Visma Administration 200
Kontoplan, fliken Kontoplan
Programdelen finns under Bokföring - Kontoplan, fliken Kontoplan.
När du i fönstret för kontoplanen väljer knappen Ändra eller Ny visas kortläget för kontot. Om du väljer knappen Ändra visas det konto som är markerat i listläget. Om du väljer Ny är bilden tom. Du kan också komma till kortläget genom att markera ett konto i listan och därefter välja knappen Kort eller dubbelklicka med musen på det markerade kontot.
Om du lägger upp egna konton måste du kontrollera att alla konton som berör momsrapporten har momsrapportkod. I de kontoplaner som finns i programmet vid leverans är korrekta momsrapportkoder registrerade.
SRU-koden används för att räkenskapsschemat ska bli rätt. I de kontoplaner som medföljer programmet finns SRU-koder angivna för kontona.
Markeringsrutan Aktivt använder du för att ange om konton ska kunna användas för kontering. För de konton du inte använder är det bra att ta bort markeringen i kolumnen Aktivt. Du kan använda kommandot Massuppdatera för detta.
Läs om hur du lägger upp nya konton i avsnittet Lägg till nytt konto. Vill du göra ändringar på flera konton samtidigt kan du använda dig av kommandot Massuppdatera.
Alltid |
Måste alltid registreras på kontot. |
Ofta |
Insättningspunkten stannar i fältet, men det går att hoppa över. |
Ej tillåtet |
Det går inte att registrera detta på kontot. |
Sällan |
Insättningspunkten stannar inte i fältet, men det går att gå tillbaka dit. |
Har du en markering här är kontot aktivt och kan användas för kontering.
Till en del transaktioner finns alltid vissa fasta kopplingar. En försäljning av en momspliktig vara följs t ex alltid av en momstransaktion. Med en lönetransaktion följer en rad andra transaktioner som avser sociala avgifter, semesterersättning etc.
I det här fältet kan du skriva in löpnumret för en automatfördelning du har lagt upp, eller leta upp den med hjälp av listknappen. När du registrerar en transaktion på kontot och du har konterat beloppet, visas en fråga om automatfördelningen ska genomföras.
Här skriver du in kontots benämning. Benämningen visas automatiskt när du sedan skriver in kontonumret vid t ex registrering av verifikationer. Du kan använda upp till 59 tecken.
Här visas den beskrivning som BAS har för det aktuella kontot.
Om BAS benämning är så lång att hela texten inte syns, kan du använda muspekaren och dra till vänster respektive höger för att se hela texten. Du kan också högerklicka i fältet, markera allt och sedan klistra in texten i till exempel Anteckningar.
Här visas en lite längre beskrivning av kontot och vad det kan användas till. Om du kopierar ett konto kommer texten under Beskrivning inte att följa med, utan du får skriva in en ny beskrivningstext för det nya kontot.
Här kan du ange om kontot i första hand är ett debetkonto eller ett kreditkonto. Du väljer ett D för debet och ett K för kredit. Fältet kan också innehålla en asterisk (*). Asterisken innebär att du kan kontera på debet och kredit. Insättningspunkten placeras först i debetkolumnen och sedan i kreditkolumnen. Om du anger något här kommer insättningspunkten att automatiskt hoppa till den kolumnen (debet eller kredit) i verifikationsregistreringen, när det är dags att registrera ett belopp. Du kan ändra detta direkt på verifikationen om du ska bokföra kontot på motsatt sätt.
Ange om du vill att programmet ska föreslå att du ska periodisera kostnaden när du konterar på detta konto. Du får då upp en periodiseringsdialog när du använder kontot på en leverantörsfaktura. Läs mer i Periodisering.
Vid Ing balans visas vad som är registrerat som ingående balans för kontot. Detta är enbart information. Du anger de ingående balanserna med hjälp av funktionen Bokföring - Ingående balans.
Dessa fyra fält är informationsfält. När du har påbörjat din bokföring och tittar på en sådan här kontobild kommer de aktuella värdena att visas.
Här kan du skriva in en kommentar som rör kontot. Du kan avända upp till 120 tecken
Om du inte ser hela kommentaren kan du med hjälp av piltangenterna förflytta dig i texten.
Här skriver du in kontonumret. Fyrsiffriga kontonummer ska användas för att följa baskontoplanen.
Här kan du ange vilken typ av konto det är. Klicka på listknappen för att välja mellan tillgångskonto, kostnadskonto, intäktskonto och skuldkonto. Programmet känner av vilken grupp kontot tillhör och kan begränsa valen för dig med hänsyn till det.
Här visas den kontoplan du har valt.
I programmet kan du registrera kvantitet på konton. Om du vill att en viss kvantitet alltid ska föreslås då du använder kontot lägger du in kvantiteten vid Föreslå. Du kan även ange enhet (t ex st eller tim), i rutan Enhet.
Du kan bara ha en enhet för kvantitet per konto. Du måste t ex lägga upp minst ett konto för varje enhet du vill redovisa. I verifikationslistan och huvudboken redovisas kvantitet per transaktion. De skrivs även ut i kvantitetssaldolistan.
Här anger du vilken momsrapportkod kontot ska ha. Det är bara de konton som berör momsrapporten som ska ha momsrapportkod. Läs mer i avsnittet Momsrapport, utskrift. För alla andra konton lämnas rutan tom. I de kontoplaner som finns i programmet vid leverans är korrekta momsrapportkoder registrerade.
För att inte behöva ange konto varje gång du ska lägga upp en ny periodisering kan du ange det vanligaste kontot här. Kontot föreslås då när du skapar periodiseringen men går att ändra.
Här visas det kontonr som kontot är kopplat till i kontoplanen för föregående bokföringsår. Det här fältet visas endast när det finns ett tidigare bokföringsår än det som kontoplanen gäller för.
Om kontont är kopplat till mer än ett konto i föregående år, står det Flera i detta fältet. Under kommandot Koppla konton kan du se vilka konton det är.
Här visas det kontonr som kontot är kopplat till i nästkommande bokföringsår. Denna uppgift visas endast om du har lagt upp ett senare bokföringsår än det du befinner dig i nu.
Här anger du om du vill använda resultatenheter på kontot. Om du vill att en viss resultatenhet ska föreslås lägger du in den vid Föreslå. Resultatenheten måste vara upplagd. Det gör du via Arkiv - Inställningar - . - Bokföring - Resultatenheter
Resultatenheten som du har angett vid Föreslå kommer att föreslås när du väljer kontot vid verifikationsregistrering. Detsamma gäller när du registrerar en leverantörsfaktura, om det är så att du inte har angett resultatenhet på leverantören.
Här anger du den SRU-kod som gäller för kontot. SRU-koden används för att räkenskapsschemat ska bli rätt. Mer information om räkenskapsschema och SRU-koder kan du få från Skatteverket.
I de kontoplaner som medföljer programmet finns SRU-koder angivna för kontona.
Om du har funktionen Ange transaktionsinfo
aktiv visas ytterligare en kolumn i arbetsbilden för verifikationsregistrering.
Du aktiverar transaktionsinfo, för hela
Om du markerar denna ruta kommer kontot aldrig att visas detaljerat, d v s uppdelat på flera poster när du skriver ut en journal även om du väljer att journalen ska vara detaljerad.