Visma Bokslut
Programinställningar
Under Arkiv - Programinställningar gör du generella inställningar i programmet som gäller oavsett vilket företag eller bokslut du arbetar med.
Här väljer du om du vill att bokslutskontrollen ska ske automatiskt när du väljer utskrift/förhandsgranska och/eller före låsning/export.
Här kan du välja om du vill att navigeringsfönstret ska döljas automatiskt när årsredovisningen visas.
Här väljer du om programmet ska ställa en fråga innan redigering av en bokslutstransaktion påbörjas. Vill du kunna redigera direkt i en bokslutstransaktion tar du bort markeringen för detta val.
För att bland annat kunna lämna in din årsredovisning digitalt måste du ha en inloggning sparad i programmet. Om du inte har en inloggning klickar du på Registrera dig som användare för att för att skapa en.
Du har möjlighet att styra marginalerna för utskriften, d v s att du kan korrigera hur du vill placera texten på utskriften utifrån programmets standardinställningar. Om du får problem med att din skrivare konsekvent kapar utskrifter i en kant kan du prova att ändra mariginalinställningen så att utskriften inte går så långt ut på pappret. Du kan använda både positiva och negativa värden.
Under knappen Procentsatser har du möjlighet att antingen manuellt ändra de procentsatser som används på diverse bilagor i programmet eller hämta ner korrekta procentsatser direkt från vår hemsida på internet. De bilagor som berörs av detta är Avstämning arbetsgivaravgifter, Upplupna sociala avgifter (Fora) kalender (124) och Bilageförteckning.
Läs mer i avsnittet Uppdatera procentsatser.
Här kan du välja om statusraden längst ner i programfönstret ska visas eller inte.
Om du har en låg bildskärmsupplösning kan du få problem med att inte hela bilden är synlig på skärmen. Istället för att byta bildskärmsupplösning kan du då prova att ta bort markeringen för Visa statusrad. Då får du nämligen ytterligare plats på skärmen. Statusraden innehåller information om ditt kundnummer, vilken version du kör av programmet och företagets namn.
För att göra ytterligare generella inställningar för programmets rapporter klickar du på knappen Rapportinställningar.
Här har du möjlighet att välja teckensnitt och teckenstorlek för huvudbilagor, rapporter och utskrifter. Observera att inställning av balans- och resultaträkningens/rapportens utseende görs under Generella inställningar årsredovisning.
Du kan ställa in hur ofta programmet ska spara uppgifterna i ditt bokslut till datafilerna. Det är först när du avslutar programmet eller då funktionen Spara automatiskt aktiveras som all data sparas i datafilerna. Vi rekommenderar att alltid ha Spara automatiskt aktiverad, exempelvis var 5:e minut.
Om saldot på en rad i årsredovisningen är noll kan du välja om du vill att en nolla (0) eller ett streck (-) ska skrivas ut. Detta slår igenom även i balans- och resultaträkningen.
På noter och dokument i årsredovisningen skrivs inte noll (0) eller streck (-) ut om saldo saknas eller det är noll i en av kolumnerna när du använder formler.
Lägg till +0 i slutet på formeln som finns i kolumnen, då skrivs det val ut som är gjort under programinställningar.
Exempel på formel: #BF1470#+0
För att göra ytterligare generella inställningar i årsredovisningen klickar du på knappen Årsredovisning.
Här har du möjlighet att ändra typsnitt, storlek och format för att få önskat utseende på din årsredovisning, inklusive balans- och resultaträkningen/rapporten. De inställningar du gör är generella för alla årsredovisningar du skapar i programmet. Vill du göra undantag från de generella inställningarna har du möjlighet att gå in på enstaka dokument i årsredovisningen och ändra egenskaper för rubrik, rad, text eller cell.
Rubrik 1, 2 och 3 motsvarar de rubriknivåer som finns i ditt dokumentträd i årsredovisningen.
Påverkar allt det som i årsredovisningen är definierat som text före eller efter tabell. Du kan ändra teckensnitt, storlek och format på brödtexten.
Här kan du öka eller minska radavståndet i tabeller. Du kan antingen välja från listan eller skriva in det radavstånd du önskar.
Exempel på dokument som ligger på rubriknivå 1är Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer, Resultaträkning och Balansräkning. Inställningen du gör här avseende teckensnitt gäller även för rubrik 2 och 3. Inställningen påverkar även teckensnittet i sidhuvudet bestående av företagsnamn och organisationsnummer. Valet av storlek påverkar endast rubrik 1.
Exempel på dokument på denna nivå är Värderingsprinciper. Du kan ändra storlek och format på rubrik 2. Denna inställning påverkar inte balans- och resultaträkningens utseende.
Exempel på dokument på denna nivå är Varulager. Du kan ändra storlek och format på rubrik 3. Denna inställning påverkar inte balans- och resultaträkningens utseende.
Påverkar utseendet i alla tabeller i årsredovisningen och utseendet i balans- och resultaträkningen/rapporten. Du kan ändra teckensnitt, storlek och format på tabellen.
För rubrik, delsumma- och summarader i en tabell kan du definiera formatet, d v s normal, fet eller kursiv stiltyp. Rubrik i tabell är den rad i tabellen där exempelvis periodens omfattning står. Delsumma- och Summarader är de rader i en tabell som har fältreferensen #DELSUM# respektive #SUM#.