Visma Koncern
Företagstablå
Företagstablån visar balans- och resultaträkningens saldon från respektive företags bokslut. De är fördelade på standardrader som behövs för att upprätta ett koncernbokslut. Här görs eventuella justeringar av bokslutssaldon och fördelning av obeskattade reserver. Vilka rader som ingår i resultaträkningen beror på om du valt funktionsindelad eller kostnadsslagsindelad resultaträkning vid upplägget.
En företagstablå skapas för moderföretaget och för varje dotterföretag som ingår i koncernbokslutet. För intresseföretag skapas ingen företagstablå såvida du inte sätter en markering i rutan Visa i Företagstablå.
Du måste arbeta dig igenom varje företagstablå för respektive företag. Du kan välja om inmatning av resultat- och balanssaldon ska ske manuellt eller via import från fil Import av saldo.
Intäkter, tillgångar och skulder anges/visas som positiva tal och kostnader som negativa i företags- och koncerntablån.
Här kan du skriva in egna anteckningar.
Denna kolumn visas i dotterföretagens företagstablåer om du valt att hantera minoritet i företagstablån. I dialogrutan som visas när du valt knappen Inställningar kan du styra om du vill att minoriteten ska beräknas automatiskt. Om du valt det är de aktuella raderna i kolumnen Minoritet inte inmatningsbara. Beloppet beräknas automatiskt. Väljer du att inte markera Beräkna minoritet automatiskt kan du skriva in beloppet på raden Minoritetens andel i företagstablån.
Genom att klicka på Ej plac. konton kan du kontrollera om det finns något konto som inte är kopplat till ett baskonto eller om det finns belopp som ej är placerade på någon tablårad. I dialogen framgår även om det finns konton som är kopplade men där baskontot inte finns med i definitionen av någon tablårad.
Speciellt om du har valt funktionsindelad resultaträkning måste du fördela saldon manuellt på de olika funktionerna. Har du importerat direkt från Visma Bokslut är saldona redan fördelade vid importen. När du gjort detta kan du markera rutan Ovanstående konton har fördelats. Varna ej i bokslutskontrollen. Då kommer bokslutskontrollen inte indikera att dessa konton är okopplade.
Du kan välja att skriva ut listan med okopplade konton.
Läs mer i avsnittet Koppla konto.
Markera här om du endast vill visa de rader som det finns saldo på.
Programmet gör en omfördelning av obeskattade reserver med automatik utifrån den procentsats som är angiven i fältet Skatt OR (i dialogrutan som visas när du väljer knappen Inställningar). Läs mer i avsnittet Obeskattade reserver.
Moderföretagets företagstablå visas alltid först. Om du ska arbeta med något av dotterföretagen kan du använda listpilen och välja önskat företag.
Förutom bokslutssaldo visas för varje rad eventuella justeringar och fördelning av obeskattade reserver. Programmet räknar ut summan för respektive rad och för in det i kolumnen Saldo till tablå. Det är denna summa som sedan överförs till respektive företags kolumn i koncerntablån.
Nedan följer en beskrivning av kolumnerna i företagstablån.
Genom att klicka på denna knapp kan du skapa en Förvärvsanalys hel-/delägt K3 för aktuellt företag. Är förvärvsanalysen redan skapad kommer du direkt in i den när du klickar på denna knapp.
Du kan välja att manuellt skriva in resultat- och balanssaldon. I så fall gör du enligt följande:
- Välj inställning av enhet genom att klicka på Inställningar.
- Skriv in saldona i kolumnen Saldo bokslut.
Du matar in intäkter, tillgångar och skulder som positiva tal och kostnader som negativa.
Du kan också importera saldon direkt från Visma Bokslut, alternativt från en XML-fil från Visma Bokslut eller en SIE-fil. Läs mer i avsnittet Import av saldo.
Om bokslutet för underkoncernen är skapad i Visma Koncern på samma dator som moderföretaget kan du importera saldon och årsredovisningsuppgifter direkt utan att exportera en fil. Annars väljer du först att exportera underkoncernens saldon under Arkiv - Export - Konsoliderat bokslut för underkoncern och sedan importera dessa via knappen Importera saldo och årsredovisningsuppgifter från underkoncern i företagstablån.
I dialogrutan som visas när du klickar på knappen Inställningar finns inställningar för Avrundningsdifferenser, Skatt på obeskattade reserver, Hantera minoritet i företagstablå och inmatningsenhet.
Eventuella avrundningsdifferenser som uppstår på grund av avrundning till hela kronor, KSEK eller MSEK måste placeras någonstans i resultat- och balansräkningen. Programmet föreslår att avrundningsdifferensen ska placeras på raden Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter på tillgångssidan, på raden Upplupna intäkter på skuldsidan och på raden Övriga externa kostnader i resultaträkningen.
Om du vill ändra den inställningen väljer du rad i fönstret intill BR respektive RR.
Om du markerar denna ruta beräknas minoriteten automatiskt. Då kan du inte manuellt skriva in något i kolumnen Avg. minoritet i företagstablån.
Ta bort markeringen om du manuellt vill skriva in aktuella värden i kolumnen Avg. minoritet.
Om du markerar denna ruta kan du hantera minoritet i företagstablån. Vill du hellre hantera minoritet via koncernverifikationer avmarkerar du rutan.
Väljer du att hantera minoritet i företagstablån kommer kolumnerna Saldo efter förd OR och Avgår minoritet att visas i tablån.
Du kan göra en generell inställning för var minoriteten normalt sett ska hantera under Arkiv - Programinställningar. Läs mer i avsnittet Programinställningar. Denna inställning föreslås för alla företagstablåer i alla koncernbokslut du skapar. Undantag från den generella inställningen kan du göra för enstaka företagstablåer under knappen Inställningar i företagstablån.
Du har möjlighet att ändra inställning av vilken enhet som den manuella inmatningen ska göras i, antingen i den enhet du valt eller i kronor och ören. Denna inställning av enhet gäller bara för det enskilda företaget och den påverkar vilka kolumner som visas i företagstablån. Läs mer i avsnittet Inställning av enhet .
Denna procentsats används för omfördelning av obeskattade reserver till Årets avsättning till eget kapitaldel i obeskattade reserver i balansräkningen och raden Avsättning för uppskjuten skatt i resultaträkningen. Programmet föreslår 22 procent, men vill du ändra procentsatsen markerar du fältet och skriver in den procentsats du vill ha.
För ett aktiebolag med ett beskattningsår som började efter den 31 december 2018, men före den 1 januari 2021 är skatten 21,4 procent. För beskattningsår som börjar efter den 31 december 2020 sänks skatten till 20,6 procent.
I kolumnen Justering för koncerntablå har du möjlighet att manuellt göra en justering av bokslutssaldon, t ex omflyttning av skattefordringar/skulder, innan dessa förs över till koncerntablån.
Saldot till koncerntablån ändras efter gjorda justeringar. Saldot för det enskilda företaget påverkas inte av ändringen i justeringskolumnen.
Här visas kopplingstabellen som används i bokslutet. Du har möjlighet att ändra koppling till baskonto genom att klicka på Ändra.
För att du ska kunna förflytta dig snabbare mellan resultat- och balansräkningen kan du använda knapparna RR, BR och RR/BR. Har du markerat RR visas endast resultaträkningen på bildskärmen och markerar du BR visas endast balansräkningen. Väljer du RR/BR visas både resultat- och balansräkningen.
När du valt att importera saldon från fil visas alltid de exakta värdena i kronor och ören i kolumnen Saldo bokslut i SEK. Avrundning sker sedan i kolumnen Saldo i SEK, KSEK eller MSEK beroende på vilken enhet du valde vid upplägget av koncernbokslutet.
Programmet summerar ut respektive rad och det beloppet överförs till respektive företags kolumn i koncerntablån.
På raderna för obeskattade reserver ska Saldo till tablå alltid vara 0 (noll) eftersom det inte får finnas obeskattade reserver i en koncern.
Denna kolumn visas om du valt att hantera minoritet i företagstablån.
Här kan du se och skriva in föregående års värden för koncernen eller moderföretagets resultat- och balansräkning. Om du valt att importera moderföretagets saldon kan även föregående års saldon importeras om du väljer det.
Välj mellan Koncernen och Moderföretaget.
När du klickar på Skriv ut visas först en förhandsgranskning av utskriften.
När du skriver in saldon i balansräkningen ser du summan för Tillgångar respektive Skulder och eget kapital.
Tablåraderna är uppbyggda på samma sätt som i Företagstablån.
För att du ska kunna förflytta dig snabbare mellan resultat- och balansräkningen kan du använda knapparna RR, BR och RR/BR. Har du markerat RR visas endast resultaträkningens tablårader på bildskärmen och markerar du BR visas endast balansräkningens.
Skriv in saldon alternativt ändra de importerade saldona för föregående år i kolumnen Föreg år koncern respektive Föreg år moder. Du kan bara skriva i de gula fälten.
Du kan välja om du vill se alla rader eller endast använda.
Klicka på ikonen Utskriftscentral, markera Företagstablå eller Företagstablå - Specifikation och aktuellt företag.
Du får en utskrift av företagstablån.
I menyn som visas när du klickar på höger musknapp finns valet Skriv ut till Excel.
Du kan skriva ut Företagstablåerna och Koncerntablån till Excel på ett par olika sätt.
När du står i en Företagstablå eller i Koncerntablån kan du skriva ut genom att välja Excel-ikonen i menyraden eller genom att trycka på höger musknapp och välja Skriv ut till Excelfil.
I Utskriftscentralen kan du när du väljer att skriva ut en Företagstablå eller Koncerntablå, välja att skriva ut till Excel genom att klicka på Excel-ikonen.
När du väljer att skriva ut Företagstablå väljer du vilka företag du vill skriva ut. Det skapas en flik per företag i Excelfilen. Varje flik får samma namn som företaget har i Företagstablån.
Programmet föreslår var dokumentet ska sparas och vad det ska heta men detta kan du ändra själv. Ange var dokumentet ska sparas och namn på filen och klicka på Spara.
När exporten är klar kan du öppna Excel-filen direkt genom att välja Öppna.
I menyn som visas när du klickar på höger musknapp finns valet Skriv ut till textfil. Programmet föreslår att dokumentet ska sparas i klientens mapp Dokument. Ange önskat namn på filen och klicka på Spara.
Du kan även klicka på knappen Skriv ut till textfil i årsredovisningsmatrisen.
Raderna i företagstablån är uppbyggda efter en standardmall för balansräkningen, samt för funktionsindelade och kostnadsslagsindelade resultaträkningen. Du kan lägga upp egna rader i företagstablån, samt ändra och ta bort befintliga rader. Läs mer i avsnittet Ändra/lägg upp en ny/ta bort tablårad. Om du lägger upp en ny rad måste du även lägga upp den i balans- eller resultaträkningsmallen för att raden ska komma med vid utskrift av balans- och resultaträkning. Programmet ger stöd för det när ny tablårad läggs upp.
För de flesta tablårader finns ett baskontointervall definierat. Det innebär att när du gör en import i Visma Koncern görs det en koppling till ett baskonto. Saldona hamnar sedan på rätt tablårad i Företagstablån via sin koppling till baskonto. För att se vilket baskontointervall som är kopplat till en rad klickar du först på raden och därefter på knappen Visa konto.
Om du skriver in saldona manuellt visas inte definierad baskontointervall när du trycker på Visa konto, utan då måste du gå till företagstablån och välja Ändra tablårad från den meny som visas när du trycker på höger musknapp.
Här ser du en matris, där du kan skriva in uppgifter för årsredovisningens noter. Läs mer i avsnittet Uppgifter ÅR. Årsredovisningshandlingarna måste först skapas innan de är synliga i årsredovisningsmatrisen.
Markera här om du vill visa alla rader som finns upplagda i resultat- och balansräkningen.
När du valt att basera ett nytt bokslut på tidigare bokslut, flyttas alla värden från företagstablån i det tidigare bokslutet till år 2.
Du kan välja att visa resultaträkning och/eller balansräkning, alla rader eller endast använda.
Klickar du på knappen Visa fg års tablå här kan du inte redigera någonting i företagstablån för föregående år utan här visas endast dina värden från föregående år.
Vill du redigera i föregående års värden väljer du knappen Skriv in fg års värden alternativt går du till menyn Arbeta med och väljer Föregående års/periods värden.
Har du valt att importera saldon från fil kan du se vilka konton och saldon som hamnat under respektive rad i företagstablån genom att klicka på knappen Visa konto alternativt dubbelklicka på en rad.
Kolumnen Baskontointervall visar vilka EU BAS-kontointervall som är definierat för raden.
Debet- och kreditkolumnerna visar vilket debet- alternativt kreditsaldo som finns för respektive rad i filen, samt för varje konto.
I kolumnen Rad/Konto ser du radens namn med fet stil och under namnet ser du vilka av företagets konton som ingår i radens saldo via sin koppling till baskonto.
För att få mer information om inlästa saldon och möjlighet till sortering av kolumnerna trycker du på knappen Importerade saldon.
Du kan inte skriva in uppgifter i balansräkningens Årets resultat, utan värdet hämtas automatiskt från det uträknade resultatet i resultaträkningen.
Relaterade avsnitt
Inställning av enhet | |
Hantering av utländska dotterföretag |