Visma Skatt & Bokslut Pro
Inställningar
Denna funktion är inte tillgänglig när du använder Visma Skatt & Bokslut Pro via Visma Advisor med företagsformen Privatperson.
Du kan välja varifrån din data ska hämtas på sidan Underhåll - Inställningar - Datakälla. Här kan du också se status för en pågående import. När en import är klar ser du det i kolumnen Status.
Läs mer om datakällor på sidan Ställ in datakälla.
Saldon från föregående år kommer automatiskt att inkluderas vid import.
Denna funktion är inte tillgänglig när du använder Visma Skatt & Bokslut Pro via Visma Advisor med företagsformen Privatperson.
SIE, en förkortning av "Standard Import och Export", är ett svenskt standardiserat filformat utformat för att underlätta överföring av finansiell information. Det kan användas för att utbyta data mellan olika program, exempelvis mellan ett ekonomiprogram och ett deklarationsprogram eller mellan program från olika leverantörer. Det utvecklas och underhålls av SIE-gruppen. SIE-formatets standard samordnas med BAS-kontoplanen och Skatteverkets sru-koder.
Det finns 4 typer av SIE-filer.
- Typ 1 (SIE1): Årssaldon. Filformatet innehåller årets ingående och utgående saldon för samtliga konton i kontoplanen. Detta SIE-format är avsett främst för överföring till skatteprogram.
- Typ 2 (SIE2): Periodsaldon, innehåller förutom samtliga basuppgifter från typ 1 även månadsvisa saldoförändringar för samtliga konton.
- Typ 3 (SIE3): Objektsaldon. Filformatet är identiskt med typ 2, men saldon finns dessutom på objektnivå, till exempel kostnadsställen och projekt.
- Typ 4 (SIE4): Transaktioner. Typ 4 är uppdelad i två undertyper. En för export av transaktioner från redovisningsprogram och en för import av transaktioner till redovisningsprogram.
I Visma Skatt & Bokslut Pro stöds import av
Du kan skapa en SIE-fil med räkenskapsdata från Visma Skatt & Bokslut Pro på sidan Underhåll - Inställningar - Exportera data. Det fungerar att exportera data i SIE-format även om företaget är i läsläge (Read-only).
Följ stegen nedan:
- Gå till Underhåll - Inställningar - Exportera data.
- Välj det räkenskapsår som du vill exportera.
- Välj Exportera SIE4-fil.
I Visma Ekonomiöversikt kan du importera SIE-filen och använda den för att presentera, visualisera och dela informationen. Där presenteras företagets status i form av enkla grafer på till exempel nettoomsättning per månad, kostnader per månad, kostnadsstruktur, obetalda leverantörsfakturor och kundfakturor samt kassa- och bankkonton. Läs mer om hur du kan använda Visma Ekonomiöversikt i avsnittet Använd Visma Ekonomiöversikt för att presentera information.
På sidan Underhåll - Inställningar - Räkenskapsår visas alla räkenskapsår som finns upplagda
För privatpersoner skapar du ett nytt år genom att välja Nytt räkenskapsår. För andra företagstyper skapas räkenskapsåret automatiskt när du importerar bokföringsdata.
Det går inte att ändra ett räkenskapsår som innehåller transaktioner. Det kan heller inte vara låst, pågående eller pausat.
Det finns ingen inbyggd funktion för att byta räkenskapsår i Visma Skatt & Bokslut Pro. Eftersom all bokföringsdata som används kommer från Visma eEkonomi, måste byte av räkenskapsår ske därifrån.
Läs mer i avsnittet Hur byter jag räkenskapsår i Visma Skatt & Bokslut Pro?
Vid andra ändringar i räkenskapsåret behöver du nollställa företaget och starta om. Se då till att det är rätt uppgifter i Visma eEkonomi eller i SIE-filen innan uppgifterna importeras.
Under Aktivitetslogg listas aktiviteter som har initierats av programmet. Exempel på sådana aktiviteter är:
-
Bearbetning av momsavstämning
-
Bearbetning av avstämning för arbetsgivaravgifter
-
Kopiering av bilagor från föregående period(er)
-
Bearbetning av bilagor
-
Ändring av start- eller slutdatum för räkenskapsår
Precis som Aktivitetsloggen loggar även Händelseloggen olika händelser. Skillnaden är att i Händelselogg, är händelserna initierade av användare i programmet. Läs mer i avsnittet Händelselogg.
För företag utan möjlighet att importera SIE-fil eller utan integration med Visma eEkonomi, finns det möjlighet att manuellt mata in de bokförda värdena för det aktuella året.
Du kan använda manuell inmatning för nya bolag (eller genom att återställa ett befintligt). Om du redan har en datakälla - Visma eEkonomi eller SIE-fil, kan du inte ändra datakälla till manuell inmatning.
-
Du skapar ett nytt räkenskapsår, tillsammans med ett föregående om det behövs. Exempelvis behöver du ett föregående år om du vill ha en ingående balans för det aktuella året.
-
När räkenskapsåret är skapat kan du manuellt mata in årets värden för alla konton.
-
För räkenskapsåret går det endast ändra i årsavslutsperioden.
För att mata in värden manuellt, gör såhär:
-
Skapa ett nytt företag (eller nollställ ett befintligt).
-
I startguiden, välj Manuell inmatning som datakälla.
-
Slutför startguiden. När startguiden är slutförd, visas startsidan.
-
Skapa räkenskapsåret genom att klicka på Skapa räkenskapsår.
-
Ange Startdatum och Slutdatum för det nya året, klicka sedan Spara.
Vid behov, till exempel om du vill ha en ingående balans för det aktuella året, kan du skapa föregående år genom att aktivera knappen Skapa föregående år.
-
Lägg till värden för respektive konto i fältet Belopp. Använd minustecken (-) för att ange negativa belopp (kredit).
-
Klicka på Spara.
Om du vill lägga till föregående års värden manuellt och importera innevarande års värden via en SIE-fil, skapa nuvarande och föregående år som ovan och lägg sedan till föregående års värden manuellt. När du är klar, växla till SIE-fil som datakälla och importera innevarande års värden.
Om du behöver nollställa uppgifterna kan du göra det här. Detta innebär att du kan experimentera och testa de olika funktionerna fritt och sen enkelt återställa företagets uppgifter till ursprungsvärden, utan att behöva lägga upp företaget igen. När du nollställer uppgifterna raderas alla bokföringsuppgifter och du behöver importera de ursprungliga uppgifterna igen, antingen från Visma eEkonomi eller från en SIE4-fil, för att kunna fortsätta arbeta. Data som lagts till manuellt, så som bokslutsverifikationer, kontroller eller bilagor, kommer att raderas permanent.
Du kan nollställa både räkenskapsår och perioder/kvartal så länge de inte är pausade.
-
Om perioden som du vill nollställa är pausad, lås först de föregående perioderna och försök igen.
-
Om du vill nollställa en period/kvartal, måste den senast startade perioden/kvartalet vara nollställd. Starta den senaste perioden/kvartalet via startsidan och nollställ den sedan. Därefter kan du nollställa en period/kvartal i taget.
För att nollställa uppgifterna, klicka på knappen Nollställ uppgifter. Statusen kan du se i rutan längre ner. När nollställningen är klar kan du importera de ursprungliga uppgifterna igen.
Från Underhåll - Inställningar - Kopiera årsavslutsuppgifter från föregående år kan du kopiera texter och värden från tidigare år till innevarande årsavslut.
Uppgifterna kopieras till Skatteberäkning, Deklarationsblanketter och . Det är främst utgående värden som behövs nästkommande år, samt texter i årsredovisning som återanvänds från år till år som kopieras. Normalt sker denna kopiering automatiskt när det nya räkenskapsåret skapas. Läs mer i avsnittet Överföring av information mellan perioder och år.