Uthyrning m m

Under Årsavslut - Deklarationsunderlag - Deklarationsbilagor - Lägg till deklarationsbilaga kan du lägga till beräkningsbilagan Uthyrning mm.

Om du har hyrt ut en privatbostad med överskott ska du deklarera och betala skatt på uthyrningen. Har du sålt produkter från en privatbostadsfastighet eller en annan privatbostad, eller hyrt ut en hyresrätt som är bostad med överskott gäller samma sak. Du får göra vissa avdrag från den ersättning du har fått, men avdragen får inte överstiga ersättningen. Överskottet tas upp i inkomstslaget kapital.

Bilagan överför årets kapitalinkomst till Underlag INK1 och sidan Inkomsträntor, hyresinkomster mm. Vill du endast använda beräkningsbilagan som hjälpmedel utan att påverka andra programdelar, se till att knappen Överför kapitalinkomst till Underlag INK1 punkt 7.3 är avmarkerad överst på sidan. Ingen överföring kommer då att ske.

Använd beräkningsbilagan Uthyrning m m för att beräkna ditt eventuella överskott av uthyrningen och/eller försäljningen av produkter. Fyll i de belopp som gäller för hela bostaden.

  1. Fyll i uppgifter för hela bostaden under Bostaden.
  2. Om uthyrning sker till exempelvis ett eget bolag, fyll i uppgifter under Uthyrning till arbets- eller uppdragsgivare eller eget bolag.

  3. Fyll i uppgifterna för uthyrningen eller försäljningen under Uthyrning/försäljning av produkter.

En del avdrag räknas fram automatiskt. Under Resultat visas sammanställningen för uthyrningen/försäljningen.

Reglerna i korthet

  • Du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor på ett år.
  • Du ska betala skatt om du får ett överskott när du minskar din hyresintäkt med schablonavdrag och övriga avdrag.
  • Du får inte göra något avdrag i inkomstdeklarationen om uthyrningen leder till ett underskott.
  • Det är olika regler om du hyr ut småhus, bostadsrätt eller hyresrätt.
  • Du kan behöva betala moms om din uthyrning liknar hotellverksamhet.
  • Du får inte göra några avdrag för ökade driftskostnader eller ombyggnad.
  • När du hyr ut till ditt eget eller till en närståendes bolag eller arbetsgivare gäller särskilda regler.

Det här ska du räkna som hyresintäkt

Hyresintäkten är vad din hyresgäst betalar för att hyra din bostad.

  • Om du använder ett förmedlingsföretag och det är du som räknas som hyresvärd ska du ta upp hela den ersättning som du får från förmedlingsföretaget, som hyresintäkt. Du ska alltså även räkna med den avgift som du betalar till förmedlingsföretaget.
  • Om du använder ett förmedlingsföretag och förmedlingsföretaget räknas som hyresvärd ska du bara ta upp den ersättning som du får från förmedlingsföretaget, som hyresintäkt. Du ska alltså inte räkna med den avgift som du betalar till förmedlingsföretaget.
  • Om du lånar ut din bostad genom ett bostadsbyte, det vill säga du byter bostad med någon under en period, räknas värdet av att bo i den andra personens bostad som den hyra du får. Värdet beräknas utifrån marknadsvärdet för den bostaden. Din hyresintäkt blir därför vad det skulle kosta för dig att hyra den andra personens bostad. Du ska betala skatt på uthyrningen om marknadsvärdet är högre än de avdrag du får göra i samband med uthyrningen.
  • Om din hyresgäst betalar ett schablonbelopp till dig för exempelvis el och bredband ska du räkna det som en hyresintäkt. Om din hyresgäst däremot betalar den faktiska kostnaden för el och bredband ska du inte räkna det som en hyresintäkt.
  • Hyresintäkten behöver inte bestå av pengar. Om din hyresgäst utför ett arbete på bostaden som ni har kommit överens om ska du räkna värdet av det arbetet som hyresintäkt.

Du behöver bara betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor

När du räknar ut om du ska betala skatt på uthyrningen får du göra ett så kallat schablonavdrag på 40 000 kronor från hyresintäkten, alltså vad din hyresgäst betalar för att hyra din bostad. Det innebär att du bara behöver betala skatt på hyresintäkter som är högre än 40 000 kronor.

Schablonavdraget är tänkt att täcka kostnader som du har för uthyrningen, till exempel ökade driftskostnader, extra försäkringar, ombyggnad, inköp av möbler eller lånekostnader. Du får alltså inte dra av den typen av kostnader själv.

Schablonavdraget gäller per bostad och år. Det betyder att

  • du kan hyra ut en lägenhet och ett hus och göra ett schablonavdrag för varje bostad
  • du bara får göra schablonavdrag för det antal månader som du har ägt eller hyrt bostaden
  • ni ska dela på schablonavdraget om ni är flera personer som äger bostaden eller som står på hyresavtalet.

Du får göra fler avdrag från hyresintäkten

Du har rätt till fler avdrag än schablonavdraget på 40 000 kronor. Vilka avdrag du får göra beror på vilken typ av bostad du hyr ut.

Hyra ut till ditt eget eller en närståendes bolag eller arbetsgivare

När du hyr ut ett utrymme i din privatbostad till ditt eget bolag eller till din arbetsgivare gäller särskilda regler. Dessa regler gäller också om du hyr ut till en närståendes arbetsgivare eller till en närståendes bolag.

  • Precis som vid annan uthyrning av privatbostad är skatten 30 procent av överskottet.
  • Överskottet får du fram genom att minska din hyresintäkt med de ökade kostnader som uthyrningen medför.
  • Du får inte göra något schablonavdrag eller andra avdrag.
  • Det finns särskilda regler kring utrymmet som du hyr ut och vilken hyra du kan ta ut.

Relaterade avsnitt