Omvänd skattskyldighet

Vanligtvis är det säljaren av tjänster eller varor som ska ta ut moms och betala in den till staten. Vid omvänd skattskyldighet är det i stället köparen som ska redovisa och betala in momsen till staten. Skatteverket har skapat ett regelverk för omvänd skattskyldighet, där syftet är att motverka skattefusk.

Du ska tillämpa omvänd skattskyldighet när du säljer varor och tjänster som omfattas av reglerna. Exempel på varor som omfattas av reglerna är avfall och skrot av vissa metaller, men även mobiltelefoner, integrerade kretsanordningar, spelkonsoler, pekdatorer och bärbara datorer där det totala beskattningsunderlaget överstiger 100 000 kr. Byggtjänster är exempel på tjänster som omfattas av reglerna.

Läs om vilka inställningar du behöver göra i programmet för att fakturera med omvänd skattskyldighet eller hur du gör för att registrera en leverantörsfaktura med omvänd skattskyldighet.

Vad gäller?

Här beskrivs kortfattat vad som gäller för omvänd skattskyldighet. För den senaste informationen kring omvänd skattskyldighet, se skatteverket.se.

Inom Sverige

Omvänd skattskyldighet inom Sverige används framförallt inom byggsektorn, när både säljare och köpare är momsregistrerade.

Reglerna gäller även för företag som vanligtvis inte hör till byggsektorn, men utför tjänster på uppdrag av annat företag som faller under reglerna för omvänd skattskyldighet. Regler för omvänd skattskyldighet gäller också för försäljning av avfall och skrot av vissa metaller.

Köparens organisationsnummer och texten "Omvänd betalningsskyldighet" måste anges på fakturan.

Inom EU

Omvänd skattskyldighet inom EU gäller vid transport av varor mellan två länder, förutsatt att köparen har ett momsregistreringsnummer i sitt eget land. Dessutom gäller det vid försäljning av en tjänst till en näringsidkare i ett annat land, eftersom tjänsten då anses vara omsatt och då ska beskattas i det land där köparen är bosatt eller etablerad.

Köparens momsregistreringsnummer och texten "Omvänd betalningsskyldighet" måste anges på fakturan.

Utanför EU

Om en person som är svensk har köpt varor eller tjänster ska dessa deklareras och betalas moms på som vanligt.

Vad du som köpare ska tänka på

  • Som köpare eller mottagare av fakturan är du ansvarig för att se till att fakturan stämmer och innehåller nödvändig information. Fakturan ska innehålla både ditt momsregistreringsnummer och information om att omvänd skattskyldighet gäller. Om den här informationen saknas, och fakturan är utan moms, behöver du ta kontakt med din leverantör och be om en ny faktura.
  • Eftersom du blir fakturerad utan moms ska du själv redovisa både utgående och ingående moms. För att redovisningen ska bli rätt måste du därför lägga till moms på egna rader när du registrerar fakturan i Visma eEkonomi Bokföring. Momsen ska läggas till enligt svenska momssatser.

Läs mer i avsnittet Registrera leverantörsfaktura med omvänd skattskyldighet.

Relaterade avsnitt

Registrera leverantörsfaktura med omvänd skattskyldighet
Företagsinställningar

Sökord: omvänd moms, omvänd betalningsskyldighet