Visma eEkonomi Smart
Checklista för årsavstämning
Det här är en generell checklista som tar dig genom de olika stegen i din årsavstämning. Om du vill ha en mer specifik checklista som anpassats till dig och ditt företag, hittar du den under Bokföring - Årsavstämning i menyn i Visma eEkonomi Smart.
Registrera fakturorna och bokför dem på rätt år och datum. Om bokföringen är låst kan du bokföra dem på bokslutsdagen. Tänk på att fakturorna troligen påverkar din momsrapport för perioden.
Läs mer i avsnitten Skapa kundfaktura, Registrera leverantörsfaktura och Rätta tidigare periods momsredovisning.
För aktiebolag
Kolla i Kontoanalysen för att se om du har ett saldo på konto 2099 Årets resultat. Om det finns ett saldo måste du skapa en ny manuell verifikation och flytta saldot på konto 2099 Årets resultat till kontot för 2091 Balanserad vinst eller förlust. Verifikation ska göras på det nya årets första dag.
För enskild firma
Kolla i Kontoanalysen för att se om du har ett saldo på konto 2019 Årets resultat, delägare 1. Om det finns ett saldo måste du skapa en ny manuell verifikation och flytta saldot på konto 2019 Årets resultat, delägare 1 till kontot för 2010 Eget kapital, delägare. Verifikation ska göras på det nya årets första dag.
Läs mer i forumtrådarna Bokföra föregående årsresultat och Bokföra årets resultat.
Kontrollera Kontoanalysen och jämför konto 1930 Företagskonto/checkkonto/affärskonto mot dina kontoutdrag. Om det är ett litet belopp som skiljer kan du eventuellt lägga in det som en öresavrundning på konto 3740 Öres- och kronutjämning i en verifikation. Ibland beror skillnaden mellan saldot på ditt bankkonto och på bokföringskontot på att banken dragit en avgift på årets sista dag, som inte bokförs som ett uttag på ditt konto förrän nästa år. I så fall kan du bortse från det beloppet. Om det gäller ett större belopp kan du stämma av månad för månad för att enklare hitta den månad där differensen uppstod och ta reda på om någon händelse saknas eller registrerats två gånger.
För att bokföra en öresavrundning skapar du en manuell verifikation och använder konto 3740 Öres- och kronutjämning i debet och 1930 Företagskonto/checkkonto/affärskonto i kredit.
Läs mer i avsnittet Skapa manuell verifikation.
Kontrollera Kontoanalysen och jämför konto 1910 Kassa mot beloppet i din kassa. Om det är ett litet belopp som skiljer kan du eventuellt lägga in det som en öresavrundning på konto 3740 Öres- och kronutjämning i en verifikation. Kontrollera när det stämde senast eller om du har något kvitto som matchar differensen. Du kan även dubbelkolla om du har bokfört beloppet två gånger eller bokfört beloppet i kredit istället för debet och vice versa.
För att bokföra en öresavrundning skapar du en manuell verifikation och använder konto 3740 Öres- och kronutjämning i debet och 1910 Kassa i kredit.
Läs mer i avsnittet Skapa manuell verifikation.
För att få ett korrekt värde vid årsavslutet behöver du värdera beloppet på valutakontot. Skillnaden mellan saldona på valutakontot och bankkontot ska sedan bokföras som en vinst eller förlust. Visma eEkonomi Smart har en funktion som hjälper dig med att värdera kontot och bokföra skillnaden.
Läs mer i avsnittet Värdera valutakonto.
Om du har ett aktiebolag och har kundfakturor som förfaller efter räkenskapsårets slut, som du vet kommer att betalas, behöver du inte göra något så länge de har registrerats i Visma eEkonomi Smart.
Använder du kontantmetoden ska du lägga in alla fakturor som hör till räkenskapsåret innan det avslutas. Obetalda fakturor ska läggas in i Visma eEkonomi Smart och bokförs då per automatik som kundfordran i samband med att du skapar årets sista momsredovisning. Om du inte redovisar moms kan du istället gå till Inställningar - Räkenskapsår och IB, klicka på året du ska avsluta, Redigera och knappen Boka upp kundfordringar och leverantörsskulder. Efterföljande år kvittar programmet automatiskt kundfordringarna åt dig när du registrerar betalningarna.
Bokföring görs alltid i SEK. När kundfordringar i utländsk valuta bokförs i programmet används den växelkurs som gällde den dag fakturan skapades för att omvandla beloppet till SEK. Jämför de utländska kundfakturor som är obetalda och bokförts på konto 1510 Kundfordringar med fakturornas totalbelopp enligt den växelkurs som gäller på räkenskapsårets sista dag.
Debitera konto 1599 Övriga kortfristiga fordringar för kunder och kreditera konto 3960 Valutakursvinster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär. Notera att du måste vända på den här verifikationen kommande år.
Kreditera konto 1599 Övriga kortfristiga fordringar för kunder och debitera 7960 Valutakursförluster på fordringar och skulder av rörelsekaraktär. Notera att du måste vända på den här verifikationen kommande år.
Läs mer i avsnittet Skapa manuell verifikation.
Öppna konto 1510 Kundfordringar i Kontoanalysen och kontrollera om det finns några verifikationer av annan dokumenttyp än kundfaktura eller inbetalning. Om det finns det är det troligt att det är det som orsakar differensen.
Om du har ett aktiebolag och har leverantörsfakturor som förfaller efter räkenskapsårets slut, som du vet kommer att betalas, behöver du inte göra något så länge de har registrerats i Visma eEkonomi Smart.
Läs mer i avsnittet Skapa manuell verifikation.
Öppna konto 2440 Leverantörsskulder i Kontoanalysen och kontrollera om det finns några verifikationer av annan dokumenttyp än leverantörsfaktura eller uttag. Om det finns det är det troligt att det är det som orsakar differensen.
Alla transaktioner till och från Visma eEkonomi Smart.
måste matchas iRegistrera fakturan och bokför fakturan på rätt år och datum. Om bokföringen är låst för den perioden bokför du fakturan på bokslutsdagen. Tänk på att fakturan troligen påverkar din momsredovisning för den här perioden. Du måste därför korrigera momsrapporten för denna period och skicka in den till
igen.Läs mer i avsnittet Rätta tidigare periods momsredovisning.
Ja, du kan fortfarande skapa en momsrapport och bokföra den på bokslutsdagen.
Som ägare av ett aktiebolag som följer K2-reglerna behöver du inte göra några justeringar i fall det totala räntebeloppet för alla lån sammanlagt är minst 5 000 SEK för året. En av de viktigaste förenklingarna i K2-reglerna är att du inte behöver periodisera inkomster och utgifter som var för sig understiger ovan belopp, om dessa återkommer varje år. Det enda undantaget för den här principen är personalutgifter. En annan förutsättning är att årsutgifterna inte kan förväntas variera i storlek med mer än 20 procent mellan åren. För mer information, se paragraf 7:9 i Bokföringsnämndens allmänna råd.
Om du har en enskild firma och du i år har betalat ränta som gäller kommande år, räknas räntan som utgifter för nuvarande år om du inte periodiserar den. Detta är tillåtet så länge räntan inte överstiger 5 000 SEK. Om räntan överstiger 5 000 SEK måste du periodisera räntan till efterföljande räkenskapsår.
Om intäkterna överstiger 5 000 SEK måste du bokföra dem på nytt igen.
1. Skapa ett nytt konto som du kallar 3049 Upplupna intäkter. Kontot ska inte ha någon momskod.
Läs mer i avsnittet Lägg till nytt bokföringskonto.
2. Skapa en manuell verifikation där du krediterar konto 3049 Upplupna intäkter och debiterar 1790 Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter. Det är viktigt att datumet på verifikationen i detta fall är den sista december. Korrigeringen kan göras på bokslutsdagen.
Läs mer i avsnittet Skapa manuell verifikation.
3. Verifikationen måste vändas på nästa räkenskapsår. För att göra det kopierar du först verifikationen, ändrar fakturadatumet till den första dagen på nästkommande år och flyttar sedan beloppen så att du krediterar 1790 Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter och debiterar 3049 Upplupna intäkter. Det är viktigt att datumet på verifikationen i detta fall är i januari.
På det viset kommer intäkterna att bokföras i år och momsen under nästkommande år.
Nej, som ägare till en enskild firma räknas du inte som anställd.
Nej, som ägare av ett aktiebolag har du rätt att avstå från semesterersättning.
Kolla i Kontoanalysen och jämför konto 1630 Avräkning för skatter och avgifter (skattekonto) med kontoutdragen du fått från . Kontrollera att dina månadsavstämningar i Visma eEkonomi Smart stämmer med kontoutdragen och att allt har matchats i programmet. Om du har fått en beräknad intäkts- eller kostnadsränta ska dessa bokföras manuellt. Bokföringsförslagen Bokföring av intäktsränta på skattekontot och Bokföring av kostnadsränta på skattekontot i programmet kan hjälpa dig att bokföra på rätt konto.
Ett varulager ska alltid inventeras och värderas vid årsskiftet. Det innebär att du räknar ut värdet på ditt lager. Om du driver en enskild firma och lagervärdet understiger 5 000 SEK krävs ingen åtgärd i bokföringen. För aktiebolag måste du alltid göra en inventering, oavsett varulagrets värde.
Lagret bokförs på konto 1460 - Lager av handelsvaror och om det har ökat måste du skapa en manuell verifikation där du debiterar differensen på konto 1460 - Lager av handelsvaror och krediterar differensen på konto 4990 - Förändring av lager och pågående arbeten (ofördelad).
Vi föreslår att du gör detta innan du börjar med årsavstämningen.
Ja, du räknar ut skatten på din vinst och lägger in det som en verifikation innan du skapar den sista verifikationen.
Har du ett aktiebolag och arbetar med Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning kommer programmet bokföra det här automatiskt när du låser räkenskapsåret.
Om du har aktiebolag kan du läsa mer om det här ämnet och vilka konton du ska använda i vårt supportforum.
Du behöver inte lägga in IB för nästa räkenskapsår eftersom programmet gör detta åt dig.
När du anger år och datum för fakturan kommer den automatiskt bokföras på rätt år. Notera att detta kan påverka momsrapporten som därför ska korrigeras och skickas in till
igen. Det påverkar även årets resultat.Relaterade avsnitt
Läs mer i den skrivna hjälpen för Visma eEkonomi Deklaration/Årsredovisning | |
Läs mer i den skrivna hjälpen för Visma eEkonomi Deklaration/Årsbokslut |
Sökord: bokföra årets resultat, årsavstämning, årets resultat