Visma Skatt & Bokslut Pro
Övriga skattemässiga justeringar
I det här avsnittet gör du skattemässiga justeringar av resultatet relaterat till gemensam verksamhet, underskott från föregående år och skogskonto/skogsavdrag. Här hanterar du även justeringar som inte hör till någon av de tidigare punkterna.
Justeringarna påverkar beloppet Resultat efter justering under Resultatplanering.
De angivna beloppen överförs till de angivna fälten på blankett NE under Deklarationsblanketter.
Klarmarkera avsnittet genom att klicka på statussymbolen i kolumnen Klart i vyn Beräkningar.
Gemensam verksamhet
Fältet kan användas i två syften:
- Minska det överskott som redovisats för redovisningsansvarig i fält R17 på blankett NE med den del av underskottet som ska tas upp av maken/makan.
- Dra av ej redovisningsansvarigs del av den gemensamma verksamhetens underskott.
Fältet kan användas i två syften:
- Minska det underskott som redovisats för redovisningsansvarig i fält R17 på blankett NE med den del av överskottet som ska tas upp av maken/makan.
- Ta upp ej redovisningsansvarigs del av den gemensamma verksamhetens överskott.
Underskott från föregående år och övriga justeringar
Avdragsgilla kostnader som inte bokförts och som inte redovisats i något annat fält, dras av här. Detsamma gäller intäkter som bokförts, men som inte ska beskattas.
Exempel på poster som kan vara aktuella är bilkostnader, resor till och från arbetet och lokal i egen bostad.
Ej avdragsgilla kostnader som inte bokförts och som inte redovisats i något annat fält, tas upp här. Detsamma gäller intäkter som bokförts, men som ska beskattas.
Exempel på poster som kan vara aktuella är bilförmån och bostadsförmån.
Här redovisas outnyttjat underskott från föregående beskattningsår.
Skogskonto och skogsavdrag
Om skog har avverkats eller naturtillgångar utvunnits, kan ett skattemässigt avdrag beräknat i förhållande till avverkningen (skogsavdrag) eller utvinningen (substansminskningsavdrag) beviljas.
Begärt avdrag görs via bilaga N8 – Skogsavdrag/Substansminskningsavdrag och avdraget överförs sedan automatiskt i det låsta fältet R25.
Har du återfört skogs- eller substansminskningsavdrag ska du bifoga bilaga N8 - Skogsavdrag - Substansminskningsavdrag till inkomstdeklarationen. I bilagan ska du ange det återförda avdraget per fastighet.
Om du sålt näringsfastigheten med förlust ska dessa avdrag inte återföras i näringsverksamheten till den del som motsvarar förlusten. Återföringen görs då istället i samband med deklarationsblanketten för försäljning av näringsfastighet.
Om fastigheten har ändrat karaktär under beskattningsåret från näringsfastighet till privatbostadsfastighet ska du i R26 återföra bokförda värdeminskningsavdrag.
Vid försäljning av näringsfastighet med vinst ska du i R26 återföra de bokförda värdeminskningsavdragen på byggnader och markanläggningar som du har gjort för den sålda fastigheten.
Återfört skogs- eller substansminskningsavdrag ska göras via bilaga N8 - Skogsavdrag/Substansminskningsavdrag. Återföringen överförs sedan automatiskt till det låsta fältet R26.
Om du sålt näringsfastigheten med förlust ska dessa avdrag inte återföras i näringsverksamheten till den del som motsvarar förlusten. Återföringen görs då istället i samband med deklarationsblanketten för försäljning av näringsfastighet.
Om fastigheten har ändrat karaktär under beskattningsåret från näringsfastighet till privatbostadsfastighet ska du i det öppna fältet R26 återföra bokförda värdeminskningsavdrag.
Vid intäkt av skogsbruk (skogsintäkt) kan beskattningen skjutas upp genom att pengar sätts in på ett särskilt konto, ett så kallat skogs- eller skogsskadekonto. Avdrag kan göras med motsvarande insatt belopp. Minst 5 000 kr måste sättas in på ett skogskonto under året för att godtas.
Insättning får inte göras med så stort belopp att underskott uppkommer vid beräkning av intäkt av näringsverksamheten.
Det beskattningsår pengarna tas ut eller utbetalas från skogs- eller skogsskadekontot ska beloppet tas upp till beskattning.
Ett uttag från skogskontot får tidigast göras fyra månader efter insättningen, med minst 1 000 kr per uttag. Uttagen ökar inkomsten av näringsverksamhet.