Visma Lön 300
Inställningar, företagsinställningar
Programdelen finns under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar.
På fliken Inställningar gör du val som har stor betydelse för lönearbetet. Här bestämmer du vilken löneperiod respektive avvikelseperiod företaget tillämpar. Du anger också företagets avtalstid.
Fält markerade med * är obligatoriska fält som måste fyllas i.
Löneperiod
Här väljer du för vilken period händelser från kalendariet ska hämtas när du skapar lönekörningar.
Om de anställda gör registreringar i Visma Lön Anställd går det inte att ha ett till och med-datum som ligger efter utbetalningsdatum.
Följande kombinationer är vanligast för anställda med fast månadslön
Löneperiod | Avvikelseperiod |
---|---|
Innevarande månad | Föregående månad |
Innevarande månad | T.o.m. dag i månaden (egen avvikelseperiod) |
Föregående månad | Föregående månad |
Under Löneperiod väljer du vilken period lönen avser. .
Om lönen ska betalas ut samma månad som den tjänas in ska valet Innevarande månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 januari vid detta val.
Om lönen ska betalas ut månaden efter att den har tjänas in ska valet Föregående månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja löneperiod, till exempel från dag 15 i en månad till och med dag 14 i nästa månad. Exempelvis så betalas lönen för perioden 15 januari till 14 februari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Det går inte att välja Innevarande månad som löneperiod för timavlönade, eftersom den anställde får betalt för arbetade timmar under löneperioden. Vid utbetalning exempelvis den 25 januari vet man fortfarande inte för perioden 25-31 januari om en timavlönad kommer att arbeta eller vara frånvarande, vilket gör att det inte går att betala ut timlön för innevarande löneperiod.
Om lönen ska betalas ut månaden efter att den har tjänas in ska valet Föregående månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja löneperiod, till exempel från dag 15 i en månad till och med dag 14 i nästa månad. Exempelvis så betalas lönen för perioden 15 januari till 14 februari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Avvikelseperiod
Under Avvikelseperiod väljer du i vilken period avvikelser, som övertid, semester, sjukfrånvaro etc. regleras.
Här kan du inte välja innevarande månad eftersom det inte går att registrera avvikelser förrän de har skett.
Valet Föregående månad innebär att på den lön som exempelvis betalas ut omkring den 25 februari finns avvikelser från januari månad registrerade.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja period. Om du sätter 14 som dag i månaden kan du ta med avvikelser från och med exempelvis den 15 januari till och med den 14 februari på den lön som betalas ut omkring den 25 februari. Fältet T.o.m. dag i månaden blir inte aktivt förrän du väljer den avvikelseperioden. Den dag i månaden du väljer bör inte ligga efter utbetalningsdatum.
Eftersom avvikelseperioden alltid sammanfaller med löneperioden för anställda med timlön, både för fast anställd personal och extra personal, går det inte att göra några inställningar vid detta fält. De val som görs vid Löneperiod - Timlön gäller även för avvikelseperioden och det är de inställningarna som visas här. Läs mer under Löneperiod.
Företagets övriga regler
Avtalstiden är en genomsnittlig arbetstid per månad som bestäms av kollektivavtal och används för beräkning av timavdrag och timtillägg för anställda med fast månadslön. Under Personal - Anställda, fliken Lön visas den timlön som automatiskt beräknas genom att månadslönen delas med avtalstiden.
Avtalstiden i svenskt arbetsliv varierar mellan drygt 150 till 175 timmar. Avtalstiden är densamma varje månad hela året oberoende av hur många arbetstimmar det är i respektive månad. Om ditt företag inte har något avtal och inte heller tillämpar ett visst branschavtal rekommenderar vi att du väljer 175 timmar som avtalstid.
Om avtalstiden inte är densamma för alla anställda kan du skriva in en egen avtalstid på fliken Anställning under Personal - Anställda.
Ange regler för avrundning av nettobelopp på lönebesked, utbetalningslista med mera. I lönesammanhang avrundar man alltid uppåt till den anställdes fördel. Om ditt avtal inte anger något annat rekommenderar vi att du väljer Uppåt till hel krona.
Klicka på knappen Inställningar för att registrera de fackförbund som anställda på företaget är anslutna till. Du kan ange avdrag av fackavgiften med en procentsats och med ett belopp.
Läs mer i avsnittet Lägg till fackförbund för företaget.
Markeringen i rutan Löneväxling (t ex pension) ska påverka löne- och semesterberäkningar har betydelse för hur programmet beräknar lönetillägg, löneavdrag, semester m m för anställda som har ett bruttolöneavdrag på månadslönen. Ett vanligt bruttolöneavdrag är avdrag för pension. Avdraget görs på lön före skatt, alltså på bruttolönen.
En anställd har en månadslön på 25 150 kr och ett bruttolöneavdrag på 475 kr för pension. Alla beräkningar kommer att göras på beloppet som ligger i anställningsregistret fliken Lön i fältet Månadslön alltså 25 150 kr, lönen före bruttolöneavdraget.
En markering i rutan Löneväxling (t ex pension) ska påverka löne- och semesterberäkningar medför att det tillkommer ett nytt fält, Månadslön efter löneväxling, i anställningsregistret fliken Lön.
Månadslönen är 25 150 kr men alla beräkningar kommer att göras på 24 675 kr, månadslönen minskad med bruttolöneavdraget för pensionen.
Det nya beräkningsunderlaget används både för att beräkna lönetillägg, som till exempel utbetalning av övertidsersättning och för att beräkna löneavdrag som till exempel avdrag för tjänstledighet. Underlaget används också för semesterberäkning, vid semesterårsavslut och på semesterskuldlistan.
Markera Visa informationstexter om du vill se förklarande texter i gula rutor i anslutning till vissa inställningar.