Visma Skatt & Bokslut Pro
Övriga skattemässiga justeringar
Under Årsavslut - Skatteberäkning - - Övriga skattemässiga justeringar hanterar du justeringar av resultatet som inte hör till någon av de tidigare punkterna. Dessa justeringar summeras i fältet Övriga skattemässiga justeringar.
Klarmarkera genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn Beräkningar. De ifyllda värdena förs över till INK2S.
Övrigt
Avdragsgilla kostnader som inte tagits upp i resultaträkningen. Till exempel utgifter i samband med emission eller övriga avdrag som ska dras av men som inte bokförts.
Den schablonintäkt av företagets fondandelar som ska tas upp som inkomst. Schablonintäkten beräknas genom att multiplicera fondandelarnas värde vid kalenderårets början med 0,4 procent.
När en återföring sker av en periodiseringsfond som sattes av då bolagsskatten var högre än idag måste en uppräkning av beloppet som återförs göras. Återföringen ska alltså göras med olika procentsatser beroende på när avsättningen gjordes. Programmet gör denna beräkning automatiskt och fyller i fältet 4.6 d på INK2S.
Avsättning har gjorts för ett beskattningsår som börjat | Återföring ska göras med |
---|---|
Före 1 januari 2019 | 106 procent |
Efter 31 december 2018, men före 1 januari 2021 | 104 procent |
Efter 31 december 2020 | 100 procent |
Om företaget bytt redovisningsprincip och bytet t ex genomförts med en korrigeringspost i ingående eget kapital, bokförs justeringen här. Kan också inträffa om Skatteverket tagit ett beslut om ändring av tidigare års taxering, men korrigering av bokslutet inte skett.
Har du intäkt av negativ justerad anskaffningsutgift (JAU) anges i fält 4.6e om beskattningsåret tillhör 2019-P4. Annars anges det i fält 4.6 d.
Värdeminskningsavdrag ska följa en viss avskrivningsplan baserad på byggnadens ekonomiska livslängd. Avskrivningen sker med en viss procentsats varje år.
Om bokförda avskrivningar för byggnader och markanläggningar inte stämmer med skattemässiga avskrivningar, ska du göra justeringen här. Det gäller också för restvärdesavskrivning på maskiner och inventarier. Du fyller i om du behöver justera upp resultatet här.
Här anger du skillnaden mellan det bokförda och det skattemässiga resultatet av försäljningen av en näringsfastighet.
Läs mer i Skatteverkets broschyr SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag om vilka regler som gäller.
Om skogs- eller substansminskningsavdrag begärts, redovisas det här. Detta avdrag ska dessutom anges i blankett N8.
Avdrag i samband med försäljning av en näringsfastighet ska anges som en intäkt här.
Det belopp som ska återföras tas upp här. Om företaget sålt en näringsfastighet, så ska medgivna avdrag för värdeminskning av byggnad och markanläggning, skogsavdrag, substansminskningsavdrag och avdrag för värdehöjande reparationer företaget fått under den tid företaget ägt fastigheten räknas med i totalbeloppet.
Korrigering av andra poster som ska läggas till det bokförda resultatet och som inte kan göras under någon annan punkt för att uppnå ett skattemässigt korrekt resultat anges här.
Underskott
Här anges hela det underskott som inte kunde utnyttjas föregående år. Uppgift finns på föregående års INK2-blankett vid punkt 1.2.
Om det outnyttjade underskottet från föregående år begränsas på grund av omständigheter som ägarförändringar eller ackord korrigeras detta här.
Om det vid prövningen av om underskottet som rullats in i 4.14 a kan utnyttjas framkommer att det inte kan det p g a en koncernbidragsspärr ska den del som inte kan utnyttjas i år tas upp vid punkt 4.14 c. Beloppet man fyller i vid 4.14 c ska dessutom tas upp vid punkt 1.2 (underskott) på deklarationens första sida. Där kan det beloppet dessutom behöva slås ihop med övrigt underskott i företaget som kommer fram vid punkt 4.16. Vid punkt 1.2 i Inkomstdeklaration 2 kommer alltså hela det fastställda underskottet att redovisas.
Avyttring av delägarrätter
Om delägarrätter har sålts under året med en bokförd vinst ska denna anges i fältet Bokförd vinst (4.7 a). Om försäljningen däremot resulterade i en förlust ska denna anges i fältet Bokförd förlust (4.7 b).
Om delägarrätter har sålts under året med en bokförd vinst ska denna anges i fältet Bokförd vinst (4.7 a). Om försäljningen däremot resulterade i en förlust ska denna anges i fältet Bokförd förlust (4.7 b).
Om företaget gjort förluster på försäljning av värdepapper under tidigare år, kan de användas som avdrag mot årets vinster på värdepapper i årets deklaration. Avdrag får normalt inte göras med större förlustbelopp än vad som motsvaras av årets nettovinst. Återstående del av gamla förluster får sparas till kommande år.
Om årets affärer med värdepapper istället gett en nettoförlust för företaget, kan den förlusten sparas till senare år. Den kan då utnyttjas som avdrag mot vinster på försäljning av värdepapper.
Här anger du företagets skattepliktiga vinst efter aktie- eller andelsförsäljning, medan den avdragsgilla förlusten förs in i fältet Kapitalförlust som ska dras av (4.7 f).
Läs mer i Skatteverkets broschyr SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag om vilka regler som gäller.
Här anger du företagets skattepliktiga förlust efter aktie- eller andelsförsäljning, medan den avdragsgilla förlusten förs in i fältet Kapitalvinst för beskattningsåret (4.7 e).
Läs mer i Skatteverkets broschyr SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag om vilka regler som gäller.
Andel i handelsbolag
Intäkter från en handelsbolagsandel eller vinst från försäljningen av en sådan.
Läs mer i Skatteverkets broschyr SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag om vilka regler som gäller.
Förluster från företagets handelsbolagsandel eller förlust från försäljningen av en sådan.
Läs mer i SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag och Skatteverkets information om skatteregler för delägare i handelsbolag om vilka regler som gäller.
Relaterade avsnitt
SKV 294 - Skatteregler för aktie- och handelsbolag
Skatteverkets information om skatteregler för delägare i handelsbolag