Visma Lön 300
Arbetsscheman, kortläge
Programdelen finns under Personal - Arbetsschema.
Om Visma Lön Anställd används ska alla justeringar rörande arbetsscheman göras i den tjänsten och inte i Visma Lön.
I kortläget kan du redigera arbetsschema så länge det inte används för någon anställd i en låst lönekörning. Arbetsscheman av typen Oregelbunden arbetstid som saknar värden är ett undantag. De kan ändras även om de används av någon anställd i en låst lönekörning.
I fältet Sök kan du söka efter ett arbetsschema. Du kan söka på arbetsschemats namn.
Ta bort markeringen i rutan Aktivt arbetsschema för de scheman som inte används av någon anställd. Listan blir då kortare och det blir inte heller så många scheman att välja på när du väljer arbetsschema på en anställd i anställningsregistret. Det går alltid att aktivera schemat igen genom att markera rutan.
I fältet Benämning skriver du in ett namn på schemat. Var så tydlig som möjligt så underlättar du ditt arbete. Eftersom ett arbetsschema kan användas till flera anställda så är det bra om arbetsschemats benämning är en beskrivning av dess upplägg, till exempel Heltid 40 timmar per vecka eller Deltid 75%.
Det finns två typer av arbetsschema, Schemalagd arbetstid och Oregelbunden arbetstid. Läs mer i avsnitten Arbetsschema med schemalagd arbetstid och Arbetsschema med oregelbunden arbetstid.
Markera denna ruta om arbetsschemat ska anpassas enligt de inställningar för helgdagar som gjorts i företagsinställningarna. Läs mer i avsnittet Helgdagar m m, företagsinställningar. Rutan ska inte vara markerad när du skapar scheman för personal som exempelvis arbetar skift, natt och helger. Detta fält visas endast om du har valt Schemalagd arbetstid under Typ av arbetsschema.
Ett arbetsschema kan löpa över en period av minst en vecka till maximalt tolv veckor. Under Arbetstid anger du sedan hur många arbetstimmar per dag som gäller för respektive vecka. Detta fält visas endast om du har valt Schemalagd arbetstid under Typ av arbetsschema.
När du har angett antal veckor i schemat beräknar programmet genomsnittlig veckoarbetstid i dagar och timmar. När du skriver in hur många timmar en heltidsanställd arbetar beräknar programmet även aktuell sysselsättningsgrad.
För arbetsscheman som består av en vecka anger du i fältet Gäller fr o m när arbetsschemat ska börja gälla. Om arbetsschemat består av fler än en vecka anger du istället vilken vecka som arbetsschemat ska börja gälla i kolumnen Startvecka. Läs mer i avsnittet Välj arbetsschema för anställd.
Skriv in hur många arbetstimmar per dag som gäller för det aktuella schemat. Detta fält visas endast om du har valt Schemalagd arbetstid under Typ av arbetsschema.
Observera att du inte ska ange arbetstiden i halva minuter. Arbetstiden ska anges i hela timmar och i hela hundradels minuter, exempelvis 7,72 som motsvarar 7 timmar och 43 minuter. Du ska exempelvis inte ange 7,71 som motsvarar 7 timmar och 42,5 minuter. På vismaspcs.se finns en lönesnurra där du kan se hur du omvandlar minuter till hundradelar.
För att karensavdrag ska beräknas korrekt krävs det att arbetsschemat har inställningar för Genomsnittlig veckoarbetstid, timmar och Genomsnittlig veckoarbetstid, dagar.
Om arbetsschema med schemalagd arbetstid används så beräknas den genomsnittliga veckoarbetstiden i timmar per automatik genom att det totala antalet arbetstimmar för schemat divideras med antal veckor som schemat löper över.
För arbetsscheman med oregelbunden arbetstid anges i fältet hur mycket en heltidsanställd arbetar i genomsnitt varje vecka. Värdet anges i hela timmar och minuter i hundradelar.
Exempel:
- 30 timmar och 25 minuter skrivs 30,4
- 30 timmar och 30 minuter skrivs 30,5
För denna typen av arbetsschema registrerar du ingen exakt arbetstid per dag, utan ett genomsnitt per vecka. Utifrån de uppgifter som anges i fälten Genomsnittlig veckoarbetstid, timmar och Genomsnittlig veckoarbetstid, dagar beräknas genomsnittlig sysselsättningsgrad, som i sin tur används för beräkning av vissa lönearter.
För att karensavdrag ska beräknas korrekt krävs det att arbetsschemat har inställningar för Genomsnittlig veckoarbetstid, timmar och Genomsnittlig veckoarbetstid, dagar.
Här visas den genomsnittliga veckoarbetstiden i dagar och den beräknas automatiskt utifrån att totalt antal arbetsdagar för schemat divideras med antal veckor som schemat löper över.
Ange hur många dagar den anställde i genomsnitt arbetar per vecka.
För denna typen av arbetsschema registrerar du ingen exakt arbetstid per dag, utan ett genomsnitt per vecka. Utifrån de uppgifter som anges i fälten Genomsnittlig veckoarbetstid, timmar och Genomsnittlig veckoarbetstid, dagar beräknas genomsnittlig sysselsättningsgrad, som i sin tur används för beräkning av vissa lönearter.
Skriv in hur många timmar en heltidsanställd på företaget arbetar per vecka i fältet Veckoarbetstid vid heltid. Veckoarbetstiden enligt arbetstidslagen är 40 timmar per vecka för en heltidsanställd. Avtalstiden kan variera beroende på vilket kollektivavtal företaget tillämpar. Med hjälp av detta värdet beräknas procentsatsen för sysselsättningsgraden för deltidsanställd personal.
Aktuell sysselsättningsgrad används i beräkningsformeln på vissa lönearter för beräkning av semester och beräknas utifrån värden i fälten Genomsnittlig veckoarbetstid, timmar, Genomsnittlig veckoarbetstid, dagar och Veckoarbetstid vid heltid, timmar.
Om arbetsschema med schemalagd arbetstid används så beräknas genomsnittlig sysselsättningsgrad automatiskt. Om arbetsschema med oregelbunden arbetstid används så ska genomsnittlig sysselsättningsgrad anges innan aktuell sysselsättningsgrad kan beräknas.
För båda typerna av arbetsschema måste man ange hur många timmar en heltidsanställd arbetar i fältet Veckoarbetstid vid heltid, timmar för att aktuell sysselsättningsgrad ska kunna beräknas.
I kolumnen Anteckningar kan du göra anteckningar om arbetsschemat. Anteckningarna visas när du väljer arbetsschema för de anställda på fliken Lön under Personal - Anställda.