Visma Lön Direkt
Löneinställningar
Under Inställningar - Löneinställningar gör du anpassningar som gäller för företagets lönehantering. Många av dessa inställningar gör du när du börjar använda löneprogrammet, men du kan alltid gå tillbaka och ändra dem senare.
På fliken Löner och utbetalningar gör du företagsinställningar för löneutbetalningar.
Löne- och avvikelseperiod
Här väljer du vilken period som lönen avser.
Följande kombinationer är vanligast för anställda med fast månadslön
Löneperiod | Avvikelseperiod |
---|---|
Innevarande månad | Föregående månad |
Innevarande månad | T.o.m. dag i månaden (egen avvikelseperiod) |
Föregående månad | Föregående månad |
I kolumnen Löneperiod väljer du vilken period lönen avser. I kolumnen Avvikelseperiod väljer du i vilken period avvikelser som exempelvis sjukfrånvaro ska regleras.
Om lönen ska betalas ut samma månad som den tjänas in ska valet Innevarande månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 januari vid detta val.
Om lönen ska betalas ut månaden efter att den har tjänas in ska valet Föregående månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja löneperiod, till exempel från dag 15 i en månad till och med dag 14 i nästa månad. Exempelvis så betalas lönen för perioden 15 januari till 14 februari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Det går inte att välja Innevarande månad som löneperiod för timavlönade, eftersom den anställde får betalt för arbetade timmar under löneperioden. Vid utbetalning exempelvis den 25 januari vet man fortfarande inte för perioden 25-31 januari om en timavlönad kommer att arbeta eller vara frånvarande, vilket gör att det inte går att betala ut timlön för innevarande löneperiod.
Om lönen ska betalas ut månaden efter att den har tjänas in ska valet Föregående månad vara valt. Exempelvis så betalas lönen för januari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja löneperiod, till exempel från dag 15 i en månad till och med dag 14 i nästa månad. Exempelvis så betalas lönen för perioden 15 januari till 14 februari ut omkring den 25 februari vid detta val.
Här kan du inte välja innevarande månad eftersom det inte går att registrera avvikelser förrän de har skett.
Valet Föregående månad innebär att på den lön som exempelvis betalas ut omkring den 25 februari finns avvikelser från januari månad registrerade.
Valet T.o.m. dag i månaden innebär att du själv kan välja period. Om du sätter 14 som dag i månaden kan du ta med avvikelser från och med exempelvis den 15 januari till och med den 14 februari på den lön som betalas ut omkring den 25 februari. Fältet T.o.m. dag i månaden blir inte aktivt förrän du väljer den avvikelseperioden. Den dag i månaden du väljer bör inte ligga efter utbetalningsdatum.
Eftersom avvikelseperioden alltid sammanfaller med löneperioden för anställda med timlön, både för fast anställd personal och extra personal, går det inte att göra några inställningar vid detta fält. De val som görs vid Löneperiod - Timlön gäller även för avvikelseperioden och det är de inställningarna som visas här. Läs mer under Löneperiod.
Utbetalningssätt
Har du valt alternativet Export av betalningsfil blir det kontonummer som är knutet till ditt primära företagskonto under Inställningar - Kassa- och bankkonton automatiskt valt som utbetalningskonto på bokföringsunderlaget. Har du valt Manuell utbetalning kan du välja om utbetalningen ska göras från företagskontot eller kassakontot.
Välj Export av betalningsfil för att betalningsfil ska skapas vid löneutbetalning. Valet av bank under Inställningar - Kassa- och bankkonton styr filens format. Om du har valt SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank skapas en XML-fil och för övriga banker skapas en LB-fil. Filen kan sedan laddas upp.
Valet visas bara om du har aktiv bankkoppling mot SEB, Nordea, Handelsbanken eller Danske Bank. Läs mer i avsnittet Aktivera och gör inställningar för bankkoppling.
Välj Manuell utbetalning om du vill göra utbetalningen manuellt. Vi rekommenderar att du skriver ut en banklista att ha som underlag när du gör utbetalningen manuellt till internetbanken.
Sätt en markering här om du använder Nordea Business. Valet visas bara om du har Nordea som bank under Inställningar - Kassa- och bankkonton.
Sätt en markering här om du använder tjänsten Corporate Access. Du behöver även fylla i Signer-ID och CCM avtalsnummer. Dessa uppgifter får du från Nordea.
Valet visas bara om du har Nordea som bank under Inställningar - Kassa- och bankkonton.
Rapportering
Här lägger du in det sjusiffriga avtalsnumret för Fora årsrapportering (rapportering av löner för tjänstemän). Du hittar avtalsnumret i ditt försäkringsavtal.
Som standard sorteras programmets rapporter utifrån anställningsnummer. Om du hellre vill sortera rapporterna utifrån för- eller efternamn ändrar du sorteringsordningen här. Läs mer om rapporterna i avsnittet Rapporter.
På fliken Bokföring gör du företagsinställningar för bokföring.
Utbetalning
Här ser du generella konton grupperade efter användningsområden.
Personalskatt
All personalskatt bokförs på detta konto oavsett om det är tabellskatt, engångsskatt eller frivillig skatt.
Övrigt
Kontot för uppbokning av öresavrundning används på lönekörningens bokföringsunderlag.
Kontot som väljs här används för att boka bort avrundningen som kan uppstå vid beräkning av arbetsgivaravgiften på lönekörningens bokföringsunderlag.
Arbetsgivaravgifter
Beräknade belopp för arbetsgivaravgift, särskild löneskatt och ålderspensionsavgift bokförs mot bokföringskontot i fältet.
Beräknad arbetsgivaravgift på utbetald bruttolön och förmåner bokförs på kontot i fältet.
Kontot används för att bokföra arbetsgivaravgifter för personer födda 1938-1956.
Kontot används för att bokföra särskild löneskatt för personer födda 1937 eller tidigare.
Det finns företag i vissa branscher som berättigas till ett regionalt stöd.
Det finns företag som har rätt att göra avdrag för arbete med forskning och utveckling.
Växa-stöd innebär att företaget betalar en lägre arbetsgivaravgift (10,21 procent) under 24 månader för den första anställda. Enligt en ny tillfällig regel så innefattas även den andra som anställs i företaget under perioden 1 juli 2021 - 31 december 2022. Läs mer i avsnittet Växa-stöd för första anställda.
Lönearter används för att registrera löner, förmåner, kostnadsersättningar, frånvaro med mera. Du kan registrera lönehändelser med hjälp av lönearter direkt på lönekörningen. Varje löneart har också inställningar för underlag till arbetsgivardeklarationen.
I Visma Lön Direkt finns ett antal standardlönearter.
Här visas de bokföringskonton som används som standard, men det går alltid att byta till annat konto på löneraden på lönebeskedet.