Värdeminskningsavdrag - byggnader/markanläggningar

I detta avsnitt förklarar vi hur du använder beräkningsbilagan Värdeminskningsavdrag - byggnader/markanläggningar för ett aktiebolag/ekonomisk förening.

Med beräkningsbilagan får du en sammanställning över värdeminskningsavdrag på byggnader och markanläggningar. Du får hjälp med att beräkna årets värdeminskningsavdrag samt ha koll på tidigare års avdrag. Vissa uppgifter ska även anges på deklarationsblanketten INK2S.

  1. Skapa först själva beräkningsbilagan från Årsavslut - Skatteberäkning - Deklarationsbilagor - Lägg till deklarationsbilaga.

Bilagan är uppbyggd med en sammanställningsflik och sedan en flik för varje byggnad eller markanläggning. Du skapar så många flikar du behöver med den gröna knappen längst upp till höger .

  1. För att lägga till en ny byggnad/markanläggning, gå till fliken Lägg till benämning.
  2. Välj om avdraget gäller en byggnad eller en markanläggning från listan Typ av värdeminskningsavdrag.
  3. Fyll i Benämning. Namnet du väljer kommer att användas som namn på tillgången, dels på fliken men även på sammanställningsfliken.
  4. Vill du inte att årets värdeminskningsavdrag ska beräknas automatiskt utifrån angiven procentsats, kan du avmarkera kryssrutan Beräkna årets värdeminskningsavdrag automatiskt.... Manuell inmatning kan då göras i kolumnen Årets värdeminskningsavdrag.
  5. Fyll i rutorna Anskaffningsdatum, Beskrivning, Anskaffningsutgift och Tidigare års värdeminskningsavdrag.
  • Fälten Årets värdeminskningsavdrag, Ackumulerat värdeminskningsavdrag vid årets slut och Skattemässigt restvärde kommer beräknas automatiskt.
  • Värdena från respektive tillgångsflik visas på fliken Sammanställning.
  • Det nuvarande årets och tidigare års värdeminskningsavdrag förs automatiskt över till Övrig information på sidan Underlag INK2 om knappen Överför… är aktiv överst på sidan.
  • Vill du endast använda beräkningsbilagan som hjälpmedel utan att påverka andra programdelar? Se bara till att knappen Överför … är inaktiv.

Överföring till deklarationsblanketten INK2S

  • Punkt 4.17 - årets och tidigare års värdeminskningsavdrag på byggnader
  • Punkt 4.18 - årets och tidigare års värdeminskningsavdrag på markanläggningar

Generellt om värdeminskningsavdrag på byggnader

  • Utgifter för att anskaffa en byggnad dras av genom årliga värdeminskningsavdrag (19 kap 4 § IL).

  • Värdeminskningsavdrag beräknas enligt en avskrivningsplan efter en viss procentsats per år på byggnadens anskaffningsvärde. Procentsatsen ska bestämmas med hänsyn till byggnadens ekonomiska livslängd. Beräkningen ska göras från den tidpunkt då byggnaden färdigställs eller förvärvas eller, när det handlar om en förbättring, från den tidpunkt den färdigställs (19 kap 5 § IL).

  • Med färdigställs avses vanligen den tidpunkt då en byggnad tas i bruk för sitt ändamål. Denna tidpunkt sammanfaller normalt med tidpunkten för slutbesked. Byggnadsnämndens slutbesked är dels en förklaring att nämnden anser att åtgärderna är slutförda och dels ett ställningstagande om att byggnadsverket får tas i bruk. Begreppet byggnaden uttrycks i singular, vilket innebär att kravet tar sikte på hela den nyuppförda byggnaden. Värdeminskningsavdrag beräknas därefter enligt en avskrivningsplan beräknat utifrån den färdigställda byggnadens anskaffningsvärde. Det är därmed inte möjligt att t ex erhålla värdeminskningsavdrag vid ett successivt färdigställande av olika etapper inom ramen för flera parallellt löpande avskrivningsplaner.

  • Skatteverket har utfärdat allmänna råd om årliga procentsatser för värdeminskningsavdrag för olika typer av byggnader i näringsverksamhet (SKV A 2005:5). I det allmänna rådet anges att Skatteverket inte tagit hänsyn till vissa speciella omständigheter som kan motivera högre procentsats. Vid bedömningen av byggnadens ekonomiska livslängd får även beaktas

    • att byggnadens användningstid kan komma att påverkas av framtida rationaliseringar, teknikens utveckling, omläggning av verksamhet och liknande förhållanden.

    • om byggnadens värde på grund av andra omständigheter är begränsat till förhållandevis kort tid. Sådana omständigheter kan till exempel vara att en byggnad används för att utnyttja en begränsad malmfyndighet eller att en byggnad som används i näringsverksamhet och som ligger på någon annans mark inte ska lösas av fastighetsägaren när nyttjanderätten upphör.

  • Se även Skatteverkets information om beräkning av värdeminskningsavdrag på byggnader i näringsverksamhet (SKV M 2005:5).

  • Observera att reglerna i 19 kap IL är skattemässigt frikopplade från redovisningen. Det skattemässiga värdeminskningsavdraget påverkas inte av det värde och den avskrivning som företaget gjort i redovisningen.

Det värde som du fått fram efter att ha multiplicerat aktuell procentsats med taxeringsvärdet ska minskas med de värdeminskningsavdrag och liknande som du gjort i 1982-1993 års deklarationer, om avdraget per år uppgått till minst 10 procent av andelen i taxeringsvärdet ovan. Du ska också dra av de avdrag för värdeminskning och liknande som du gjort i senare deklarationer (efter 1993) till och med förra årets, oavsett storlek. Ett exempel på liknande avdrag är skogsavdrag.

Relaterade avsnitt