Momsdeklarationer

Oavsett om momsen ska redovisas per år, per kvartal eller per månad ska du använda momsdeklarationen för din momsredovisning. Under Löpande rutiner - Moms visas momsdeklarationer för de båda inkomstår som programmet hanterar.

Momsredovisningen sker via Skatteverkets e-tjänst eller på pappersblanketter som du får från Skatteverket.

De belopp som ska lämnas i momsdeklarationen beräknas av programmet och kan skrivas ut när du gjort klart din bokföring för varje enskild momsperiod.

I översikten finns en rad för var och en av årets olika momsdeklarationer som du ska lämna. Har du valt kvartalsmoms visas fyra rader i översikten, vid månadsmoms visas tolv rader. Vid årsvis moms finns en enda rad.

Du kan löpande se vilka belopp som för respektive momsperiod finns registrerade som betalningar för utgående moms på försäljningar och för ingående avdragsgill moms på inköp. Du ser också om du för varje period kommer att få betala moms till staten eller om du har rätt att få moms återbetald.

Om du dubbelklickar på en momsrad i översikten visas respektive momsdeklaration.

Läs mer i avsnittet Översikt momsdeklarationer.

Momsbelopp beräknas löpande under året på registrerade betalningar

Du kan löpande se hur stort belopp som finns registrerat på respektive period som betalningar för utgående moms på försäljningar och för ingående avdragsgill moms på inköp. Du ser också för varje period om du ska betala moms till staten eller om du har rätt att få moms återbetald.

Moms på makulerade fakturor

Om du makulerar en faktura, som utfärdats året innan makuleringen sker så har den utgående momsen från den fakturan redan betalats till staten fast du aldrig fått betalt av kunden. Momsen på den makulerade fakturan liksom omsättningen kommer därför att bokföras omvänt i den momsperiod då makulering av fakturan sker. I undantagsfall kan detta innebära att du får ett negativt försäljningsbelopp och en negativ utgående moms en enstaka momsperiod. I så fall redovisas detta på momsdeklarationen med ett minustecken framför beloppen.       

Moms på obetalda fakturor tas med i årets sista momsredovisning

Momsbelopp från fakturor som du utfärdat under året men ännu inte fått betalt för måste enligt reglerna tas upp på årets allra sista momsdeklaration. Momsbeloppen från obetalda fakturor lägger därför programmet in automatiskt på den sista momsdeklarationen för året som visas i översikten. Även ev momsuppgifter som du lämnar i programmets Årsrutiner för t ex leverantörsskulder, tar programmet automatiskt med i den sista momsperioden för året.

Sista dag för momsdeklaration

När du har kvartalsmoms ska Skatteverket ha fått din momsredovisning och din momsbetalning för perioden januari-mars senast 12 maj, för april-juni senast 17 augusti och för juli-september senast 12 november. Sista dag för momsredovisning och betalning för perioden oktober-december är 12 februari följande år.

Om ordinarie datum för momsredovisning/betalning infaller på helger flyttas datumet till närmaste följande vardag.

Du som har årsvis moms och har haft EU-handel under räkenskapsåret måste redovisa momsen senast den 26 februari året efter räkenskapsåret, vilket också är sista dag för inbetalning av momsskuld för det gångna räkenskapsåret.

Har du inte haft EU-handel får du lämna momsdeklarationen vid samma tidpunkt som du ska lämna inkomstdeklarationen för räkenskapsåret, dvs normalt sett i början av maj året efter räkenskapsåret.

Lämna momsdeklaration i tid

Det är mycket viktigt att alltid lämna in momsdeklarationen för moms i tid. Om inte själva momsredovisningen kommer in i tid får du betala ett bötesbelopp. Redan första gången du är försenad en enda dag med en momsredovisning får du betala 500 kr och det gäller även om du inte har någon moms att betala utan ska få momspengar tillbaka. Och du får betala böterna med dina privata pengar, eftersom bötesbeloppet inte är avdragsgillt som kostnad i firman.

Läs mer på vismaspcs.se om hur du gör om du inte har skickat in momsdeklarationen i tid.

Momsdeklaration på papper

Skatteverket vägrar tyvärr att ta emot en momsdeklaration på en blankett som du skrivit ut från programmet. Du måste istället själv manuellt föra över aktuella belopp från programmets uträkningar till originalblanketten för momsdeklaration för moms som du fått från Skatteverket. Därefter kan du posta blanketten till Skatteverket.

De belopp som ska skrivas in på dessa momsdeklarationer hämtar du enkelt från programmet när du gjort klart din bokföring för varje enskilt kvartal. Du hittar momsdeklarationerna för respektive momsperiod i avsnittet för Moms bland programmets Löpande rutiner.

Lämna momsdeklaration via skatteverket.se ger fördelar

skatteverket.se har du möjlighet att lämna momsdeklarationen elektroniskt istället för via vanlig post. Det finns många fördelar med att lämna just deklarationen för moms via e-tjänsterna. Då behöver du aldrig vara orolig för brevet med momsdeklarationen inte kommer fram. Med inlämning via e-tjänsten kan du dessutom skriva ut en kvittens som bekräftar att momsdeklarationen tagits emot.

Dessutom kan du vara väldigt sent ute med din redovisning om du går vi e-tjänsten, men ändå lämna momsdeklarationen i tid. Även om du lämnar deklarationen kl 23.55 den 12:e är det inga problem (men inte att rekommendera att vara så sent ute).

Även om du i normala fall föredrar att lämna deklarationen på papper är det klokt att du skaffar dig möjligheten att också kunna lämna via internet, om du skulle vara sent ute någon gång. Det krävs att du har ett e-legitimation för att kunna lämna deklarationen via skatteverket.se.

Relaterade avsnitt

Översikt momsdeklarationer
Skatteverkets upplysningstext om momsdeklarationer