Visma Enskild Firma
Inköp från utlandet
Inköp från utlandet hanteras på olika sätt i programmet beroende på om det är varor eller tjänster som köpts och om inköpen skett från länder inom EU-området eller från länder utanför EU samt om inköpen är momspliktiga eller inte.
På skatteverket.se kan du läsa mer om reglerna för inköp från utlandet och om ett sådant inköp är momspliktigt i Sverige.
När du köper varor från andra EU-länder är det normalt köparen, d v s ditt företag, som i Sverige ska betala in moms till svenska staten för ett sådant köp. Momsen är då 25, 12 eller 6 procent på priset för inköpta varor beroende typ av vara som köpts in. Denna form av omvänd skattskyldighet kallas ofta för gemenskapsinternt förvärv.
Vid inköp från företag inom EU är det normala att säljaren inte lägger på moms på sina fakturor, om du har uppgett ditt företags momsregistreringsnummer till säljaren. Om du är momsregistrerad i Sverige men säljaren ändå tagit ut moms i ett annat EU-land måste du ändå beräkna och redovisa svensk moms. Den svenska momsen beräknar du på priset inklusive den utländska momsen. För att undvika att varan beskattas i båda länderna måste säljaren skicka en ny faktura utan moms. Läs mer om reglerna vid inköp från utlandet i Skatteverkets broschyr Moms vid utrikeshandel.
Om företaget bedriver momspliktig verksamhet är momsen som betalas till svenska staten på import från EU-länder avdragsgill, d v s på samma sätt som vanlig ingående moms som betalas på köp av varor inom Sverige. Den svenska momsen på dessa affärer blir alltså i regel ett nollsummespel, men inte för de företag som bara har momsfri försäljning och inte får göra avdrag för ingående moms som betalats.
Läs mer om hur du registrerar inköp från annat EU-land i avsnittet Inköp av varor från annat EU-land.
Programmet kan bara hantera inköp av varor från andra EU-länder när leveransen av varorna och betalningen av varorna äger rum under en och samma redovisningsperiod för moms. Har du exempelvis kvartalsmoms måste betalningen för varorna ske under samma kvartal som du mottagit varorna. Detta beror på att momsredovisningen av inköp av varor från andra EU-länder ska göras under den period då leveransen tas emot, oavsett när betalning sker. Kontantmetoden gäller helt enkelt inte vid redovisning av moms vid inköp av varor från EU.
Momsregistrerade företag som importerar varor utanför EU ska redovisa och betala moms på den importen till Skatteverket.
Läs mer om hur du registrerar inköp från länder utanför EU i avsnittet Inköp av varor från land utanför EU.
Programmet hanterar inköp av tjänster från andra EU-länder enligt huvudregeln där det är köparen, d v s ditt företag, som i Sverige ska betala in moms till svenska staten för ett sådant köp. Momsen är då vanligtvis 25 procent.
Vid inköp från företag inom EU är det normala att säljaren inte lägger på moms på sina fakturor om du har uppgett ditt företags momsregistreringsnummer till säljaren. Om du är momsregistrerad i Sverige men säljaren ändå tagit ut moms i ett annat EU-land måste du ändå beräkna och redovisa svensk moms. Den svenska momsen beräknar du på priset inklusive den utländska momsen. För att undvika att varan beskattas i båda länderna måste säljaren skicka en ny faktura utan moms. Läs mer om reglerna vid inköp från utlandet i Skatteverkets broschyr Moms vid utrikeshandel.
Om företaget bedriver momspliktig verksamhet är momsen som betalas till svenska staten på köp av tjänster från EU-länder avdragsgill, d v s på samma sätt som vanlig ingående moms som betalas på köp av tjänster inom Sverige. Den svenska momsen på dessa affärer blir alltså i regel ett nollsummespel, men inte för de företag som bara har momsfri försäljning och inte får göra avdrag för ingående moms som betalats.
Läs mer om hur du registrerar inköp från annat EU-land i avsnittet Inköp av tjänster från EU-länder då köparen redovisar momsen
Programmet hanterar inköp av tjänster från länder utanför EU där det är köparen, d v s ditt företag, som i Sverige ska betala in moms till svenska staten för ett sådant köp. Momsen är då vanligtvis 25 procent.
Om företaget bedriver momspliktig verksamhet är momsen som betalas till svenska staten på köp av tjänster från länder utanför EU avdragsgill, d v s på samma sätt som vanlig ingående moms som betalas på köp av tjänster inom Sverige. Momsen på dessa affärer blir alltså i regel ett nollsummespel, men inte för de företag som bara har momsfri försäljning och inte får göra avdrag för ingående moms som betalats.
Läs mer om hur du registrerar inköp från länder utanför EU i avsnittet Inköp av tjänster från EU-länder då köparen redovisar momsen.