Visma Enskild Firma
Uppgifter för skatteberäkning
Under Årsrutiner - Uppgifter för inkomstplanering finns ett avsnitt längst ned på sidan med rubriken Uppgifter för skatteberäkning. I detta avsnitt måste du kontrollera och vid behov justera följande inställningar av betydelse för programmets beräkning av skatt och avgifter.
Det ska noteras att programmets totala skatteberäkning inte alltid kan ge ett helt komplett resultat av inkomstskatten på din deklarerade näringsinkomst. Vill du vara säker på att den totala skatten är komplett beräknad hänvisar vi dig till att använda Visma skatteprogram för hela din deklaration.
Ange uppgift om betald F-skatt för innevarande år
Du måste på den här sidan lämna uppgift om betald F-skatt för innevarande inkomstår. Den uppgiften behövs om du vill att programmets skatteuträkning ska ge besked om beräknad skatt + egenavgifter på firmainkomsten för innevarande år är större eller mindre än den betalda F-skatten under året. I F-skatten för år innevarande år ingår betalningarna av F-skatt med sista betalningsdag i februari innevarande år till och med januari nästkommande år.
Programmet ger förslag
Om du använder utbetalningstypen Betalning av F-skatt när du registrerar sådana betalningar i programmets kassabok kommer programmet att föreslå ett belopp. Då anges totalbeloppet för registrerade utbetalningar av F-skatt från februari innevarande år till och med januari nästkommande år som förslag till årets betalning av F-skatt.
Flera uppgifter kan lämnas i ett utfällbart avsnitt
I det utfällbara avsnitt Övriga skatteinställningar kan följande uppgifter lämnas:
Aktiv/passiv näringsverksamhet
En enskild näringsverksamhet är antingen en aktiv eller en passiv verksamhet. En näringsverksamhet är normalt alltid aktiv om den enbart bedrivs med egen arbetsinsats. Om man själv inte alls arbetat i verksamheten är det fråga om en passiv verksamhet.
Programmet har aktiv näringsverksamhet som standardinställning.
Kommunalskatt inkl avgifter till trossamfund och begravningsavgift
För att skatteberäkningen ska bli exakt måste du ange din totala skattesats för kommunalskatt, begravningsavgift och avgift till Svenska Kyrkan eller andra trossamfund. Om du inte skriver in något använder programmet en skattesats på 32 %.
Skattereduktion för boende i vissa glest befolkade områden
Skattereduktionen innebär att fysiska personer som den 1 november året före beskattningsåret är folkbokförda i vissa kommuner, främst i Norrland och nordvästra Svealand, har rätt till en skattereduktion att räkna av mot kommunal inkomstskatt.
Markera om kravet för boende i vissa glest befolkade områden är uppfyllt.
Karensdagar i sjukförsäkringen
De egenavgifter som beräknas på din inkomst från firman påverkas i regel av vilken karenstid du anmält till Försäkringskassan. Vid längre karens får du en viss sänkning av avgifterna.
Du kan under året ha haft 1, 7, 14, 30, 60 eller 90 karensdagar. Programmets grundinställning är 7 dagars karenstid.
Liten vinst på längsta karenstiden
Nedsättningen av egenavgifter på grund av lång karenstid i sjukförsäkringen är blygsam. Om du under innevarande år hade ett överskott i deklarationen på 300 000 kr och har valt den längsta karenstiden istället för den allra kortaste, kan du maximalt tjäna ungefär 2 000 kr på hela året som lägre egenavgift.
Det är dåligt betalt för en kraftigt försämrat skydd vid ett sjukfall. Vid ett 90 dagars sjukfall kan man med längsta karensen förlora upp till närmare 60 000 kr före skatt i utebliven sjukpenning. Du kan räkna med att det blir ungefär samma siffror även under innevarande år.
Den som inte säkert vet att man aldrig blir sjuk borde alltid välja den kortaste karensen.
Anmälan om ändrad karenstid gör man hos Försäkringskassan.
Nedsättning av egenavgifter
Programmet beräknar egenavgifter på överskott från din firma när det är angivet att verksamheten är aktiv.
Man får normalt en generell nedsättning av egenavgifter på aktiv näringsinkomst. Nedsättningen är 7,5 procentenheter av avgifterna, dock högst för ett avgiftsunderlag på 200 000 kr. Överskottet av aktiv näringsverksamhet måste överstiga 40 000 kr för att en generell nedsättning ska beräknas. Det innebär att nedsättningen är högst 15 000 kr och lägst 2 000 kr. Den som bara betalar ålderspensionsavgift får ingen nedsättning. Programmet beräknar nedsättningen automatiskt.
Det kan i ovanliga fall förekomma (gäller då fler än två personer driver ett s k enkelt bolag eller då stora statliga stöd erhållits) att nedsättningen inte får ske med maximala 15 000 kr. Om programmet ska ta hänsyn till detta måste du själv skriva in ett eget belopp för maximalt möjlig nedsättning.
Om du haft verksamheten i din enskilda firma inom det s k stödområdet i Sverige har du i regel rätt till en nedsättning av egenavgifterna med 10 procentenheter, dock maximalt med 18 000 kr. Undantag görs för dig med näringsverksamhet inom jordbruk, fiske och transportverksamhet. Du måste markera om du har rätt till den extra nedsättningen, så att programmet kan räkna ut avgifterna på rätt sätt.
Inställningar för nedsättning av egenavgifter görs i programmets Årsrutiner på sidan Uppgifter för inkomstplanering, i det utfällbara avsnittet Övriga skatteinställningar.
Stödområde
I stödområdet ingår följande områden:
Norrbottens län |
Arvidsjaurs, Arjeplogs, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner samt Edefors och Gunnarsbyns församlingar i Bodens kommun och f.d. Markbygdens kyrkobokföringsdistrikt i Piteå kommun. |
Västerbottens län |
Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns och Åsele kommuner samt Fällfors, Jörns och Kalvträsks församlingar i Skellefteå kommun. |
Jämtlands län |
Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner. |
Västernorrlands län |
Sollefteå och Ånge kommuner, Holms och Lidens församlingar i Sundsvalls kommun samt Anundsjö, Björna, Skorpeds och Trehörningsjö församlingar i Örnsköldsviks kommun. |
Gävleborgs län: |
Ljusdals kommun |
Dalarnas län |
Malungs, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner samt Venjans och Våmhus församlingar i Mora kommun. |
Värmlands län |
Torsby kommun |
Uppgift om sjukersättning eller hel ålderspension
Om du under innevarande år vid något tillfälle har haft hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning ska det markeras. I så fall ska enbart ålderspensionsavgift med 10,21 procent betalas som egenavgift på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Dessutom kan löneskatt tillkomma.
Den som under hela innevarande år haft inkomst av hel ålderspension inklusive helt uttag av premiepension från den allmänna pensionen ska markera detta. På inkomst av aktiv näringsverksamhet betalas i så fall enbart ålderspensionsavgift med 10,21 procent, även om man inte fyllt minst 66 år under inkomståret.