberäkning fr o m
Här visas datum för nästa semesterår ( t ex 20XY-04-01 - 20XZ-03-31).
Skriv in totalt kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven. Fältet är bara aktivt och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal hela frånvarodagar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar. Här ska du ange kalenderdagar.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
Semesterdagar fr o m
I fältet Dagar anger du hur många betalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många obetalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många förskottsdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in för hur många av de betalda dagarna som semestertillägget är utbetalt. Fältet visas bara för
anställda som har semestervillkor 20
- Månadslön med semestertillägg + rörliga delar
Skriv in totalbeloppet för
rörlig semesterlön som ännu inte betalats ut. Här ska du alltså inte skriva in rörlig semesterdaglön per semesterdag. Fältet visas bara för
anställda som har semestervillkor 20
- Månadslön med semestertillägg + rörliga delar
Exempel
Om en anställd tjänat in 50 kronor i rörlig semesterlön per betald semesterdag och har 10 dagar kvar, skriver du 500 i fältet Rörlig semesterlön.
Ange antal sparade semesterdagar för respektive semesterår, det vill säga det år då dagarna kunde börja tas ut. Du ska också ange sysselsättningsgraden både för året då dagarna sparades och året innan, alltså det år de tjänandes in. Läs mer i avsnittet Ange ingångsvärden för återstående sparade semesterdagar.
Underlag för semesterberäkning fr o m
Här visas datum för nästa semesterår ( t ex 20XY-04-01 - 20XZ-03-31).
Skriv in totalt kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven. Fältet är bara aktivt och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal hela frånvarodagar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar. Här ska du ange kalenderdagar.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
Skriv in semestergrundande arbetstid som ännu inte är utbetald från och med senast utbetalda semesterlön till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal hela frånvarodagar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar. Här ska du ange kalenderdagar.
Skriv in semestergrundande lön från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Det är inte bruttolön som ska anges här eftersom exempelvis inte sjuklön ingår i semestergrundande lön.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
I fältet Dagar anger du hur många betalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många obetalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många förskottsdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in totalbeloppet för
rörlig semesterlön som ännu inte betalats ut. Här ska du alltså inte skriva in rörlig semesterdaglön per semesterdag. Fältet visas bara för
anställda som har semestervillkor 20
- Månadslön med semestertillägg + rörliga delar
Exempel
Om en anställd tjänat in 50 kronor i rörlig semesterlön per betald semesterdag och har 10 dagar kvar, skriver du 500 i fältet Rörlig semesterlön.
Ange antal sparade semesterdagar för respektive semesterår, det vill säga det år då dagarna kunde börja tas ut. Du ska också ange sysselsättningsgraden både för året då dagarna sparades och året innan, alltså det år de tjänandes in. Läs mer i avsnittet Ange ingångsvärden för återstående sparade semesterdagar.
Här visas datum för nästa semesterår ( t ex 20XY-04-01 - 20XZ-03-31).
Skriv in totalt kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven. Fältet är bara aktivt och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
Kollektivavtalet Teknikavtalet IF Metall beräknar intjänad rörlig lön under kalenderåret och intjänade betalda dagar på ett semesterår som börjar 1 april. Det ska därför vara två olika datum under Underlag för semesterberäkning av nästa års semester.
I fältet Dagar anger du hur många betalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många obetalda semesterdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
I fältet Dagar anger du hur många förskottsdagar den anställde fick vid semesterårets start. Under Uttagna skriver du in hur många dagar som är uttagna vid det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. I fältet Återstående dagar visas skillnaden mellan betalda och uttagna dagar.
Fältet är bara aktivt för anställda med månadslön och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Ange semesterdaglönen för årets dagar som den anställde ännu inte har tagit ut. Värdet används när du registrerar uttag av återstående betalda dagar för anställda med semestervillkor 10 - Semesterlagen, anställd med semesterdaglön.
Sätt en markering i rutan Har branschvana om den anställde uppfyller Detaljhandelns villkor för branschvana.
Ange antal sparade semesterdagar för respektive semesterår, det vill säga det år då dagarna kunde börja tas ut. Du ska också ange sysselsättningsgraden både för året då dagarna sparades och året innan, alltså det år de tjänandes in. Läs mer i avsnittet Ange ingångsvärden för återstående sparade semesterdagar.
Här visas datum för nästa semesterår ( t ex 20XY-04-01 - 20XZ-03-31).
Skriv in totalt kvarvarande förskottsskuld som inte är avskriven. Fältet är bara aktivt och om valet Företaget tillämpar förskottssemester för nyanställda är markerat under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, fliken Semester. Läs mer i avsnittet Semester, företagsinställningar.
Skriv in semestergrundande arbetstid i timmar från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Här skriver du in semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal hela frånvarodagar.
Observera att det är antal arbetsdagar som ska anges, inte kalenderdagar.
Här skriver du in ej semestergrundande frånvaro från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Vid fältet timmar skriver du in ej semestergrundande frånvarotimmar och vid fältet hela arbetsdagar skriver du in antal ej semestergrundande hela frånvarodagar. Här ska du ange kalenderdagar.
Skriv in semestergrundande lön från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum.
Det är inte bruttolön som ska anges här eftersom exempelvis inte sjuklön ingår i semestergrundande lön.
Skriv in totalt utbetald lön, som är grundande för rörlig semesterlön, från intjänandeårets början till och med det datum som angetts i fältet Ingångsvärdesdatum. Exempel på lön som kan vara grundande för rörlig semesterlön är provision och för arbetare övertid.
Uppgifter om semesterrätt måste du registrera på fliken Semester i anställningsregistret. Läs mer i avsnittet Anställda, fliken Semester.
Relaterade avsnitt
Nu ska vi se till att du kommer igång!
Checklista när anställd byter anställningsform och/eller personalkategori