Skatteuträkning i detalj, deklaration

Nedan ges en detaljerad beskrivning av beräkningen av de olika posterna på sidan Skatteuträkning i programdelen Deklaration. Många detaljer i skattereglerna beskrivs även i programmets Informationsbank och i andra hjälptexter.

Inkomst av tjänst

Summan av koderna 1.1 t o m 1.7 på huvudblanketten minskade med summan av koderna 2.2 + 2.3 + (2.1 minus ett grundbelopp) + (2.4 minus ett grundbelopp).

Inkomst av aktiv näringsverksamhet

Kod 10.1 på huvudblanketten.

Inkomst av passiv näringsverksamhet

Kod 10.3 på huvudblanketten.

Allmänna avdrag

Kod 3.1 + 14.1 på huvudblanketten

Fastställd förvärvsinkomst

Summan av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet minskad med allmänna avdrag. Fastställd förvärvsinkomst ligger till grund för beräkning av grundavdrag.

Avdrag allmän pensionsavgift

Allmän pensionsavgift betalas med 7,0 % på underlag för allmän pensionsavgift (se nedan).

Grundavdrag

Grundavdrag dras av från den fastställda förvärvsinkomsten. Tabell för grundavdrag i olika inkomstskikt finns i avsnittet Grundavdrag.

Du får göra ett reducerat grundavdrag om du bott i Sverige eller vistats här stadigvarande endast en del av året. Du får göra grundavdrag för varje hel månad eller del av månad som du bott eller vistats i Sverige.

Har du bott i Sverige hela året ska du markera Hela året. Du ska inte ange 12 månader.

Sjöinkomstavdrag

Ett särskilt avdrag mot taxerad förvärvsinkomst lämnas till den som haft sjöinkomster. Underlag för sjöinkomstavdrag anges på sidan Skatteinställningar.

Beskattningsbar förvärvsinkomst

Taxerad förvärvsinkomst minskad med avdrag för grundavdrag och sjöinkomstavdrag. På beskattningsbar inkomst beräknas kommunal och statlig inkomstskatt.

Underlag allmän pensionsavgift

Summan av inkomster som ger pensionsrätt, d.v.s. i regel summan av inkomst av tjänst och aktiv näringsverksamhet, dock inte pensionsinkomster. Maximerat till 8,07 inkomstbasbelopp.

Underlag för egenavgifter

Summan av inkomster på vilka egenavgifter ska betalas, d.v.s. i regel summan av inkomst av näringsverksamhet och inkomst av hobbyverksamhet etc.

Inkomstränta, utdelning m.m.

Kod 7.2 + 7.3

Avdrag för utgiftsränta m.m.

Kod 8.1

Kapitalvinst/Kapitalförlust

Årets kapitalvinst framgår av underdialogen Kapitalvinst/förlust där programmet visar hur olika vinster och förluster kvittas och kvoteras. Beräkningen omfattar koderna 7.4, 7.5, 7.6 och 7.7 samt 8.3, 8.4, 8.5 och 8.6.

Inkomst av kapital

Total summa skattepliktig inkomst av kapital på vilken 30-procentig kapitalskatt ska betalas.

Underskott av kapital

Total summa underskott av kapital. På belopp upp till 100 000 kr som anges här beräknar programmet en skattereduktion med 30 procent av beloppet. På den del av underskott som överstiger 100 000 kr blir skattereduktionen 21 procent (70 % av 30 %).

Kommunalskattesats

Här visas den kommunalskattesats som används vid beräkning av kommunalskatten. Ändring av kommunalskattesatsen sker under menyn Arbeta med - Grunduppgifter.

Kommunal inkomstskatt

Kommunalskattesats x beskattningsbar inkomst.

Statlig inkomstskatt på förvärvsinkomster

Skatten är 20 % av inkomsten som överstiger den lägre skiktgränsen och ytterligare 5 % av inkomsten som överstiger den högre skiktgränsen, vilken dock avskaffas från år 2020. Uppgift om skiktgränser för olika inkomstår finns i programmets Informationsbank.

Se även nedan om särskild skatteberäkning för vissa personer med inkomst av näringsverksamhet.

Statlig inkomstskatt på kapitalinkomster

30 procent skatt på belopp från raden Inkomst av kapital eller skattereduktion för belopp från raden Underskott av kapital (se ovan).

Expansionsfondsskatt

Skatt betalas med 22 procent på ökning av expansionsfond. På årets återföring av expansionsfond tillgodoförs 22 procent.

Fastighetsavgift/fastighetsskatt

Fastighetsavgift/fastighetsskatt beräknas på grundval av inmatningar på sidan Fastigheter. Mer information finns i programmets Informationsbank.

Avkastningsskatt

(27 procent x kod 9.1) + (15 procent x kod 9.2).

Allmän pensionsavgift

7,0 procent x underlag för allmän pensionsavgift.

Egenavgifter och allmän löneavgift

(Belopp vid kod 10.1, minskat med inkomst av sjukpenning samt justerat för belopp vid kod 10.5) multipliceras med årets gällande avgiftssats justerad  för nedsättningar, ev. längre karens i sjukförsäkring etc (se Infobanken).

Särskild löneskatt

Belopp vid kod 10.3 multipliceras med årets gällande avgiftssats för löneskatt (se Infobanken).

Särskild löneskatt på pensionskostnader

Belopp vid kod 10.6 multipliceras med årets gällande avgiftssats för löneskatt (se Infobanken).

Kyrkoavgift/avgift till trossamfund

Avgiftsprocent x beskattningsbar inkomst. Kyrkoavgift betalas av medlem i Svenska kyrkan och dess storlek varierar beroende på bostadsort. Avgift till trossamfund utgår med gällande medlemsavgift för respektive trossamfund. Ändring av uppgifter sker via menyvalet  Arbeta med - Grunduppgifter, där även uppgift om avgiftsprocent finns.

Begravningsavgift

Avgiftsprocent x beskattningsbar inkomst. Begravningsavgiften betalas av alla och varierar beroende på bostadsort. Ändring av uppgifter sker via menyvalet Arbeta med - Grunduppgifter där även uppgift om avgiftsprocent finns.

Skattereduktion för fastighetsavgift för pensionärer

Underlag för denna skattereduktion visas på sidan Fastigheter.

Skattereduktion för sjöinkomst

Underlag för denna skattereduktion skrivs in i ett utfällbart avsnitt på sidan Skatteinställningar.

Skattereduktion för allmän pensionsavgift

Ges med 100 procent av debiterad allmän pensionsavgift.

Skattereduktion för arbetsinkomster (jobbskatteavdrag)

Storleken på skattereduktionen beror på hur stora dina arbetsinkomster är, din kommunalskattesats och din ålder. Läs mer i avsnittet Jobbskatteavdrag.

Skattereduktion för sjuk- aktivitetsersättning

Du som har sjukersättning eller aktivitetsersättning kan få skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning.

Skattereduktion för förvärvsinkomst

Från och med inkomstår 2021 kan du som har en beskattningsbar förvärvsinkomst med mer än 40 000 kr få skattereduktion med upp till 1 500 kronor. Skattereduktionen gäller för alla dina inkomster, även inkomster som pension, föräldrapenning och inkomst av näringsverksamhet men däremot inte på inkomst av kapital

För att få skattereduktion med 1 500 kronor så måste din beskattningsbara förvärvsinkomst vara mer än 240 000 kronor under året. Vid inkomst mellan 40 000 och 240 000 kronor är reduktionen 0,75 procent av skillnaden mellan din beskattningsbara förvärvsinkomst och 40 000 kronor.

Från år 2022 finns nya förslag på belopp och underlag.

Skattereduktion för boende i vissa områden

Från och med 2020 har du som bor i vissa kommuner rätt till en skattereduktion med upp till 1 675 kronor per år.

Detta är förutsättningarna för att kunna få regional skattereduktion:

  • Folkbokförd den 1 november året före beskattningsåret i en kommun som berörs av regional skattereduktion. Gäller även de som inte är folkbokförda i Sverige den 1 november året innan beskattningsåret men har hemortskommun i någon av berörda kommuner.
  • Betalar kommunal inkomstskatt i någon av berörda kommuner

Skattereduktion för underskott av kapital

30 procent av underskott av kapital upp till 100 000 kr samt 21 procent av belopp överstigande 100 000 kr.

Skattereduktion för rut/rot-arbete

Skattereduktion för rut/rot-arbete kan högst uppgå till 50 000 kr per person, men kan ibland vara lägre. Skattereduktion för rut-arbete kan bara ges till delägare av småhus/bostadsrätt.

Skattereduktion för grön teknik

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021 och syns inte på deklarationen förrän 2022. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare).

Skattereduktion för gåvor

Från och med den 1 juli 2019 kan du få skattereduktion för gåvor om vissa förutsättningar är uppfyllda. Du kan få upp till 1 500 kronor i skattereduktion per år för gåvor som du har gett till gåvomottagare som Skatteverket har godkänt.

Skattereduktion förnybar el

Skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme, men max 18 000 kronor.

Skattereduktion avgift till arbetslöshetskassa (förslag 2022)

Förslaget innebär att 25 procent av den avgift som en medlem under året har betalat till en svensk arbetslöshetskassa ger rätt till en avräkning mot den beräknade skatten. I underlaget för skattereduktion ska efter begäran även avgift till en utländsk arbetslöshetskassa medräknas. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och tillämpas på avgifter som betalas efter den 30 juni 2022.

Tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster

Skattereduktionen ges till fysiska personer med arbetsinkomster överstigande 60 000 kronor och understigande 500 000 kronor om året.

Skattereduktionen görs som huvudregel med 2 250 kronor per år. För arbetsinkomster mellan 60 000 kronor och 240 000 kronor per år uppgår skattereduktionen i stället till 1,25 procent av skillnaden mellan arbetsinkomsten och 60 000 kronor. För arbetsinkomster mellan 300 000 kronor och 500 000 kronor per år uppgår skattereduktionen till 2 250 kronor minskat med 1,125 procent av den del av arbetsinkomsten som överstiger 300 000 kronor.

Skattereduktion för investeringar i näringsverksamhet

En ny skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffas under kalenderåret 2021 införs från 2022. Rätt till skattereduktionen har fysiska och juridiska personer med inkomst av näringsverksamhet, om de innehar eller har innehaft inventarier som ingår i ett underlag för skattereduktion. Skattereduktionen ska uppgå till 3,9 procent av underlaget, som utgörs av anskaffningsvärdet för inventarier som anskaffas under 2021.

Slutlig skatt

Summan av alla belopp i avsnittet Skatteuträkning.