Visma eEkonomi Pro
Hur uppgraderar respektive nedgraderar jag mellan olika varianter i Visma eEkonomi?
Vill du byta till en större variant av Visma eEkonomi gör du det under Appar och tillval i programmet.
Om du gör programbytet i samband med ett årsavslut räcker det att lägga till ingående balanser när du skapar ett nytt bokföringsår under Inställningar - Räkenskapsår och IB. Om du byter till en större variant av Visma eEkonomi under ett pågående räkenskapsår måste du tänka på följande.
När du gör en uppgradering från Visma eEkonomi Fakturering, följer dina artiklar (inklusive artikelkonteringar), fakturor och kunder med till programmet. Fakturorna bokförs dock inte automatiskt vid uppgraderingen.
För att dina tidigare kundfakturor och inbetalningar ska bli rätt bokförda behöver du göra följande:
När du uppgraderar till Visma eEkonomi Pro under ett pågående räkenskapsår rekommenderar vi att du för över tidigare bokföringsuppgifter till programmet. Detta för att kunna göra ett korrekt årsavslut i Visma eEkonomi Pro.
Om du eller en redovisningsbyrå har skött din bokföring i ett annat program kan du importera alla bokföringsuppgifter med en så kallad SIE4-fil.
Läs hur du gör en SIE-import från ett annat program i avsnittet Importera bokföringsdata (SI- eller SE-fil).
Om du tidigare bokfört manuellt kan du få de kundfakturor och inbetalningar som skapats i Visma eEkonomi Fakturering att bokföras automatiskt i Visma eEkonomi Pro genom att exportera och importera en SIE-fil. Om du inte vill använda en SIE-fil kan du välja Försäljning - Kundfakturor - Åtgärder - Bokför för att skapa en verifikation för fakturan och betalningen (om fakturan har registrerats som betald).
- Gå till Inställningar - Import och export.
- Gör en export med valet SIE-export av kundfakturor och inbetalningar.
- Spara filen på din dator.
Gör en import av filen du tidigare sparade.
- Välj SIE - import och export av bokföringsdata.
När importen är genomförd bokförs de kundfakturor och inbetalningar du tidigare skapat atuomatiskt av programmet.
Värdet av de fakturor du skapat i faktureringsvarianten av Visma eEkonomi Pro finns nu på konto 1518 Ej reskontraförda kundfordringar. För att kunna stämma av dina kundfordringar när du får betalt för tidigare skapade fakturor, måste du göra en ombokning från konto 1518 Ej reskontraförda kundfordringar till konto 1510 Kundfordringar.
- Gå till Bokföring - Verifikationer och skapa en verifikation med ombokningen från konto 1518 till 1510.
För att kontrollera att saldot på konto 1510 är korrekt kan du gå till Bokföring - Rapporter och skriva ut en Saldolista. Beloppet som finns under rubriken Summa Kundfordringar ska stämma överens med det belopp som finns bokfört på konto 1510 Kundfordringar.
- Registrera övriga tidigare bokföringshändelser under Bokföring - Verifikationer. Det kan exempelvis vara leverantörsfakturor och utbetalningar, skatteutbetalningar, löneuttag med mera.
Om du importerat bokföringsuppgifter från Visma eEkonomi Fakturering till Visma eEkonomi Pro kommer fakturorna som skapats i Visma eEkonomi Fakturering att bokföras. Precis som tidigare hittar du fakturorna under Försäljning - Kundfakturor.
- Fakturorna som du hade registrerat som betalda i Visma eEkonomi Fakturering bokförs och visas under fliken Alla kundfakturor.
- Fakturorna som inte någon betalning hade registrerats för i Visma eEkonomi Fakturering bokförs som kundfordringar och visas under fliken Obetalda kundfakturor.
Om du har fakturor som du fått betalt för men som inte blivit markerade som betalda i Visma eEkonomi Fakturering innan uppgraderingen till Visma eEkonomi Pro registrerar du dem som betalda genom att välja Åtgärd - Inbetalning på respektive faktura. Fakturan flyttas då till fliken Alla kundfakturor och bokförs som betald.
Observera att om fakturan och betalningen av den, tidigare har blivit bokförd i ett annat bokföringssystem, måste du skapa en korrigeringsverifikation som vänder verifikationen som skapas när du väljer Åtgärd - Inbetalning. Annars kommer inbetalningen att vara dubbelt bokförd.
Du har skapat en faktura på 1000 SEK i Visma eEkonomi Fakturering. När du väljer Åtgärd - Inbetalning i Visma eEkonomi Pro bokförs den som en minskning av kundfordringar och som en ökning på företagskontot.
Kredit
1000 SEK på bokföringskonto 1510
Debet
1000 SEK på bokföringskonto 1930
Har fakturan tidigare bokförts som betald i ett annat program som du importerat uppgifter ifrån blir den dubbelt bokförd. Du behöver därför vända bokningen av den genom att skapa en manuell verifikation.
Kredit
1000 SEK på bokföringskonto 1930
Debet
1000 SEK på bokföringskonto 1510
Om du har redovisat och betalt moms för en eller flera perioder under det pågående räkenskapsåret måste du i Visma eEkonomi Pro avsluta de momsperioder som du redan har lämnat in momsredovisning för. Annars kan inte programmet beräkna momsen rätt för återstående del av året.
Läs om hur du skapar och bokför en momsperiod, i avsnittet Skapa momsredovisning.
Momsen ska vara noll för redan redovisade perioder
De momsredovisningar du skapar för perioder som du redan redovisat till kronor i ruta G. Moms att betala eller få tillbaka på momsredovisningen. Hittar programmet belopp att redovisa beror det på att det finns verifikationer inom perioden som har momskoder. Eftersom du redan tidigare redovisat till för dessa perioder ska de inte tas med i din bokföring igen.
ska alla ha 0Om momsredovisningen du avslutar inte har slutsumma 0 kronor skapar programmet en verifikation för den avslutade perioden. Du måste då skapa en ny manuell verifikation där du bokar bort beloppen.
Skriv gärna ut verfikationen som skapades för momsredovisningen och gå därefter till Bokföring - Verifikationer och välj Ny verifikation. Använd samma konton och belopp som den tidigare verifikationen, men lägg beloppen på motsatt sida, det vill säga belopp i debet ska bokföras i kredit och tvärt om.
När du avslutat tidagare redovisade momsperioder är nästa steg att lägga till momskoder på de importerade verifikationer som har ett datum efter den senast avslutade momsperioden. Dessa verifikationer kommer annars inte med när du gör din nästa momsredovisning i Visma eEkonomi Pro.
Momskoden styr var på momsdeklarationen beloppet hamnar. Du kan kontrollera vilka momskoder som används för respektive konto i kontoplanen. Du kan skriva ut kontoplanen under Bokföring - Rapporter - Kontoplan. Gör därefter följande:
- Gå till Bokföring - Verifikationer.
- Leta upp de verifikationer som behöver kompletteras med momskoder.
- Klicka på en verifikation så att raden fälls ut.
- Välj Korrigera momskod.
- Lägg till momskod på de konton som behöver kodas.
- Spara och upprepa från steg 3 för alla verifikationer som behöver kompletteras.
I och med att du kompletterar de verfikationer som importerats med momskod kommer programmet att räkna med dem när du skapar din nästa momsrapport. De fakturor och verifikationer som fortsättningsvis skapas i Visma eEkonomi Pro får automatiskt den momskod som finns på kontot.
När du gjort steg 1 och 2 ovan bör du stämma av bokföringskontona för din kassa, dina bankkonton och ditt skattekonto.
Vanligtvis används följande bokföringskonton för kassa, bank- och skattekontot i programmet:
- 1910 - Kassa
- 1920 - Plusgiro
- 1930 - Företagskonto/checkkonto
- 1630 - Avräkning för skatter och avgifter
De belopp som finns på företagets olika kassa- och bankkonton ska stämma överens med saldona på dina kontoutdrag från banken och för ditt konto hos
.Välj Bokföring - Rapporter - Saldolista för att ta fram en lista med aktuella bokföringssaldon för dina konton.
Vill du istället byta till en mindre variant av programmet behöver du kontakta oss för vidare hjälp. Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan Kontakta oss.
Relaterade avsnitt
Vilken variant av Visma eEkonomi ska jag välja? | |
Kom igång med Kassa- och bankhändelser |