Visma Förening
Vad gör jag om momsrapporten blir fel?
Här kan du läsa vad du kan kontrollera om du tycker att din momsrapport inte stämmer.
För att kontrollera momsrapporten kan du göra så här:
- Välj Bokföring - Momskontroll.
- Ange vilken period du vill kontrollera.
I rutan Totalt för perioden ser du en sammanställning över vad som är bokfört som försäljning på konton med momsrapportkod 05-08 respektive inköp på konton med momsrapportkod 20-24 och vad som är bokfört på de olika kontona för utgående moms, alltså konton med momsrapportkod 10-12 och 30-32.
Du ser också en kolumn för Beräknad moms, där programmet räknat ut 25%, 12% eller 6% på det belopp som står i Omsättning. Detta beräknade belopp jämför programmet med beloppet i kolumnen Redovisad moms som hämtas från konton med momsrapportkod 10-12 och 30-32. Stämmer inte det redovisade beloppet med det beräknade beloppet så blir det en avvikelse.
Det finns även en kolumn för ingående saldo. Den visar om det finns ett belopp på konton med momsrapportkod 10-12 och /eller 30-32 som kommer från en tidigare period. Har du ett ingående saldo bör du kontrollera dina konton för utgående moms och spåra från vilken period beloppet kommer. Det gör du enklast med utskriften Kontoanalys.
I tabellen visas alla verifikationer där programmet hittat någon avvikelse.
- Markera en verifikation som har avvikelse och klicka på knappen Kort eller dubbelklicka på raden.
Nu visas en specifikation per momssats för enbart den valda verifikationen.
- Klicka på ikonen till höger i fältet Verifikationsnr för att komma direkt till verifikationen för att kontrollera den och göra eventuella ändringar. Om du har brutet räkenskapsår och momsperioden går över två bokföringsår, kan du göra momskontrollen och få upp verifikationer som avviker på båda åren. Men när du klickar på ikonen till höger om Verifikationsnr måste du stå i det bokföringsår som verifikationen tillhör för att komma in på verifikationen.
Ny korrekt momsrapport
För att få ut en ny korrekt momsrapport från programmet måste du ta bort verifikationen som skapades när du godkände den felaktiga momsdeklarationen. Om du använder preliminära verifikationen gör du det genom kommandot Ta bort alla rader på verifikationen. Använder du enbart ändringsverifikationer gör du det genom kommandot Skapa ändringsverifikation och markerar Kopiera verifikationen med omvända tecken. Verifikationsdatum ska vara inom den momsperiod du rättar. Sedan skriver du ut en ny momsrapport för perioden och godkänner den som vanligt.
Anledning till avvikelse
- Avvikelsen kan bero på att dina inköp från EU inte är bokförda på ett korrekt sätt.
- Observera att inköp som ska registreras i ruta 20-24 inte gäller vanliga inköp från svenska leverantörer utan endast speciella inköp, till exempel inköp av tjänster inom byggsektorn eller inköp från EU där köparen är skattskyldig, så kallad gemenskapsinterna förvärv. När du redovisar något i ruta 20-24 ska du också redovisa moms i ruta 30, 31 eller 32. Se Skatteverkets beskrivning av momsrapportens rutor på skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/redovisabetalamoms/fyllaiblanketterna.
Omvänd skattskyldighet beskrivs även på följande sida hos Skatteverket:skatteverket.se/foretagorganisationer/moms/vadarmoms/omvandskattskyldighet
- Det kan bero på att momsrapporten för föregående period inte är bokförd. Föregående periods momsrapport måste vara bokförd innan nästa periods rapport skrivs ut.
- Kontrollera att du inte har bokfört någon verifikation på föregående momsperiod efter att du bokfört momsrapporten. Denna verifikations belopp kommer i så fall att hamna som ingående saldo och generera en avvikelse. Eftersom denna tillhör föregående period bör du göra en korrigering hos Skatteverket. Kontakta Skatteverket för information om hur du gör korrigering.
- Det kan också bero på att du inte har bokfört momsrapporten den siste i föregående period, utan kanske i början i perioden efter. Är föregående månads moms bortbokad innan du skriver ut för en ny period blir momsrapporten rätt utan avvikelse men verifikationen kommer upp i tabellen över verifikationer med avvikelse. När du kommer till sista momsrapporten på bokföringsåret ska den bokföras på rätt år, dvs den siste i bokslutsmånaden. Vi rekommenderar att du alltid bokför momsrapporten den siste i månaden, vilket det blir om du har automatisk överföring av bokföringsunderlagen, och då ska du inte ha något ingående saldo.
- Om du skriver ut momsrapporten första månaden i det nya året och får ett ingående saldo, kan det också bero på att du inte har fört över utgående balans till ingående balans. När du skapar ett nytt bokföringsår förs automatiskt de utgående balanserna som finns över till ingående balanser på det nya året. Om du därefter har gjort nya verifikationer på det gamla året måste du manuellt föra över utgående balans till ingående balans för att det nya året ska få korrekta värden. Du kan göra överföringen hur många gånger som helst. Överföringen gör du i det nya året under Bokföring - Ingående balans. Här väljer du kommandot Överför UB från föreg år.
- Kontrollera under Arkiv - Inställningar - på flikarna - MomsMomsrapport A-D, H-I och Momsrapport E-G om det ligger rätt konton till rätt ruta på momsrapporten.
- Kontrollera om dina konton har rätt momsrapportkod i kontoplanen. Det enklaste är att skriva ut kontoplanen och markera de konton som har en momsrapportkod. Du hittar utskriften när du väljer Bokföring - Kontoplan och sedan Utskrift - Kontoplan. Kolumnen med momsrapportkoderna heter Mk på utskriften.
- När du har hittat ett konto som har en felaktig momsrapportkod väljer du Bokföring - Kontoplan och söker efter det konto som du har problem med. Markera kontot i listläget och tryck Enter eller dubbelklicka på kontot. Välj rätt momsrapportkod i listan genom att klicka på listknappen bredvid fältet Momsrapportkod. Om kontot inte ska ha någon momsrapportkod väljer du det val som är blankt. Korrigera alla konton som har felaktig momsrapportkod. Gör en ny momskontroll under Bokföring - Momskontroll för att kontrollera att allt blivit rätt.
- Om du har bokfört ett felaktigt belopp eller på fel konto visar det sig vid momskontrollen på samma sätt som om ett konto har felaktig momsrapportkod. Gå in på verifikationen och kontrollera raderna.
- Om det var rätt konton som var med på momsrapporten fast med fel saldo så beror det på att något är bokfört fel.
- När du gör momskontrollen letar programmet upp de verifikationer som har en avvikelse. Genom att markera en verifikation i tabellen och klicka på knappen Kort kan du se information som enbart rör den valda verifikationen.
- Du kan se vilken momssats som inte stämmer och genom att klicka på ikonen till höger i fältet Verifikationsnummer kommer du direkt till verifikationen och kan göra ändringar på den.
Det kan bero på att en verifikation (t ex en fakturajournal) är utskriven och bokförd i tredje kvartalet, men efter att momsrapporten godkänts och bokförts. Momsdeklarationen som är inlämnad för tredje kvartalet måste då manuellt korrigeras hos Skatteverket genom att en ny deklaration lämnas in.
Gör så här om perioden inte är låst
Om perioden där felet finns inte är avstämd och låst och du upptäcker felet inom den tid du har rätt att senarelägga bokföringen kan du göra en ny momsdeklaration för perioden och lämna till Skatteverket. Den korrigerade momsdeklarationen ska ersätta den tidigare inlämnade felaktiga, den ska inte bara innehålla förändringen.
För att få ut en ny korrekt momsrapport från programmet måste du ta bort verifikationen som skapades när du godkände den felaktiga momsdeklarationen. Om du använder preliminära verifikationen gör du det genom kommandot Ta bort alla rader på verifikationen. Använder du enbart ändringsverifikationer gör du det genom kommandot Skapa ändringsverifikation och markerar Kopiera verifikationen med omvända tecken. Verifikationsdatum ska vara inom den momsperiod du rättar. Sedan skriver du ut en ny momsrapport för perioden och godkänner den som vanligt.
Gör så här om perioden är låst
Om perioden är låst ska en ändringsverifikation skapas i den olåsta perioden som du håller på att bokföra i när felet upptäckts.
Består verifikationen, som skulle varit med på momsrapporten, av flera momsbelopp behövs kanske ett underlag, då kan du skriva ut ett så här:
- Markera Bokför journaler och momsrapporter manuellt under Arkiv - . - Bokföring
- Skriv ut momsrapporten för den felaktiga perioden på nytt, men utan att bokföra den. Bokföringsunderlaget som följer med denna ska du använda som underlag till en ändringsverifikation. Underlaget visar bara de belopp som saknades på den momsdeklaration som redan redovisats till Skatteverket. Den ska korrigeras med beloppen på bokföringsunderlaget.
- Skapa ändringsverifikation med datum i den olåsta perioden som du håller på att bokföra i när felet upptäckts. Den ska konteras som det bokföringsunderlag till momsrapporten du nyss skrev ut.
Ändringsverifikationen skulle t ex kunna se ut som nedan om det handlar om en fakturajournal där en kundfaktura på 100 000 kr + moms 25 000 kr är bokförd, men som inte är med på den tidigare inlämnade momsdeklarationen.
2611 debet | 25 000 kr |
2650 kredit | 25 000 kr |
När sedan momskontrollen görs för perioden där ändringsverifikationen ingår kommer den att synas i fälten för Verifikationer med avvikelser och beloppet finnas kvar i kolumnen för Varav ing saldo men det visas ingen avvikelse.
Det finns fortfarande ett ingående saldo, men det har du bokat bort med ändringsverifikationen innan den nya momsrapporten skrevs ut. Efter den här korrigeringen finns ingen avvikelse kvar, utan momsrapporten för den nya perioden är korrekt.
Momsreglerna säger att en momsdeklaration ska rättas genom att en ny korrekt momsdeklaration för samma period skickas in. Det är inga problem om perioden inte är låst för då gör du bara rättelsen i bokföringen i perioden felet fanns och gör en ny momsrapport. Om perioden däremot är låst blir det problem eftersom bokföringsreglerna säger att rättelser i låsta perioder ska göras i den period man håller på att bokföra när felet upptäcks. Då behöver du göra den rättade momsdeklarationen manuellt.
Exempel:
Du har vid avstämning i oktober hittat ett fel på en verifikation daterad i juni och som har påverkat redan redovisad momsrapport med fel belopp.
Om perioden är avslutad och låst i programmet ska en ändringsverifikation göras i den period du befinner dig i när du hittar felet, alltså oktober. Du ska då göra en ändringsverifikation endast på mellanskillnaden.
Du har den 20XX-06-01 bokfört ett inköp på 60 000 kr fel och i stället skrivit 6 000 kr. Så här såg det ut i din bokföring:
1930 kredit | 6 000 kr |
4010 debet | 4 800 kr |
2641 debet | 1 200 kr |
När du bokför oktober upptäcker du att det skulle varit 60 000 kr istället för 6 000 kr. Då ska du registrera en ändringsverifikation med datum i oktober och den ska se ut så här:
1930 kredit | 54 000 kr |
4010 debet | 43 200 kr |
2641 debet | 10 800 kr |
Du kan inte automatiskt få ut en ny korrekt momsrapport från programmet, utan korrigeringen på momsdeklarationen måste göras manuellt till Skatteverket. Det gör du genom att lämna in en helt ny momsdeklaration för den period där felet fanns, dvs juni. Du ska inte redovisa bara ändringen utan göra om hela momsdeklarationen så som den skulle ha sett ut om inköpet varit rätt bokfört från början. I det här fallet ska du öka ingående moms med 10 800 kr i ruta 48 på momsdeklarationen.
Momsrapporten för oktober måste också justeras manuellt innan den redovisas till Skatteverket. I vårt fall ska den momsdeklarationen minskas med 10 800 kr i ruta 48.
I momskontrollen kan man se avvikelse på några ören utan att få uppgift om vilken verifikation den kommer ifrån. Det beror på att avvikelser under 10 öre inte visas i fältet Verifikationer med avvikelse utan bara som Avvikelse.
Orsaken till en avvikelse kan vara att du till exempel har bokfört försäljning manuellt. När du skapar en faktura i programmet bokförs öresavrundning på till exempel konto 3740 som har momsrapportkod Avrund. Då blir momsrapporten korrekt och ingen avvikelse uppstår.
De manuella verifikationerna som genererat avvikelse kan se ut så här:
Konto | Belopp | |
---|---|---|
Inbetalt belopp | 1930 | 2 626,00 |
Utg moms | 2611 | - 525,15 |
Försäljning | 3051 | -2 100,85 |
I exemplet ovan är det inbetalda beloppet registrerat på 1930. Därefter är momsen på kundfakturan registrerad på konto 2611. Avrundningsfelet uppstår när du registrerar resterande belopp på 3051 istället för att registrera öresavrundningen på 3740 och försäljningsbeloppet på 3051.
Det korrekta värdet som skulle registrerats som Försäljning är 2 100,60 och inte 2 100,85, eftersom fakturan är avrundad med 0,25.
Konto | Belopp | |
---|---|---|
Inbetalt belopp | 1930 | 1 250,00 |
Utg moms | 2611 | -250,09 |
Försäljning | 3051 | -999,91 |
Det korrekta värdet som skulle registrerats som Försäljning är 1 000,35 och inte 999,91, eftersom fakturan är avrundad med 0,44.
När du har bokfört dessa verifikationer kommer momskontrollen att se ut så här:
I det första exemplet blir avrundningen i momskontrollen mindre än 10 öre, därför visas den endast som en avvikelse och inte i tabellen Verifikationer med avvikelser.
I det andra exemplet blir avrundningen i momskontrollen mer än 10 öre och därför visas avvikelsen i tabellen Verifikationer med avvikelser.
På momsrapporten ska inga ören redovisas. Ingen avrundning görs utan alla ören på totalerna tas bort.
När du skriver ut momsrapporten kommer borttagna ören att konteras på konto 3740 och momsbeloppen konteras med ören för att momskontot ska bli 0 inför nästa periods momsredovisning.
Summan av utgående moms minus ingående moms flyttas över till ett redovisningskonto.
Observera att det inte behöver vara något fel
Om du använder samma konton för omsättning oavsett momssats kan momsredovisningen vara korrekt men ändå visa avvikelser om du använder flera momssatser. Momskontrollen kräver att du delar upp omsättning på de olika momssatserna vid bokföring men på själva mervärdesskattedeklarationen slås de samman. Du har ingen möjlighet att få hjälp med kontrollen om du inte delar upp omsättningen.
Visma Spcs Support
Om du fortfarande inte får momsrapporten att stämma efter att du har kontrollerat dessa punkter, kan Visma Spcs Support kontrollera din momsrapport. Vi kommer då att debitera dig vårt konsultarvode om det beror på att konton är märkta med felaktig momsrapportkod, om det är bokfört felaktigt eller beror på annat handhavandefel. Naturligtvis kommer vi inte att debitera dig om det beror på programmet.
Det vi då behöver ha in är en säkerhetskopia för test och en beskrivning ifrån dig om vad som är felaktigt. Säkerhetskopian tar du under Arkiv - Säkerhetskopiering - Aktiv Förening. Du kan arbeta vidare i föreningen medan vi tittar på din säkerhetskopia då det är en test.