Gemensam verksamhet och medhjälparfall

När två makar är verksamma i samma firma är det inte möjligt för den ena maken att anställa den andra maken och betala en regelrätt lön till denne. Istället har makarna rätt att dela upp inkomsten av näringsverksamheten mellan makarna i samband med deklarationen. Med makar i det här fallet avses personer som är gifta med varandra eller har gemensamma barn utan att vara gifta.

Delningen av inkomsten sker på olika sätt beroende på om det är fråga om gemensam verksamhet eller om ena maken bara betraktas som medhjälpare i verksamheten. Gemensam verksamhet bedrivs om båda makarna har samma ställning i verksamheten. Ett medhjälparfall föreligger om den ena av makarna med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter anses ha en ledande ställning i verksamheten och den andra maken inte har en sådan ställning.

Exempel

Två makar bedriver en taxirörelse där enbart den ena maken kör taxibilen. Den andra maken hjälper bara till med bokföring och andra kontorsgöromål och anses då som medhjälpare. Om båda makarna däremot delar i stort sett lika på jobbet som taxiförare och på kontorsgöromålen, då föreligger en gemensam verksamhet.

Resultatfördelning vid gemensam verksamhet

I en gemensam verksamhet ska makarna dela överskott eller underskott efter var och ens arbetsinsats i företaget. Oftast sker uppdelningen genom att man tar var sin hälft av resultatet av verksamheten. Om fördelningen av resultatet sker på ett annat sätt, bör man i en bilaga till deklarationen berätta om skälen till detta.

Uppdelning av överskott i medhjälparfall

En fördelning av resultatet till en medhjälpande make får bara ske om det är överskott i verksamheten. Uppdelningen av inkomsten får inte leda till ett underskott för den make som har ledande ställning i företaget. Hänsyn ska då inte tas till underskott som sparats från tidigare år. Den del av inkomsten som kan fördelas till en medhjälpande make är begränsad. Inkomsten får inte överstiga ett belopp som motsvarar en marknadsmässig ersättning för de timmar medhjälparen arbetat i verksamheten.

Det innebär att den medhjälpande makens inkomst måste ligga på en nivå som skulle ha betalats till utomstående som utfört likartade arbetsuppgifter. Löneregler i kollektivavtal eller lönestatistik för det aktuella arbetet är vägledande vid bedömningen av vilken lön som anses marknadsmässig. Till beräknad "lön" får läggas semesterersättning och kostnaden för egenavgifter som maken ska betala.

Exempel

När inkomsten beräknas får man lägga till den marknadsmässiga lönen lägga egenavgifterna på ca 29 procent samt semesterersättning med 12 %. En sådan lön på 100 kr ger alltså en rätt till inkomstdelning på ca 140 kr per timma.

Det är lämpligt att föra anteckningar om den medhjälpande makens arbetstid och arbetsuppgifter, för att lättare kunna besvara frågor om Skatteverket skulle ifrågasätta uppdelningen av inkomsten. Om ersättningen till en medhjälpande make betalats efter en timersättning som är högre än ca 120 kr inklusive semesterersättning och egenavgifter, bör du i en bilaga till deklarationen beskriva hur ersättningen har beräknats. Den här inkomstgränsen innebär dock inte att detta skulle vara någon högsta tillåtna ersättning. Regeln om marknadsmässig ersättning gäller, oavsett hur stor timersättningen blir.

Hur används firmaprogrammet vid gemensam verksamhet/medhjälparfall?

Bokföringen i Visma Enskild Firma av en verksamhet som drivs av två makar får registreras i ett företag som skapas för en av makarna. Denna make kan också göra sin deklaration av näringsverksamheten i samma företag, sedan man i programmet skrivit in uppgift om hur det bokförda resultatet ska fördelas mellan makarna. Det sker på sidan Årsrutiner - Resultatfördelning från/till annan.

Det förutsätts då att den make på vilken bokföringen registreras även ska ta upp alla tillgångar och skulder som är underlag för beräkning av kapitalunderlag för räntefördelning och expansionsfond. Om ett sådant underlag ska delas upp på båda makarna kan deklarationen inte ske i Visma Enskild Firma, utan då måste deklarationen göras på annat sätt, exempelvis i programmet Visma Skatt Företag eller Visma Skatt Proffs.

För att göra deklarationen för den andra maken i Visma Enskild Firma måste ett nytt företag skapas i detta program. På sidan Resultatfördelning från/till annan anges då den del av resultatet som erhållits från den andra maken.

Relaterade avsnitt

Resultatfördelning till och från annan