Visma Skatt & Bokslut Pro
Förvaltningsberättelse
Gå till Årsavslut - för att skapa förvaltningsberättelsen. - Förvaltningsberättelse
Förvaltningsberättelsen är den inledande delen av årsredovisningen, som alla aktiebolag som följer K2 måste lämna in enligt lag. Vissa större ekonomiska föreningar är även skyldiga att lämna in den. En del av den information som alltid måste finnas med i förvaltningsberättelsen kan genereras på automatisk väg.
Vissa texter är förslag och kan ändras genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet och väljer Ändra text. När en text har ändrats, blir fältet gulmarkerat. För att återställa originaltexten håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer Återställ text.
Klicka på bilden nedan för att visa:
Om en rad helt saknar värden, kommer den inte att inkluderas i utskriften. Det innebär att det är möjligt att dölja rader genom att ta bort deras värden. Tänk på att vissa värden kan vara obligatoriska.
När förvaltningsberättelsens olika sektioner är klara, klarmarkerar du dem genom att klicka på bocken i kolumnen Klart. Om uppgifterna har ändrats efter att en sektion har klarmarkerats skiftar bocken färg till orange, vilket betyder att du ska gå igenom sektionen på nytt och sedan klarmarkera igen.
Läs mer om de olika avsnitten i verksamhetsberättelsen här nedanför.
Verksamheten
Olika fält visas beroende på om du använder K2 eller K3 som regelverk för årsredovisningen. Läs mer om regelverken här.
Under Årsavslut - anger du de uppgifter som varje företag enligt årsredovisningslagen måste uppge om sin verksamhet. - Verksamheten
Ett aktiebolag är även skyldigt att uppge om det är ett privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen.
I fältet Allmänt om verksamheten anger du uppgifter om företagets namn, organisations- eller personnummer och säte. Dessutom ska du kort beskriva vilken verksamhet som företaget faktiskt bedriver och speciella omständigheter som på något sätt berör företaget.
I fältet Väsentliga händelser under räkenskapsåret uppges viktiga händelser för företaget som inträffat under räkenskapsåret enligt årsredovisningslagen. Med väsentliga händelser avses:
- Beslutade viktiga förändringar i verksamheten.
- För företaget viktiga externa faktorer som påverkat dess ställning och resultat.
- Den omständighet att företaget inte längre förutsätts fortsätta sin verksamhet.
- Ett aktiebolag måste också ange om det har upprättat en kontrollbalansräkning eller är skyldigt att göra det.
I fältet Egna aktier
- Antal och kvotvärde för de egna aktier som innehas av företaget, den andel av aktiekapitalet som dessa aktier utgör samt storleken av den ersättning som har betalats för aktierna.
- Antal och kvotvärde för de egna aktier som har förvärvats under räkenskapsåret, den andel av aktiekapitalet som dessa aktier utgör samt storleken på den ersättning som har betalats.
- Antal och kvotvärde för de egna aktier som har överlåtits under räkenskapsåret, den andel av aktiekapitalet som dessa aktier utgör samt storleken på den ersättning som har erhållits.
- Skälen för de förvärv eller överlåtelser av egna aktier som har skett under räkenskapsåret.
Egna aktier får enligt årsredovisningslagen inte tas upp som tillgång, och ett aktiebolag måste enligt årsredovisningslagen uppge om det har förvärvat eller överlåtit egna aktier.
I fälten Medlemsinsatser och Förlagsinsatser (gäller endast ekonomisk förening) anges det investerade kapitalet från medlemmar och det kapitaltillskott som icke-medlemmar har gjort till den ekonomiska föreningen.
Här anges upplysningar om förhållanden som inte redovisas i balansräkningen, resultaträkningen eller noterna, men som är viktiga för att bedöma utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat för att uppfylla kraven enligt 6 kap 1 § andra stycket ÅRL.
Detta kan vara:
-
Information om verksamhetens art och inriktning.
-
Viktiga förändringar i verksamheten avseende t ex köp och försäljning av dotterföretag, etablering och försäljning eller nedläggning av betydande tillgångar, rörelse- eller produktgrenar, ingångna avtal som har en väsentlig påverkan på verksamheten samt större investeringar.
-
Viktiga externa faktorer som påverkat företagets ställning och resultat, t ex faktorer avseende marknaden, råvaruförsörjningen, samt räntor och valutakurser.
-
Speciella omständigheter som i särskild grad berör företaget, t ex leasing av anläggningstillgångar, offentliga bidrag, samt förekomsten av fordringar och skulder i utländsk valuta.
-
Ägare som har mer än tio procent av antalet andelar eller rösterna i företaget.
-
Väsentliga förändringar i ägarstrukturen.
Upplysningar behöver inte lämnas om planerade förändringar om det inte finns något definitivt beslut från företagets sida. Detsamma gäller om t ex ett anbud har lämnats men osäkerhet råder om affären kommer till stånd.
Vägledning till K3 - Årsredovisning och koncernredovisning (BFNAR 2012:1)
Klarmarkera uppgifterna om verksamheten genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster.
Återgå till årsredovisningen genom att välja Förhandsgranska nederst till höger.
Flerårsöversikt (K2)
Under Årsredovisning - anger du den översikt över verksamhetens utveckling, ställning och resultat som årsredovisningslagen kräver. - Flerårsöversikt
Om registreringsdatumet är felaktigt angivet, kan det göra att programmet inte förstår vilket år i ordningen det är och därför exempelvis visa tomma år i flerårsöversikten. Om detta är fallet, kontrollera då att Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter stämmer överens med det datum då företaget bildades. Uppgiften om detta hittar du på Bolagsverket.
- Välj de nyckeltal som du vill inkludera i årsredovisningen. Dessa tre nyckeltal är obligatoriska för K2-bolag och kan inte väljas bort:
- Nettoomsättning
- Resultat efter finansiella poster
- Soliditet
Utöver dessa, kan du även välja att inkludera:
- Rörelseresultat
- Rörelsemarginal
- Avkastning på totalt kapital
- Avkastning på sysselsatt kapital
- Avkastning på eget kapital
- Balansomslutning
- Kassalikviditet
- Soliditet
-
Medelantalet anställda
Bostadsrättföreningar ska dessutom redovisa dessa nyckeltal:
- Årsavgift per m² upplåten med bostadsrätt
- Årsavgifternas andel av totala rörelseintäkter %
- Skuldsättning per m²
- Skuldsättning per m² upplåten med bostadsrätt
- Sparande per m²
- Energikostnad per m²
- Räntekänslighet %
Vid förlust ska föreningen även beskriva hur framtida ekonomiska åtaganden, exempelvis underhåll av fastigheten, ska kunna finansieras, i fältet Upplysning vid förlust.
Om nettoomsättningen varierar med mer än 30 procent mellan åren måste företaget kommentera detta. Kommentarer anges i textrutan i den nedre delen av arbetsbilden.
- Lägg till en valfri kommentar i fältet Kommentar till rättvisande översikt över utvecklingen.
- Från listan Nyckeltalsdefinitioner, välj om du vill inkludera definitioner eller inte.
Vissa texter är förslag och kan ändras genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet och väljer Ändra text. När en text har ändrats, blir fältet gulmarkerat. För att återställa originaltexten håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer Återställ text.
Klicka på bilden nedan för att visa:
- Klarmarkera uppgifterna genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster.
- Återgå till årsredovisningen genom att välja Förhandsgranska nederst till höger.
Obligatoriska nyckeltal för K2-bolag
Nettoomsättningen är detsamma som räkenskapsårets alla försäljningsintäkter minus rabatter, mervärdesskatt och andra skatter knutna till omsättningen. Får anges i tusental kronor.
Resultat efter finansiella poster är det samma som finansiella intäkter minus finansiella kostnader. Får anges i tusental kronor.
Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av företagets tillgångar som finansierats via eget kapital. Det beräknas genom att dividera justerat eget kapital med balansomslutningen, och anges i form av ett procenttal. Justerat eget kapital är detsamma som eget kapital plus obeskattade reserver. Soliditet får avrundas till helt procenttal.
Valbara nyckeltal
Rörelseresultatet är ett mått på ett företags vinst före räntor och skatter, det vill säga differensen mellan rörelsens intäkter och rörelsekostnaderna.
Rörelsemarginalen visar hur stor del av varje omsatt krona, efter avdrag för rörelsens kostnader inklusive avskrivningar, som är kvar till att täcka räntor, skatt och ge acceptabel vinst. Räntekostnadernas storlek styr till stor del hur mycket rörelsemarginalen bör vara.
Ett mått på hur lönsamt företaget är i relation till dess totala kapital, alltså hur effektivt företaget utnyttjar sina tillgångar för att generera vinst. Ju högre avkastningen är, desto effektivare hanteras resurserna. Beräknas enligt formeln : (Rörelseresultat + finansiella intäkter) / totalt kapital * 100.
Avkastning på sysselsatt kapital anger företagets lönsamhet i förhållande till externt finansierat (lånat) kapital och eget kapital.
Avkastning på eget kapital är ett mått på företagets avkastning på ägarnas investeringar. Ju högre resultat, desto större lönsamhet. Värdet beräknas genom formeln: (Resultat efter finansiella poster / justerat eget kapital) * 100.
Summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i balansräkningen.
Omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten i procent av kortfristiga skulder. Formel: (Omsättningstillgångar - Varulager) / Kortfristiga skulder * 100.
Nyckeltal för bostadsrättsföreningar
Årsavgifter dividerat med antalet kvadratmeter upplåtna med bostadsrätt.
Årsavgifter dividerat med rörelseintäkter
Räntebärande skulder dividerat med antalet kvadratmeter upplåtna med bostadsrätt och kvadratmeter upplåtna med hyresrätt.
Räntebärande skulder dividerat med antalet kvadratmeter upplåtna med bostadsrätt
Justerat resultat dividerat med antalet kvadratmeter upplåtna med bostadsrätt och antalet kvadratmeter upplåtna med hyresrätt.
Kostnader för värme, el och vatten, dividerat med antalet kvadratmeter upplåtna med bostadsrätt och antalet kvadratmeter upplåtna med hyresrätt.
Räntebärande skulder dividerat med intäkter från årsavgifter.
Rättvisande översikt över utvecklingen (K3)
För dig som använder K3 ska du under Årsavslut - ange en rättvisande bild över utvecklingen av företagets verksamhet, ställning och resultat för det aktuella räkenskapsåret och de tre föregående åren. - Rättvisande översikt över utvecklingen
- Välj de nyckeltal som du vill inkludera i årsredovisningen. Du kan välja att inkludera dessa:
- Nettoomsättning
- Rörelseresultat
- Resultat efter finansiella poster
- Rörelsemarginal
- Avkastning på totalt kapital
- Avkastning på sysselsatt kapital
- Avkastning på eget kapital
- Balansomslutning
- Kassalikviditet
- Soliditet
-
Medelantalet anställda
Om nettoomsättningen varierar med mer än 30 procent mellan åren måste företaget kommentera detta. Kommentarer anges i textrutan.
- Lägg till en valfri kommentar i fältet Kommentar till rättvisande översikt över utvecklingen.
- Från listan Nyckeltalsdefinitioner, välj om du vill inkludera definitionerna eller inte.
Vissa texter är förslag och kan ändras genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet och väljer Ändra text. När en text har ändrats, blir fältet gulmarkerat. För att återställa originaltexten håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer Återställ text.
Klicka på bilden nedan för att visa:
- Klarmarkera uppgifterna genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster.
- Återgå till årsredovisningen genom att välja Förhandsgranska nederst till höger.
Nettoomsättningen är detsamma som räkenskapsårets alla försäljningsintäkter minus rabatter, mervärdesskatt och andra skatter knutna till omsättningen.
Rörelseresultatet är ett mått på ett företags vinst före räntor och skatter, det vill säga differensen mellan rörelsens intäkter och rörelsekostnaderna.
Resultat efter finansiella poster är det samma som finansiella intäkter minus finansiella kostnader.
Rörelsemarginalen visar hur stor del av varje omsatt krona, efter avdrag för rörelsens kostnader inklusive avskrivningar, som är kvar till att täcka räntor, skatt och ge acceptabel vinst. Räntekostnadernas storlek styr till stor del hur mycket rörelsemarginalen bör vara.
Ett mått på hur lönsamt företaget är i relation till dess totala kapital, alltså hur effektivt företaget utnyttjar sina tillgångar för att generera vinst. Ju högre avkastningen är, desto effektivare hanteras resurserna. Beräknas enligt formeln : (Rörelseresultat + finansiella intäkter) / totalt kapital * 100.
Avkastning på sysselsatt kapital anger företagets lönsamhet i förhållande till externt finansierat (lånat) kapital och eget kapital.
Avkastning på eget kapital är ett mått på företagets avkastning på ägarnas investeringar. Ju högre resultat, desto större lönsamhet. Värdet beräknas genom formeln: (Resultat efter finansiella poster / justerat eget kapital) * 100.
Summan av tillgångssidan alternativt summan av skulder och eget kapital i balansräkningen.
Omsättningstillgångar exklusive lager och pågående arbeten i procent av kortfristiga skulder. Formel: (Omsättningstillgångar - Varulager) / Kortfristiga skulder * 100.
Talet anger hur stor andel av företagets tillgångar som finansierats via eget kapital. Det beräknas genom att dividera justerat eget kapital med balansomslutningen och anges i form av ett procenttal. Justerat eget kapital är detsamma som eget kapital plus obeskattade reserver. Soliditet får avrundas till helt procenttal.
Förändringar i eget kapital
Under Årsavslut - ska du ange de förändringar av det egna kapitalet som skett jämfört med föregående års balansräkning. Vanliga exempel på förändringar är årets resultat, omföring av föregående års resultat och utdelning. - Förändringar i eget kapital
Beloppen som visas i kolumnerna på sidan har överförts från balansräkningen. Ingående balans och Årets resultat fylls och beräknas automatiskt. Belopp vid årets utgång ska stämma med årets saldo på motsvarande rad i balansräkningen.
Om inte fältet Aktiekapital visas kan det bero på att det är företagets första räkenskapsår. Kontrollera då att rätt Registreringsdatum är ifyllt under Underhåll - Kunduppgifter. Ange sedan det insatta aktiekapitalet på raden Insatt kapital vid bolagets start.
Hur fälten funkar i Visma Skatt & Bokslut Pro
I vita fält skrivs värden in manuellt. Gråa fält innehåller värden som systemgenererats eller hämtats från andra ställen i programmet.
Värden i gråa fält kan oftast ändras genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet och väljer Ändra belopp. När ett belopp har ändrats, blir fältet gulmarkerat. För att återställa värdet håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer Återställ. Klicka på bilden nedan för att visa:
Inmatningsfält. Här skriver du själv in värden: | |
Beräknat fält eller fält där värden hämtats från ett annat ställe i programmet: |
|
Ett fält där beloppet har ändrats manuellt: |
Skriv in de värden som påverkar det egna kapitalet i respektive ruta, se exempel nedan.
Värdet Balanseras i ny räkning räknas ut på följande sätt:
Årets resultat fg år
+/- Utdelning
+/- Återbetalning av aktieägartillskott
+/- Förändring av reservfond
+/- Fondemission
Värdet på raden Balanseras i ny räkning i kolumnen Årets resultat flyttas automatiskt till kolumnen Balanserat resultat på samma rad.
Om fältet Registreringsdatum under Underhåll - Kunduppgifter är ett datum i det aktuella räkenskapsåret, kommer fältet Belopp vid årets ingång istället att heta Insatt kapital vid bolagets start.
Om en rad helt saknar värden, kommer den inte att inkluderas i utskriften. Det innebär att det är möjligt att dölja rader genom att ta bort deras värden. Tänk på att vissa värden kan vara obligatoriska.
Klarmarkera förändringarna i eget kapital genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster.
Återgå till årsredovisningen genom att välja Förhandsgranska nederst till höger.
Resultatdisposition
Under Årsavslut - lämnar du förslag på hur resultatet ska disponeras. Det är detta förslag som sedan årsstämman beslutar om. - Resultatdisposition
Företagets eller föreningens fria egna kapital utgörs av summan av de belopp som återfinns i fälten Överkursfond (endast AB), Balanserat resultat och Årets resultat, vilka har summerats i fältet Summa.
I fälten nedanför anger du förslag till årets utdelning, fondemission etc. I textrutan Kommentar till dispositioner kan du skriva en upplysning i anslutning till resultatdispositionen.
Du kan välja Styrelsens yttrande om vinstutdelning för att få en föreslagen text i textrutan för detta.
Vissa texter är förslag och kan ändras genom att klicka på menysymbolen som visas när du håller pekaren över fältet och väljer Ändra text. När en text har ändrats, blir fältet gulmarkerat. För att återställa originaltexten håller du återigen pekaren över fältet, klickar på menysymbolen och väljer Återställ text.
Klicka på bilden nedan för att visa:
Om en rad helt saknar värden, kommer den inte att inkluderas i utskriften. Det innebär att det är möjligt att dölja rader genom att ta bort deras värden. Tänk på att vissa värden kan vara obligatoriska.
Klarmarkera förslaget till resultatdisposition genom att klicka på bocken i kolumnen Klart i vyn till vänster.
Återgå till årsredovisningen genom att välja Förhandsgranska nederst till höger.
Relaterade avsnitt
Varningar och fel vid kontroll av årsredovisningen
Hur informerar jag i årsredovisningen att företaget påverkats av kriget i Ukraina?
Hur informerar jag i årsredovisningen att företaget påverkats av coronaspridningen?
Vägledning till K2 - Årsredovisning i mindre företag (BFNAR 2016:10)
Vägledning till K3 - Årsredovisning och koncernredovisning (BFNAR 2012:1)