Visma Enskild Firma
Jord- och skogsbruk
Under Årsrutiner - Jord/skogsbruk lämnar du uppgifter om insatsemissioner och om ännu inte utbetalda belopp enligt betalningsplan för skog, vilka är sådana obeskattade tillgångar som ska tas in i det förenklade årsbokslutet. Du kan även lämna uppgifter angående skogskonto, skogsskadekonto och skogsavdrag.
I programmet får du inte blanda ihop insatskontot med insatsemissioner. En insatsemission innebär att medlemmen tilldelas en del av den ekonomiska föreningens vinstmedel (motsvarar fondemission i ett aktiebolag). Medlemmens mottagna insatsemissioner ska inte bokföras och får inte ingå i underlag för räntefördelning. Däremot ska totalt innestående fordringar av insatsemissioner tas med vid fält U4 på det förenklade årsbokslutet. Därför kan du skriva in uppgift om insatsemissioner på den här sidan. De hämtas då till det förenklade årsbokslutet automatiskt.
Insatsemissioner betalas ut till medlemmen när den lämnar föreningen. De beskattas då som inkomst av kapital på samma sätt som vid försäljning av en andel i en ekonomisk förening.
Med betalningsplan för skog menas en överenskommelse om en försäljning av skog där betalningen ska delas upp på flera olika inkomstår.
Beskattningen av försäljningen sker det år som respektive delbetalning tas emot.
Årets mottagna betalningar registreras i kassaboken
I kassaboken i programmet registrerar du löpande årets mottagna inbetalningar enligt betalningsplanen. Du använder då den vanliga inbetalningstypen Försäljning, vilket innebär att betalningarna tas med bland årets inkomster.
Återstående fordran ska anges i förenklade årsbokslutet
Den fordran exklusive moms som enligt betalningsplanen återstår vid årets slut ska enligt bokföringsreglerna tas upp vid punkt U4 i det förenklade årsbokslutet.
Det gör programmet om du fyller i uppgifterna i det utfällbara avsnittet om Betalningsplan för skog under Årsrutiner - Jord/skogsbruk.
Du anger först den fordran exkl moms som fanns vid årets början.
Ange sedan årets mottagna betalning exkl moms och nytillkomna fordringar exkl moms enligt nya betalningsplaner, vilka även kan specificeras via separata underdialoger.
Programmet beräknar återstående fordran vid årets slut och tar med beloppet vid punkt U4 på det förenklade årsbokslutet när du skapat deklaration/årsbokslut.
Justeringar om skogskonto i deklarationen kan behöva ske här i Årsrutiner.
Lägg till avdrag i deklarationen för innevarande år för insättningar under nästkommande år
Det är tillåtet att i deklarationen för innevarande år göra avdrag för insättningar på skogskonto som skett efter inkomstårets slut, men innan deklarationen för det gångna inkomståret ska lämnas till Skatteverket. Uppgift om sådana avdrag kan programmet inte ta fram med någon automatik, utan ett sådant avdrag måste du själv skriva in uppgifter om.
Det gör du i det utfällbara avsnittet Justeringar av insättningar på skogskonto under Årsrutiner - Jord/skogsbruk. Du skriver där in det extra avdrag som du vill göra i deklarationen för inkomståret innevarande år och som registrerats som insättning på Skogskonto i bokföringen för nästkommande år senast den dag då deklarationen lämnas in under nästkommande år.
Justering av bokförda insättningar som dragits av föregående år
Som nämnts anger programmet på deklarationsblanketten automatiskt avdrag för sådana insättningar som i kassaboken registrerats på Skogskonto under det inkomstår som deklarationen avser. Men samtidigt är det ju möjligt att avdrag för samma insättning skett redan i deklarationen för föregående år. I så fall måste en manuell justering alltid göras.
Även den justeringen sker i programmets Årsrutiner i det utfällbara avsnittet Justeringar av insättningar på skogskonto på sidan Jord/skogsbruk. I årets program ska du ange avdrag för insättning på skogskonto som skett i deklarationen för föregående inkomstår, men som avser en insättning som skett under innevarande år och som registrerats i programmets kassabok för innevarande år.
Justera om insättning leder till underskott
Ett avdrag för insättning till skogskonto får enligt Skatteverkets uppfattning inte leda till att din firma redovisar ett underskott. Om du har registrerat en insättning på skogskonto i kassaboken som får en sådan effekt, måste du justera avdraget i deklarationen även om själva insättningen har skett.
Då finns alltid möjligheten att ange ett belopp i det nedre fältet i det utfällbara avsnittet i Årsrutiner för justering av skogskonto. Då minskas avdraget för insättning till skogskonto på NE-blanketten. Du kan då justera avdraget så att underskottet försvinner, dock högst med det belopp som du bokfört som insättning.
Enligt vår uppfattning måste det vara på det viset att om du inte får göra avdrag för hela eller delar av en insättning till skogskonto eftersom det leder till att ett underskott redovisas i deklarationen, så behöver du inte ta upp någon inkomst när du tar ut motsvarande belopp från skogskontot.
Under Uppgifter om skogsavdrag m m kan du lämna de uppgifter som behövs om uppgifter om begärt skogsavdrag eller återfört skogsavdrag ska tas med på deklarationens NE-blankett. Läs mer i avsnittet Uppgifter om skogsavdrag m m
Skogsskadekonto
Insättningar och uttag från ett skogsskadekonto kan också förekomma. Det finns ingen särskild funktion för skogsskadekonto i programmet, utan belopp på ett sådant konto får slås samman med beloppen från skogskonto och behandlas som om de fanns på ett skogskonto och anges på samma sätt.
Relaterade avsnitt
Uppgifter om skogsavdrag m m | |
Skogskonto för skogsägare | |
Övriga justeringar av resultatet |